Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%

23% от българите искат нови избори
28 юни 2024 12:40, Александър Попов
125
Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Доверието в 50-ото Народно събрание е 9% в началото. 68% нямат доверие в парламента. Стига се до ситуация, в която няма политическо решение. Няма политическа перспектива за стабилност. Политическата класа не успява да отговори на базисни очаквания и покриване на ниво, на което трябва да се случват нещата в една нормална и европейска държава. Защо разсъждаме, че ще има купени депутати в Народното събрание? Дори и мисленето за това е проблематично, защото започваме да го приемаме като част от политическия ни живот", заяви пред bTV социологът Добромир Живков.

15% е доверието към служебното правителство с премиер Димитър Главчев. Това сочат данните от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Над половината българи - 56%, смятат, че предизборната кампания е трябвало да завърши с лидерски дебат. Такъв обаче не е имало от десетилетие.
 
"Всеки говори сам за себе си и то в среда, в която не са подложени на натиск. Съвсем различно е, когато опонентите застанат един срещу друг“, посочи социологът.

Фрапиращата оценка е, че 73% от анкетираните посочват, че кампанията не ги е насърчила да гласуват на вота 2 в 1.

„Кампанията по-скоро е отблъснала избирателите. Всеки с добри биографични спомени от политиката преди 20 години – сам ще намери разликите в говореното“, каза той.

Кабинет или нови избори?

Според 20% от анкетираните решението пред 50-ото Народно събрание е излъчване на експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и друга формация. 16% са на мнение, че успешната формула за изпълнителната власт би била кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа. 23% мислят, че ще има нови избори наесен.

А проучването засича и интересен нюанс – 59% от избирателите на партия „Величие“ искат нови избори, следвани от 47% от тези на "Възраждане". 32% от избирателите на ПП-ДБ искат нови избори.

Избирателите на Бойко Борисов казват, че не искат избори. Може и да се опасяват от загуба, тъй като е негативна тенденцията при партията“, каза Добромир Живков.

Данните са от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
4
 
! Отговори
Кметът преди 2 дни
Докато банкяра и слонът-магнит вилнеят в НС и 9% ще са много,оставка на мутрите!
97
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 дни
Много проценти за главчо,откъде се взеха? Та той е най-некадълния служебен премиер в историята на България.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А какво е доверието към президента? Защо така премълчавате?
95
1
 
5
 
! Отговори
ОТ КАРЛОВО преди 2 дни
НИКОЙ НЕ ДОЙДЕ ДА СЕ СРЕЩНЕ С ЖИТЕЛИТЕ НА КАРЛОВО И РАЙОНА > ИЗПОКРИХА СЕ ВСИЧКИ - АМИ ЕЛАТЕ ПОНЕ НИ НАПСУВАЙТЕ ДЕ !
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
и преди следващите избори сменете членовете на цик, не ги знам бокови, пеевски поръчки ли изпълнява, но машините не се ползват по предназначение, не се осигурява хартия, която да не дава дефект, а на последните направо не работеха, щом тези цикаджии не могат да осигурят нормален изборен процес, трябва да напуснат
93
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Искам рундьо юмручето да ми направи едно коремно на ушенце
92
2
 
7
 
! Отговори
Чекмеджан преди 2 дни
Толкова съм пр0 ст, че сам се нахендрих от инат и злоба срещу ПП, които ме върнаха на бял кон, за да видят некупените ми избиратели (има няма 5%), че за нищо не ставам, освен за "ало, Ваньо..."
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Те Партиите наследници на БеКаПе-то не казват какво ще правят за народа Български, а само са в противовесен ДЕБАТ - "Кой, Как, Защо, Ама стига си ме блъскал бе! Ама престани да секнеш от твойта партия към мен бе! Па ти забравил ли си, че ние сме сите сме една партие бе! Па що си забравил, как по времето на Бай Тошо всички крадяхме Катъри и си ги печахме на шиш и никой не знаеше това?
90
2
 
