Главчев: Ще бъдат прибрани още 25 български граждани от Ливан

Никой не иска да се прибира от Иран
4 окт 2024 15:18, Нели Христова
35
Главчев: Ще бъдат прибрани още 25 български граждани от Ливан
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Днес и утре ще бъдат прибрани още 25 български граждани от Ливан, пожелали евакуация. 10-12 човека ще напуснат арабската страна днес, а останалите - утре. Това ще стане с полет до Истанбул на канадските авиолинии, а не с правителствения самолет. После ще се придвижат до България с транспорт с автомобили, организиран от българското консулство в Истанбул. С това ще бъде приключен първия етап на евакуация на сънародниците ни от Ливан, обяви служебният премиер Димитър Главчев след Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

Още по темата
България вече прибра 169 наши съграждани от Ливан с два полета на правителствения самолет.

В Иран има между 45 и 50 български граждани, но никой от тях не е поискал евакуация. Там степента на опасност е максимална - пета, което означава, че не се препоръчват пътувания до там, но се препоръчва хората да напуснат страната. Главчев увери, че държавата има готовност да прибере и сънародниците ни от Иран.

"Потенциално има опасност от мигрантска вълна, но в момента потоците са в нормалния си размер, т.е много нисък. Структурата е познатата - Афганистан, Сирия и Мароко. Но потенциален риск, разбира се, има. Важното е, че се вземат всички мерки. Да бъдат спокойни българските граждани", увери Главчев.

На продължилата три часа среща не е била обсъдена идеята на Алианса за права и свободи на Ахмед Доган за отлагане на парламентарните избори.

Служебното правителство ще представи проект за бюджет 2025 г. на новите депутати в 51-ото Народно събрание. Главчев обаче подчерта, че ако парите за отбрана се увеличат от 2,08 на 2,5% от БВП, както е било обсъдено на КСНС, то трябва да се намалят средствата в друг сектор, за което парламентарните сили ще трябва да дадат предложения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Политика
Радев след КСНС: Към момента няма пряка заплаха за страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Мафиотският режим в България не бръсне за слива 6 ми.иона топящи се като ланския сняг ***,но праща правителствения самолет да прибира разни прошля ци.По един,по двама. Утре отивам в Иран на почивка,слид 1 седмица точно Правителствения самолет да ми у в краката и да е опънат червения килим,я Простоглавчев да ми отваря вратата Казах хоуг.
28
0
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 39 минути
Пари Има - а Барба Ганиос, дето и Пра Пра Пра Пра Внуците му ще ИзПлащат Външният Дълг - Куучета го Яли!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Утре ще пратят цял самолет за да прибере само двама дето 3 седмици не са могли да решат дали да се връщат дали да остават. И това всичко на гърба на данъкоплатеца. Ей за това не плащам данъци в България. И не гласувам от 1999 година от както сме с лични карти.
26
1
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 43 минути
Terra Tangram , с племенна култура Тенгри обвинява Република България в административен произвол, мародерство , геноцит и престъпления срещу човечеството! Не изисквам "Право на грешка".
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Тия 25 не можаха ли да си дойдат онзе ден с 90те, а ми сега пак трябва да се праща цял самолет само за 25 човека. Кой ще го плаща това. Главчев от пенсията си ли?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
Скакалците няма нужда да прескачат огради, Главчев ги прибира директно със самолета! А банкянския може и метро да построи, Бейрут-София с нови немски вагони втора употреба! Нема страшно, бачкаторите плащат, майната им на парите, важното е да сме здрави до пенсия, после поп....
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всички ли бачкате?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А кога ще наложим санкции на агресора Главчев,я сподели?
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Жалко за Ливан! Сега еврейските уро до ще им откраднат земята по стар ционистки обичай.
20
0
 
10
 
! Отговори
П С Е преди 1 час
Вчера слушах изказване на *** Пасе! Яко се раздвоява между Евреите и Украйна. Само че му е ясно,Израел са агресорите в Ливан! ръсеше яко опорки от сорта на евро атлантическите ценности,Израел е близък нам народ,трябва да го подкрепим,да се изправим срещу надигащата се опасност и бля ,бля,бля... Само не поиска българска войска в помощ на юдеите,ама и това ще стане!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да не ги прибираме ,а директно да се включат във войната срещу Израел! Щом са с двойно гражданство,значи са предали България!
18
1
 
8
 
! Отговори
Еха преди 1 час
Абе може ли да ни закарате със самолета-такси до избрана от нас дестинация и после да ни приберете след месец. Явно сме много ларж щом лети ден през ден да прибира всякакви хора. Защо са проспали предните 2 полета. В единия имаше много свободни места. Плюс това повечето почти не говорят български. Какви българи са не ми е ясно. Колкото македонците дето взеха бг лични карти са българи. Ама плащай държавата е ларж.
17
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 час
Главанаков,няма ли да подкрепим Ливан с оръжие и санкции срещу Израел,както направихме с Украйна?Трябва да спрем еврейския агресор! Дай реакция някаква,щото дюнержиите в София се множат,а те обичат фойерверки!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Що идват тук от Ливан, тук е по-зле.. ще изкарат месец, сами ще поискат да се върнат..
15
1
 
7
 
! Отговори
Помощ преди 1 час
Българи бедстват във Виена Австрия от 2 месеца, къде е това нещо Главчев!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Приберете ги у ареста или директно у Белене, на сигурно, там не падат бомбе и ракете. Сега се сетили за България, а коги България предупреждаваше там да се не ходи, а който е в Ливан да се изселва. Сега се прибират, на разноски на БГ Бюджет.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дръжте чаллмите там, какво ни ги карате, че и с авио такси и сега с трансфер
12
0
 
9
 
! Отговори
столичан преди 1 час
Нещо не разбирам, защо ще ги евакуират? От кого са заплашени нашите сънародници? От Иран или от Израел?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
A българите в Киев, Лвов, Одеса защо не ги евакуират? Вече 2 години кървавият диктатор извършва кървави агресии в мирна и демократична Украйна, а българите никой не ги евакуира?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кажете, каква е сумата на замразените израелски активи в ЕС и САЩ заради агресията му в Ливан? Нищо не излиза в Google. Не са могли да не замразят, нали има световен ред, основан на правила.