В Русия тайно погребват още убити военни

По подобен начин е започнала и войната в Чечения
Обновена: 27 авг 2014 17:42 | 27 авг 2014 15:34, Елка Василева
330
В Русия тайно погребват още убити военни
Снимка: БТА

Във Воронежка област беше погребан още един военен – командирът на десантно-щурмовия взвод от 76-а Псковска дивизия Антон Короленко, загинал при неизвестни обстоятелства. Церемонията се е състояла на 25 август, предаде телевизия „Дожд“, позовавайки се на РИА-Воронеж.

Началникът на военния комисариат във Воронежка област Михаил Харковски обясни, че командирът на взвода е загинал „при изпълнение на служебните си задължения на 19 август“. Къде и при какви обстоятелства е станало това, той не каза. Не са получили отговор и въпросите на роднините за това, информацията беше определена като „тайна“.

Антон Короленко има съпруга Наталия и малка дъщеря. „В петък сутринта бях щастлива, а на обед всичко рухна. На ръба съм – от едната страна нашият щастлив живот, а от друга – пустота. Помолете се всички за моя единствен и любим Антон, как е възможно, него вече го няма“, написа жената на взводния командир в профила си във "ВКонтакте" на 24 август. Профилът на самия Антон Короленко е премахнат от социалната мрежа.

Още по темата

На 25 август руски медии съобщиха за „закритите погребения“ на двама десантчици от Псковската въздушно-десантна дивизия. Роднините на Леонид Кичаткин и Александър Осипов отказаха да говорят пред журналисти за това как са загинали военнослужещите. На гробовете им са изписани датите на смъртта – 19 и 20 август.

В профила на Кичаткин във ВКонтакте първо се появи съобщение за смъртта му, написано от името на съпругата му, а след това – опровержение, в което се казваше, че десантчикът е „жив и здрав“. След това пък профилът беше изцяло премахнат.

Командващият Въздушно-десантните войски генерал-полковник Владимир Шаманов заяви на 22 август, че „в нашата десантно-щурмова бригада всички са живи и здрави“. Но на 25 август журналисти, посетили село Вибути, където са погребани десантчиците, намериха два пресни гроба – на Леонид Кичаткин и Александър Осипов, припомня „Новие известия“.

На 26 август репортерът от телевизия „Дожд“ Владимир Поменски съобщи, че е открил гроба на Алексей Василиевич Карпенко, като се предполага, че той е бил погребан предишния ден.

Слуховете за странната смърт и погребенията на руски военни породиха множество въпроси, пише NEWSru.com. Журналистът Олег Кашин отбеляза, че такава „позорна секретност е уместна само в случай, че скрива нещо безкрайно срамно – тази секретност днес изразява неуважението от страна на руската държава и към самите десантчици, и към техните семейства, и към цялото общество, което във всеки случай има право да знае къде и на какво основание воюват и загиват руски войници“.

Мълчанието или невнятните коментари на официалните ведомства само засилват атмосферата на подозрителност и ни карат да си припомним за неприятни примери от руската и съветската история, пише „Ведомости“. Изданието сравнява сегашната ситуация с онова, което се случваше в съветско време. „Страната не е знаела за тайните операции на Червената армия в Афганистан през 1929 г. и в Синцзян през 30-те години. На участващите в тях е било забранено да пишат на роднините си за това къде се намират в момента, след цензурирането им писмата са били изпращани от мястото на постоянната дислокация. Също както Кремъл премълчаваше участието на съветски военни в бойните действия в Корея и Виетнам срещу САЩ, в Египет и Сирия срещу Израел“.

От съюза на войнишките майки припомнят, че по подобен начин е започнала и войната в Чечения, посочва "РБК Daily".

NEWSru.com припомня, че руското министерство на отбраната категорично отрича информацията за присъствие на руски военни в Украйна. Семействата на руските десантчици и правозащитниците напразно се опитват да изяснят съдбата на изчезналите им роднини.

На 26 август в Саратов се състоя пресконференция на роднините на военния Иля Максимов, който е професионален войник във военното поделение N74268  край Псков. Неговата майка съобщи, че в средата на август той казал на роднините си, че ги изпращат на учения и след това връзката с него се е изгубила. По-късно родителите видели документите на сина си в украинските социални мрежи сред документи, посочени като иззети от бойна десантна машина, пленена на територията на Украйна. В тази връзка роднините предположиха, че синът им е пленен и помолиха украинските власти да му простят и да го освободят.

На 26 август стана известно за обръщението на още една войнишка майка – Альона Косаченко. Тя съобщи, че синът й – Валерий Комаров, който отслужвал редовната си служба в 137-и гвардейски парашутно-десантен полк в Рязанска област, в края на юли е бил преведен в част, дислоцирана около село Гуково в Ростовска област /КПП на границата с Украйна, където се намират наблюдатели на ОССЕ/.

На 26 август Валерий се обадил на майки си и й казал, че карат него и другите наборни войници да подпишат договори за професионални войници, както и че са им взели медальоните в случай на безследно изчезване или смърт. Поради това жената се опасява, че синът й е изпратен да воюва в Украйна.

Секретарят на Съюза на комитетите на войнишките майки Валентина Мелникова заяви, че днешната ситуация й напомня за 26 ноември 1994 г., когато в Грозни навлезе т.нар. безименна танкова колона, за която всички знаеха, че това са руски военни. Част от хората загинаха, друга част бяха пленени. И тогава, както и сега, казва правозащитничката, от тези хора се отказваха и президентът /тогава Борис Елцин/, и министърът на отбраната /тогава Павел Грачов/.

