10 забранени храни при болест на Хашимото

Спонсорирано съдържание | Обновена: 20 окт 2023 12:31 | 18 окт 2023 17:07, Александър Попов
11
10 забранени храни при болест на Хашимото
Снимка: pexels.com

Какво представлява Тиреоидитът на Хашимото?

Щитовидната жлеза е жлеза с вътрешна секреция, която се намира в областта на шията, и наподобява по форма пеперуда. Тя произвежда хормони, които регулират метаболизма и осъществяват обмяната на веществата в организма.

Болестта на Хашимото или Тиреоидитът на Хашимото е една от най-често срещаните ендокринни болести, представляваща автоимунно заболяване, т.е. налице е реакция на имунната система срещу жлезата чрез възпаление, увреждайки жлезата като структура и функция.

Под риск от това да развият Тиреоидит на Хашимото са хората с генетична или фамилна предразположеност към това. Останалите също следва да са изключително внимателни, тъй като заболяването може да бъде отключено и поради външни фактори като стрес, йоден дефицит, радиация.

Най-често заболяването се проявява между 30-50 годишните, като по-засегнати от него са жените.

Защо е важно да се избягва определена храна при тази болест?

Задължително е при проявата на категорични симптоми или съмнение за Тиреоидит на Хашимото, да се консултирате с лекар от отделение по ендокринлогия и болести на обмяната. Тиреоидитът на Хашимото се диагностицира и лекува от специалист. “Той ще ви даде най-добрите насоки както за лечение, така и за диетичен режим, за забранени храни, които трябва да избягвате и диета, към която следва да се придържате като част от оздравителния план”, съветват от “МБАЛ Уни Хоспитал”.

От съществено значение е спазването на здравословно хранене, както и добрата хидратация. Най-вече от забранените храни, които е хубаво да се избягват, са пакетираните и  преработените. Техните заместители, които следва да се консумират и да се увеличи приема им, са  свежите зеленчуци и плодове. Менюто следва да включва риба, пиле, бобови култури и такива, богати на фибри. От забранените храни е важно да се ограничат още захарта, бързите въглехидрати с висок гликемичен индекс като: сладкиши, тестени изделия и такива, съдържащи много захар и др. Добре би било да се приемат достатъчно течности.

10 от забранените храни при болестта на Хашимото:

Храни с глутен

Добре би било хората, които развият Тиреоидит на Хашимото, да ограничат и премахнат от менюто си продуктите, съдържащи глутен. Глутенът представлява белтък, съдържащ се в ечемика, пшеницата, лимеца и др., т.е. присъства  в хлебните и зърнени изделия.

Соеви храни

Като говорим за забранени храни добре би било да се избягва и консумацията на соя или ако консумирате, то да е в изключително умерени количества. Причината затова е, че в соята се съдържат вещества - гоитрени, които имат антитиреоидна активност. В същото време обаче се твърди, че това им действие се проявява само при йоден дефицит, както и че при термичната обработка на соевите продукти тази активност се губи. Затова най-правилно е да обсъдите с лекуващия ви лекар колко често и в какви количества можете да приемате храна, съдържаща соя.

Кофеин

Кафето и кофеиновите напитки се отразяват по различен за всеки от нас начин. Има хора, които строго ограничават приемът им, тъй като не се чувстват толкова добре след това и такива, които са заклети любители. При проблеми с щитовидната жлеза и Хашимото би било добре отново да следваме по-балансираният подход и да не прекалявате с кафетата и кофеина, а колко от него може да приемате или напълно трябва да се откажете - консултирайте се с  ендокринолога си.

Шоколад  и рафинирана захар

Да се прекалява с консумацията на захар и сладкиши не е полезно за никого и причините за това са всеизвестни, както и фактът, че попадат почти винаги в списъка със забранените храни. С особена сила това важи за хората с проблеми на щитовидната жлеза. Ако се ограничи до приемът до минумум, то резултатът ще е чудесен и няма да имат такова негативно влияние.

Млечни продукти

Дали и в какво количество могат да се консумират мляко и млечни продукти е добре да коментирате с лекуващия ви лекар.

Алкохол

Злоупотребата с алкохол оказва сериозни вреди върху цялостния организъм. При проблеми с щитовидната жлеза и Тиреоидит на Хашимото честият и прекомерен прием на алкохолни напитки допълнително би задълбочил проблемите.

Замразени и силно преработени храни

 

Задължително е да се избягва приемът на силно преработени продукти при Тиреоидит на Хашимото, тъй като освен всички други негативи, които носят, те са и изключително калорични и допълнително помагат за покачването на килограми. Така че силно преработените продукти също влизат в категорията забранени храни.

Пържени храни

Подобно на преработените и пържените храни влизат в графата на групата от забранени, които трябва да се избягват при Тиреоидит на Хашимото и проблеми с щитовидната жлеза. Пържените продукти съдържат голямо количество трансмазнини и затрудняват синтеза на тиреоидните хормони.

Ядки и семена

Не може да се каже, че всички видове ядки и семена са в списъка на забранените, но някои ядки като фъстъците, кедровите ядки и просото е добре да бъдат избягвани, тъй като подобно на соевите продукти, съдържат веществата гоитрогени, които повлияват негативно функцията на щитовидната жлеза.

Алтернативи на храните

Разнообразието на продукти, плодове, зеленчуци, меса, ядки и семена е толкова голямо, че е въпрос на старание, съзнателен и информиран избор, а и на малко дисциплина, да консумираме препоръчаните от специалистите ендокринолози продукти и да избягваме забранените.


11
Още по темата: Хашимото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пийте си сутрин на гладно хапчето с хормончето и не се стресирайте допълнително със забрани и ограничения. Аз така правя.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 4. Има голяма веъзка между храненето и автоимунноте заболявания.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добре е да рупат пържоли и да спрат всякакви зеленчуци, и плодове. Също да минат на едно хранене на ден. Ще има промяна до няколко седмици.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, изгшежда трябва да рупат магданоз хората. Д-р Емилова, ти ли си?
5
0
 
9
 
! Отговори
читалище заря преди 4 месеца
тия препоръки при хранене може да бъдат и под статия за профилактика на кариес при четвъртокласници. материала е боза с косми. читалище. закривай
4
0
 
19
 
! Отговори
ФлякФ преди 4 месеца
Е, стига вече с тези фалшиви статии. Няма връзка между храненето и синдрома на Хашимото. Лечението е с допълващи хормони на щитовидната жлеза.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак ви паникьосват
2
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
То от тази статия хората трябва само вода да пият
1
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 4 месеца
Кофтета, Кибапчета, салам и паржени компире да има:)))