Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!

Силите на реда често действат неадекватно на потенциалната заплаха!
Обновена: 28 авг 2018 09:10 | 27 авг 2018 22:35, Елка Василева
234
Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!
Снимка: архив, Reuters

През 2015 г. Едуард Никитин споделил в социалните мрежи виц, иронизиращ недотам лъчезарното според него бъдеще на страната му. Сега е подсъдим за "екстремизъм" по силата на закон, злоупотребите с който предизвикват все по-остри критики.

Делото срещу 42-годишния безработен инвалид е само едно от десетките, образувани през последните години от руското правосъдие заради безобидни според мнозина шеги в интернет, пише Франс прес .

Същевременно правозащитниците критикуват Кремъл за целенасочени действия, с които кара руснаците сериозно да си помислят, преди да разгласят своето мнение в мрежите - едно от последните пространства, в които критиците на властта досега не бяха сурово преследвани.

"За една невинна шега може да бъде привикан всеки несъгласен с властите на страната - обобщава пред АФП Максим Камакин, адвокатът на Едуард Никитин. - Изглежда у нас само оптимистите имат право на живот."

Абсурд

В един от двата поста в социалните мрежи, за които Никитин е съден, баща обяснява с цинични думи на сина си, че Русия изобщо няма да се оправи.

Другият е рисунка, изобразяваща "ватенка" - това е дреха от съветския период, а сега така наричат обидно хора, които подкрепят сляпо властите.

Заради "абсурдния" и още неприключил скалъпен процес срещу Едуард Никитин вече са замразени банковите му сметки, неговият компютър временно е конфискуван и му е отнета възможността да участва в каквато и да било опозиционна дейност, посочва неговият адвокат.

Обвинен в "насаждане на омраза" и "посегателство срещу човешкото достойнство", руснакът рискува присъда до шест години затвор, при все че в повечето случаи се налагат по-леки наказания - глоба или обществено полезен труд.

Съдебните преследвания при подобни случаи не са нещо ново за Русия, но някои от тях, съпроводени с медиен шум, привлякоха вниманието към това явление.

Джон Сноу воскресе!

В сибирския град Барнаул е образувано дело срещу Даниил Маркин, 19-годишен студент, споделял в интернет хумористични "мемове", сред които изображение на Джон Сноу, герой от сериала "Игра на тронове".

Под образа му е изписано "Джон Сноу воскресе! Воистину воскресе!" - пародия на възгласа, който чуваме от вярващите на православния Великден, заради което младежът е обвинен в "подстрекаване към религиозна омраза".

А срещу 23-годишната Мария Мутузная, също жителка на Барнаул, е повдигнато обвинение в "екстремизъм" по повод картинки с мемове, качени на страницата й в много популярната руска социална мрежа ВКонтакте.
На едната африкански деца държат празни купички и има надпис: "Черният хумор е като храната - не стига до всички".

"Много често силите на реда действат явно неадекватно на потенциалната заплаха, реагират на постове и мемове прекалено сурово и без никакво основание", отбеляза с тревога през август Mail.ru, компанията собственик на мрежата ВКонтакте.

Затова дружеството на олигарха Алишер Усманов се обявява за промяна в закона и "амнистия" за "несправедливо осъдените по тези дела".

Според независимото сдружение "Агора" през 2017 г. в Русия са били осъдени 43 души за публикации в интернет срещу 32 през предходната година.

"Държавата се побърка"

Руското министерство на съобщенията и масовите комуникации се обяви за смекчаване на закона; не се разглежда обаче никакъв проект в този дух.

"Основната идея на тази политика е да всее страх сред интернет потребителите. Да създаде впечатлението, че властите следят всекиго от тях", смята Саркис Дарбинян, адвокат по дела, свързани с мрежите.

"Мнозина потребители вече се страхуват да изразят собствено мнение. Налагат си самоцензура и трият споделеното преди време. Това намалява свободата на словото в Русия", подчертава той.

Различно се държи в интернет и Дмитрий, 21-годишен потребител от уралския град Екатеринбург, един от онези, които изтриват свои предишни постове.