Темата за участие на руски военнослужещи в бойните действия в Новорусия /Украйна/ е крайно изгодна за противниците на Русия. В руското и украинското общество определени сили се опитват да сформират мнение, че Русия оказва военна помощ на опълченците. И това също играе в полза на Киев в неговата информационна война срещу Русия, пише „Новие известия“.

Данните за загуби, както и данните за евентуално участие на руски военнослужещи в бойните действия в Украйна - това е на първо място елемент от информационната война. Дали обаче в тази информационна война ще има крайни победители е трудно да се каже, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
4
 
! Отговори
me преди 10 години
Мир на душите на загиналите войници! Но коментарите не ги разбирам. Да си войник, полицай, пожарникар е свързано с рискове. Ако си полицай от специалните части и ти се случи нещо, държавата не е длъжна да разсекретява информация, за да обясни на близките какво точно се е случило. Същото се отнася и за войниците. Работата им е свързана с мисии, често и секретни. Ако са били на такава, как очакват близките информация? Много е тъжно, че са били убити, но на войната избиват хора. И цивилни и военни.
122
9
 
7
 
! Отговори
ац преди 10 години
*** "управляващи" Русия са кирливи юдеи и ***! Путин, Медведев,Милер, Сечин.....поне 50-60 *** са, всичките са милиардери и държат ключови постове в руск-фашисткото управление!! Не знам защо тъпите русофили се пенят толкова много, когато се казва истината за фашисткия режим в Москва. По принцип бълг. *** русофил се слави с безпросветна простотия и овча простота, но напоследък минават всякви граници!! Как може да се пишеш социалист и да ревеш в защита на юдеи?!подкрепяйте Израел тогава
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 146Те руските телевизии са известни, че казват само истината:)Стига да не им сравняваш твърденията през повече от два дена.
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНема по загубени от нашите русофили.Хубаво си харесвай културата и хората ама кой те кара да си тъпо добиче с капаци?
119
5
 
4
 
! Отговори
Aртемовск преди 10 години
В НАТО готовы помогать в лечении раненных украинских солдат - Чалый27.08.2014 | 16:27В НАТО готовы помогать в лечении раненных украинских солдат.
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do Nabludatel - Voinata e m/u Rusia I Ukraina .Tova ti go kazvam , zashtoto jivqh 10 godini v Doneck. Dumata "separatizum " e neumestna tuk.
117
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
украинците постепено набират боен опит и решителност.сега народа е сплотен за отечествена война и вярва в краината победа. обратно,ковчезите при руските майки заедно с изолацията и непопулярната война срещу славяни християни ще разложат русия. обратното броене за путин започна.
116
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече постоянно нахлуват руски редовни войски без опознавателни знаци на територията на Украйна, наемниците които се сражаваха до преди седмица почти напълно са унищожени от украинската армия. Съобщават за стотици погребения на наемници в Дагестан и кадировци в Чечня. Батальн Восток на Кадиров е унищожен на 90% , а останалите 10% панически са побягнали към Русия преоблечени като жени дори има случай на кадировец бягащ преоблечен в попско расо. Същата участ очаква и наперените руски завоеватели.
115
2
 
1
 
! Отговори
Aртемовск преди 10 години
СМИ: Хорватия поставит Украине 14 военных вертолетов27.08.2014 | 16:25Министерство обороны Хорватии намерено поставить 14 военных вертолетов Ми-8МТВ-1 Украине для поддержки в борьбе против сепаратистов.
114
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
путин и Медведев са юдеи по произход,те са антихристи. пилеят богатствата на русия и ще я доведат до разпад. когато започне гражданска война,тогава ракети,самолети,подводници нямат никакво значение. така ще рухне русия както рухна ссср
113
2
 
2
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
До Анонимен-първо прочети какво е казала баба Ванга на Нешка Робева,Светлин Русев и др.наши интелектуалци за разпада на тая страна и тогава коментирай в нета...а ако не вярваш на жената,ходи чети пропагандни материали..
112
4
 
6
 
! Отговори
Йалкото преди 10 години
Жалко за войниците. Накрая да те погребат тайно като японски шпионин през втората световна.. Айде да ви ак*м на комунистичския - античовешки строй.. не мерси .. стоите си там в Сибир..
111
5
 
5
 
! Отговори
за Путин :) преди 10 години
Браво на него че се опълчи на *** :))Те са *** :)
110
0
 
3
 
! Отговори
Руска Табуретка преди 10 години
До ментетоАма баш ....Тия точно от Псков са го хапнали най добре.
109
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДИВАННАТА армия на оБанана пак се раздрънка.Обаче на 15 септември ПАРАД на пленени каратели в Киев , а след това града дал 2ри живот на фашагите ще се превърне в КИЕВСКО ЕЗЕРО за спомен на поколенията и НЕунищожим паметник.
108
2
 
7
 
! Отговори
oценяване преди 10 години
до 120 Съгласен съм с коментара ви, аз не съм в кюпа на русофобите, но снешна Русия е анахронизъм сама по себе си, не се вмества в сегашния свят в този си вид. Още повече украинците се оказаха доста борбени и учудващо добре подготвени за война, още си спомням ироничните коментари на русофилите, относно качествата на украинската армия в началото на конфликта, опиянени от анексията на Крим. Именно украинците обявиха, че започват партизанско движение, първоначално на украинска земя, а след това към
107
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кремълската юдеиска банда изпраща чеченски мюсюлмани убийци срещу християнска славянска украина. анатема за антихристите кремълски
106
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така ,бате Путин,мачкай *** :))
105
1
 
4
 
! Отговори
стамат преди 10 години
Не може само да убиваш?И теб те убиват в някоя красива сутрин...
104
4
 
6
 
! Отговори
Кличко преди 10 години
ще стоваря капиталистическия си юмрук по червената глава на врага.