Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!

Силите на реда често действат неадекватно на потенциалната заплаха!
Обновена: 28 авг 2018 09:10 | 27 авг 2018 22:35, Елка Василева
234
Повсеместно побъркване в Русия: За вицове в нета – съд!
Снимка: архив, Reuters

През 2015 г. Едуард Никитин споделил в социалните мрежи виц, иронизиращ недотам лъчезарното според него бъдеще на страната му. Сега е подсъдим за "екстремизъм" по силата на закон, злоупотребите с който предизвикват все по-остри критики.

Делото срещу 42-годишния безработен инвалид е само едно от десетките, образувани през последните години от руското правосъдие заради безобидни според мнозина шеги в интернет, пише Франс прес .

Същевременно правозащитниците критикуват Кремъл за целенасочени действия, с които кара руснаците сериозно да си помислят, преди да разгласят своето мнение в мрежите - едно от последните пространства, в които критиците на властта досега не бяха сурово преследвани.

"За една невинна шега може да бъде привикан всеки несъгласен с властите на страната - обобщава пред АФП Максим Камакин, адвокатът на Едуард Никитин. - Изглежда у нас само оптимистите имат право на живот."

Абсурд

В един от двата поста в социалните мрежи, за които Никитин е съден, баща обяснява с цинични думи на сина си, че Русия изобщо няма да се оправи.

Другият е рисунка, изобразяваща "ватенка" - това е дреха от съветския период, а сега така наричат обидно хора, които подкрепят сляпо властите.

Заради "абсурдния" и още неприключил скалъпен процес срещу Едуард Никитин вече са замразени банковите му сметки, неговият компютър временно е конфискуван и му е отнета възможността да участва в каквато и да било опозиционна дейност, посочва неговият адвокат.

Обвинен в "насаждане на омраза" и "посегателство срещу човешкото достойнство", руснакът рискува присъда до шест години затвор, при все че в повечето случаи се налагат по-леки наказания - глоба или обществено полезен труд.

Съдебните преследвания при подобни случаи не са нещо ново за Русия, но някои от тях, съпроводени с медиен шум, привлякоха вниманието към това явление.

Джон Сноу воскресе!

В сибирския град Барнаул е образувано дело срещу Даниил Маркин, 19-годишен студент, споделял в интернет хумористични "мемове", сред които изображение на Джон Сноу, герой от сериала "Игра на тронове".

Под образа му е изписано "Джон Сноу воскресе! Воистину воскресе!" - пародия на възгласа, който чуваме от вярващите на православния Великден, заради което младежът е обвинен в "подстрекаване към религиозна омраза".

А срещу 23-годишната Мария Мутузная, също жителка на Барнаул, е повдигнато обвинение в "екстремизъм" по повод картинки с мемове, качени на страницата й в много популярната руска социална мрежа ВКонтакте.
На едната африкански деца държат празни купички и има надпис: "Черният хумор е като храната - не стига до всички".

"Много често силите на реда действат явно неадекватно на потенциалната заплаха, реагират на постове и мемове прекалено сурово и без никакво основание", отбеляза с тревога през август Mail.ru, компанията собственик на мрежата ВКонтакте.

Затова дружеството на олигарха Алишер Усманов се обявява за промяна в закона и "амнистия" за "несправедливо осъдените по тези дела".

Според независимото сдружение "Агора" през 2017 г. в Русия са били осъдени 43 души за публикации в интернет срещу 32 през предходната година.

"Държавата се побърка"

Руското министерство на съобщенията и масовите комуникации се обяви за смекчаване на закона; не се разглежда обаче никакъв проект в този дух.

"Основната идея на тази политика е да всее страх сред интернет потребителите. Да създаде впечатлението, че властите следят всекиго от тях", смята Саркис Дарбинян, адвокат по дела, свързани с мрежите.

"Мнозина потребители вече се страхуват да изразят собствено мнение. Налагат си самоцензура и трият споделеното преди време. Това намалява свободата на словото в Русия", подчертава той.

Различно се държи в интернет и Дмитрий, 21-годишен потребител от уралския град Екатеринбург, един от онези, които изтриват свои предишни постове.