11
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 2 дни
там е проблемът. В mukвата.
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ЕбаТиЕбаТиЕбаТиКомунистаПостоянноМеКлати! ДовечераКатоСеВърнаЩеКажаНаТати че комуниста с такт на чалга постоянно МеКлати!
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо няма дебати? Защо да се напъват, като има избиратели дето гласуват до живот за една и съща партия. Евентуално, да се появи нов спасител малко да размести ситуацията до ... следващите избори. Мда, интересна страна сме!
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
СЪСИПИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е СЛЕД ИНВАЗИЯТА НА ЮДАТА СТАЛИН ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ през 1944 и въвеждане на КРЕПОСТНИЧЕСКОТО ПРАВО - изземване на земите на Българските Легионери - Ковбои - Селяни и натиквани да работят на не своя земя - колхози ТКЗС. Изземване на Българските Банки - Пендарите висящи на Гърдите на техните съпруги - АМАЗОНКИ! Унищожаване на Българската Аристокрация, Интелигенция! Заличаване на Българското Царство и въвеждане на КомунКатърЧалгарско Управление!
86
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
СЪСИПИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е СЛЕД ИНВАЗИЯТА НА ЮДАТА СТАЛИН ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ през 1044 и въвеждане на КРЕПОСТНИЧЕСКОТО ПРАВО - изземване на земите на Българските Легионери - Ковбои - Селяни и натиквани да работят на не своя земя - колхози ТКЗС. Изземване на Българските Банки - Пендарите висящи на Гърдите на техните съпруги - АМАЗОНКИ! Унищожаване на Българската Аристокрация, Интелигенция! Заличаване на Българското Царство и въвеждане на КомунКатърЧалгарско Управление!
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Злите сили атакуват точно Парламентът, защото знаят, че той е последната опора пред това да ви пратят на фронта като във фашистка Покрайна! Край на Парламент ще значи и край на България. НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИМ!
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов! Бог е Българин, Цар е Българин, Отечеството е Българско, Разумът е Български, Вярата е Българска, Надеждата Българска и Любовта е Българска. Така е било когато нашите Легионери - Ковбой - Селяни са имали своя собствена земя и техните Банки са били Златните Пендари на гърдите на техните съпруги - Амазонки! Легионерите са воювали при инвазия на вандалите и когато е трябвало и Амазонките са оставяли децата си на Бабите и са воювали срещу вандалите!
83
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това са хората, от които зависи обликът на България. Надявам се, че след техния мандат, България ще се е придвижила напред. Вие да не си мислите, че депутатите в другите държави са нещо по различно?
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
СЪСИПИЯТА НА СТРАНАТА НИ ЗАПОЧНА СЛЕД 10 НОЕМВРИ 89Г. И БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧИ КАТО ДЪРЖАВА ПРЕЗ ЯНУАРИ 1997 Г.КОГАТО СОРОС И АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО СВАЛИХА ЕДИНСТВЕНИЯ ЧЕСТЕН И НЕКРАДЛИВ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ЖАН ВИДЕНОВ.ОТ КОСТОВ НАТАТЪК ДО ДНЕС НИ УПРАВЛЯВАТ САМО ПРОДАЖНИЦИ И КРАДЦИ ,КОИТО СРЕЩУ ТОВА ДА СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗАПАДНИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ ЗА КРАЖБИТЕ И КОРУПЦИЯТА ИМ ,ТЕЗИ ДЕТО СА НА ВЛАСТ ПОДАРЯВАТ СУВЕРЕНИТЕТ И РАЗПРОДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НА ЕДНИ ЕВРЕЙСКИ И ЗАПАДНИ ХИЕНИ
81
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Президентска република
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най е стабилно когато народа чака на опашки за хляб, картофи, домати, чушки, зеле, яйца, мляко, месо и опашки за гласуване от петилетка на петилетка на високо вдигната ръка на Бай Тошо към непослушните с думите "Ако не глесувате за мен, ще ви шибaaм" и избирателнате активност беше 99,9%.... Армията ужким вардеше границата от външни вандали, истината е, че вардеше тия дето не са гласували да не избягат и избиваше тия 0,1% дето не гласуваха за неговата партия БКП - укротителка на Народа!
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най е стабилно когато народа чака на опашки за хляб, картофи, домати, чушки, зеле, яйца, мляко, месо и опашки за гласуване от петилетка на петилетка на високо вдигната ръка на Бай Тошо към непослушните с думите "Ако не глесувате за мен, ще ви ***" и избирателнате активност беше 99,9%.... Армията ужким вардеше границата от външни вандали, истината е, че вардеше тия дето не са гласували да не избягат и избиваше тия 0,1% дето не гласуваха за неговата партия БКП - укротителка на Народа!