"Сега наистина има страх: държавата се побърка, може да ви арестуват за някакви лайкове - обяснява той пред АФП. - Не искам да имам нищо общо. Искам да бъда в безопасност."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Канада не се отива на съд"До колкото зная, е приет. А щом е приет, все някой онеправдан и разлютен джендър заедно с лакомия му адвокат ще се позоват на него.
34
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вaтник, аз пиша каквото мисля без да ме е страх,"Да де, щото си успореден на джендърската линия на партията. И си прав, няма от какво да се страхуваш.За сега.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Канада не се отива на съд заради обръщение към джендър. Твърде много интелигентни хора скочиха против закона и мисля, не беше приет. И да е приет е масово бойкотиран - на никого не му пука. Или поне не съм забелязъл.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, то тука в демократичната медия днес.бг не триете коментари и не банвате за по 2 - 3 дена ;))))) Не вижда гредата в своето око, а вижда сламката в чуждото. Или: "Присмял се хърбел на щърбел". А сега изтрийте и тоя коментар и ми ударете един бан за 3 дена ;)))
31
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в Канада отивате на съд, ако не успеете да се обърнете към някой джендър с "правилното" новоизмислено местоимение. В Щатите - изречете ли думата с "Н" жална ви майка. И т.н. Особености на държавната политика.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Куба пуснаха ли руския интернет?
29
7
 
11
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Явно русията не се е променила много от времето на цар Петър.
28
9
 
9
 
! Отговори
До54 преди 6 години
Вaтник, аз пиша каквото мисля без да ме е страх, а ти в Русия не можеш, затова си нервен. Ако пишеш каквото мислиш оставаш гладен....
27
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасна статия! .По-спокойно бе вaтник, не сме в Русия. Можеш да си кажеш каквото мислиш, а не каквото ти е наредено. Ако не ти плащат разбира се...
26
7
 
12
 
! Отговори
Прекрасна статия! преди 6 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, ЕС, НАТО и Ройтерс, станахме русофили и заобичахме Великата социалистическа Октомврийска революция, КГБ, Радев, Путин и Русия! И гледаме само Россия 24!
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука всеки си пише каквото си иска. Един дори призоваваше към оръжеен бунт!Това ще стане в Русия, ама ДПС ще го причукат като мacтия!
24
4
 
6
 
! Отговори
месара преди 6 години
добре че при нас не е съветска демокрация, всички ше сме осъдени :)
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заставам зад Путин,че такова племе с това иконимическо статукво и с такива манталитет и нрав, се управлява единствено чрез диктатура.Изобщо не ми се слушат глупости сравняващи социално-битовият стандарт на Европа и Русия.Безспорно Русия е богата и мощна държава,но е употребена от олигарсите.Обикновеният руснак живее в *** беднотия,но пък явно се е примерил с орисията си и се е научил да е щастлив с други нещица.Живота е намиране на щастието.Сигурен съм,че и в Русия го има.
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Делото срещу 42-годишния безработен инвалид е само едно от десетките, образувани през последните години от руското правосъдие заради безобидни според мнозина шеги в интернет, пише Франс прес ."Странно защо не цитирате "шегата" да преценим колко безобидна е. Ти можеш и в САЩ да се шегуваш, че ще убиеш президента, ама когато службите нахълтат в дома ти ще забравиш за вицовете.
21
13
 
9
 
! Отговори
Фейк нюз преди 6 години
Поредната лъжлива новина !!! По - лесно е да пишеш лъжи за Русия , от колкото да описваш мизерния и изпълнен с лишения живот в "евро-атлантическа" България !
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Пyтя твърдеше, че в Русия има демокрация! Има таралянки, той трупа милиарди, а *** му се кефят.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не наричайте азиатците ватенки , докачливи са
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКОТО ПО-СКОРО ЕС ПРЕМИНЕ НА АЛТЕРНАТИВЕН ГАЗ НЕ ОТ РУСИЯ ТОЛКОВА ПО-СКОРО РУСИЯ ЩЕ СТАНЕ ВТОРА СЕВЕРНА КОРЕЯ!! И АКО ИСКА РЕЖИМА ДА ОСТАНЕ ЖИВ И НА ВЛАСТ ТАМ ЩЕ ВЪРНАТ И 5 КРАДЕНИ КРИМА И 2 ОКУПИРАНИ СИРИИ И ТОВА САМО КАТО ЗА НАЧАЛО!!ПРЕДИМНО АТЕИСТИЧНА РУСИЯ Е НАЙ-ПРОКЪЛНАТАТА ПСЕВДО ДЪРЖАВА В МОМЕНТА!
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да, ама русофилите си мечтаят да живеят там. Въпреки, че няма да могат да ръсят бисери по форумите....
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Османоплакваха американския злодей Маккейн и който реши да каже нещо различно от политиката на изданието беше блокиран за "подстрекаване към агресия и омраза"----------------Първо, той не е злодей, а борец срещу злодеите. И второ, всички писания на руските *** по повод смъртта на Макейн бяха подстрекаване на омраза и чист екстремизъм.