"Сега наистина има страх: държавата се побърка, може да ви арестуват за някакви лайкове - обяснява той пред АФП. - Не искам да имам нищо общо. Искам да бъда в безопасност."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоталитаризма никога не си е тръгвал от тая необятна територия.
54
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонименизвода, който направих, е че ти липсва елементарно познание за това, как трябва да изглежда един текст в електронно съобщение.онанимен, прави изводи за себе си. това че под каскета ти е светнало, че не си анонимен в интернет, не означава че трябва да пробутваш вербалния аналог на оняднешно шкембе на всички, щот било така.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗВОДА КОЙТО НАПРАВИХ Е ДА СИ ПОДБИРАМЕ ДУМИТЕ КОГАТО ПИШЕМ В ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО, ЗАЩОТО ДЕЙСТВИТЕЛНО НА МОМЕНТИ ПОПАДАМЕ ПОД УДАРИТЕ НА НАКАЗАТЕЛНИЯ ЗАКОН И ТОВА НЕ Е НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА ИМА АКО ТОЯ НЯКОЙ ЗОВЕ КЪМ УБИЙСТВА, БЕЗРЕДИЦИ, НАСТРОЙВА ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОСЛОЙКИ ОТ ОБЩЕСТВОТО СРЕЩУ ДРУГИ ЗА ДА ГИ ЛИШИ ОТ ЗАКОННИ ПРАВА И ПРИДОБИВКИ. ВСЕКИ МОЖЕ ДА ОТВОРИ НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС И ДА СЕ СПРАВИ. ДА СИ НЕИНФОРМИРАН НЕ ТЕ ОПРАВДАВА И НЕ ЧЕРПИШ ПРАВА ОТ ТОВА.
52
3
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 6 години
До Господин НикойКога ще идва "новия режим"? Има ли партизанска подготовка вече? Пушките приготвихте ли? Списък на мандрите направихте ли? :))))))
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЛАГОДАРЯ ЗА БЕЗЦЕННАТА СНИМКА ОТ РОЙТЕРС.ЩЕ СИ Я СЛОЖА В РАМКА.
49
7
 
15
 
! Отговори
Господин Никой преди 6 години
До месара Че кой има полза от тази демокрация лансираща , содомията ,зоофилията ,джендъризма, травестите ,наркоманите , пияниците , неолиберализма и ред други деградиращи ценности на твоята скапана демокрация
48
6
 
19
 
! Отговори
Олд мен преди 6 години
Да здраствует СССР.Все пак нещо се е променило-тогава за вицове пращаха с Сибир,сега само вземат компютри.
47
10
 
8
 
! Отговори
шаш преди 6 години
Фуйк нюз...
46
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ГЕРМАНИЯ В АНКЕТНИ ЛИСТОВЕ ИМА ВЕЧЕ ТРИ КВАДРАТЧЕТА ЗА ПОЛ, СЪГЛАСНО НОВИЯ ЗАКОНИ ДЖЕНДЪР БРАКОВЕТЕ СА РАЗРЕШЕНИ.И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ИМА АКО ИМАШ НЕЩО ПРОТИВ ДЖЕНДЪРИТЕ.
45
1
 
12
 
! Отговори
Бате Гойко преди 6 години
Лелка избухна
44
9
 
39
 
! Отговори
До 76 преди 6 години
Тия ги разправяй на някой дето не е ходил там. Аз като кацам от Москва в София всеки път ми иде да целувам земята.
43
23
 
9
 
! Отговори
Оливър преди 6 години
Русия е в хватката на Ционизма. Запада също! Присмял се хърбел на щърбел! А едни човеци, с нос като кука, самодоволно потриват ръчички!
42
2
 
11
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
Шалом Гоим! Свобода на словото ли? Сега сте в кафеза, само като се уволните!
41
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да де, щото си успореден на джендърската линия на партията. И си прав, няма от какво да се страхуваш.За сега..Безпартиен съм. Гледам, че ти също пишеш без страх перпендикулярно. За това ти говоря. В Русия нямаше да смееш. Стопли ли?
40
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, смартфоните в Русия са 3 - 4 ПЪТИ по - евтини, а компютрите идват почти наполовина ;))) Интернета в Москва - 75 мегабита за 23.70 лева, локалния трафик е с неограничена скорост ;))) Има и по - евтини локални провайдъри. Конкуренция ;)))
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав съм ;))Спи спокойно. Аз също съм наплашен от феминистките комунистко - мъжемразки криминални социопатии.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дори да е минал на някакво четене, не е в сила."Дано си прав, че вече започват да звучат страшно тези неща.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори да е минал на някакво четене, не е в сила. Днес подадох документи за работа към правителството и никъде нямаше опции за хора с джендър дисфория. Нямаше и джендър местоимения. Сериозните служби и хора там не се занимават с джендър тезиси - те са популяризирани и наложени от политическо движение - феминистките, а сериозните хора там не се занимават с политика ;))) Все още. Нито с полюциите на бандата криминални психопатки, наречени феминистки ;)))
36
41
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всред българските нискоинтелигентни и нискообразовани *** битува мнението, че в Русия е мизерия. Да, има региони, които са зле, но колкото и да са зле са по добре от българския северозапад и от някои западнали селски райони. Колкото и да е ниска заплатата им, а тя е по - висока то средната за България, цените там на ВСИЧКО са в пъти по - ниски. НА западноевропейскитре коли са с 25% по - ниски. Техниката с 35 - 40%. Тока - към 6 ПЪТИ. Бензина и той там някъде... Месо и хляб - безценица...