Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%

23% от българите искат нови избори
28 юни 2024 12:40, Александър Попов
125
Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Доверието в 50-ото Народно събрание е 9% в началото. 68% нямат доверие в парламента. Стига се до ситуация, в която няма политическо решение. Няма политическа перспектива за стабилност. Политическата класа не успява да отговори на базисни очаквания и покриване на ниво, на което трябва да се случват нещата в една нормална и европейска държава. Защо разсъждаме, че ще има купени депутати в Народното събрание? Дори и мисленето за това е проблематично, защото започваме да го приемаме като част от политическия ни живот", заяви пред bTV социологът Добромир Живков.

15% е доверието към служебното правителство с премиер Димитър Главчев. Това сочат данните от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Над половината българи - 56%, смятат, че предизборната кампания е трябвало да завърши с лидерски дебат. Такъв обаче не е имало от десетилетие.
 
"Всеки говори сам за себе си и то в среда, в която не са подложени на натиск. Съвсем различно е, когато опонентите застанат един срещу друг“, посочи социологът.

Фрапиращата оценка е, че 73% от анкетираните посочват, че кампанията не ги е насърчила да гласуват на вота 2 в 1.

„Кампанията по-скоро е отблъснала избирателите. Всеки с добри биографични спомени от политиката преди 20 години – сам ще намери разликите в говореното“, каза той.

Кабинет или нови избори?

Според 20% от анкетираните решението пред 50-ото Народно събрание е излъчване на експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и друга формация. 16% са на мнение, че успешната формула за изпълнителната власт би била кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа. 23% мислят, че ще има нови избори наесен.

А проучването засича и интересен нюанс – 59% от избирателите на партия „Величие“ искат нови избори, следвани от 47% от тези на "Възраждане". 32% от избирателите на ПП-ДБ искат нови избори.

Избирателите на Бойко Борисов казват, че не искат избори. Може и да се опасяват от загуба, тъй като е негативна тенденцията при партията“, каза Добромир Живков.

Данните са от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
15% много са дали на Безглавчев,той и 5% не заслужава,"туриста"
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пак тръгнаха пр0стаците да скачат срещу Парламента докато фашисткия крадец вече проваля сигурно 10-ти Парламент ! ама те мал0умнцитие са си *** за да не разбират или се правят че не знаят къде е проблемът!
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По-точно е обратното!
75
2
 
2
 
! Отговори
Фемин хелп преди 4 дни
No Pasaran=ши риче нема са росерим
74
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 52 ГЕРБ не управляват вече 4 години а за твое учудване аз и моето семейство гласуваме за ГЕРБ А твоите глупости са си твои фантазии досадни са
73
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До Може ли да си васал/53 "Защо народа трябва да харесва васалните тикви и свинки на вашингтонската империя" - защото сам гласува за тях. Други въпроси?
72
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
Както се вижда, хората вярват на демокрацията ЕС и на своя избор, но продължават да гласуват по същия начин. Сега кажете такива про'с'таци се си ли заслужават да бъдат мачкани, както зави Борисов?
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
НЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО НИ:Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП
70
1
 
7
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 4 дни
ФАКТ: Единствено при Радев ДПС и Пеевски бяха извън властта! Дойде сглобката и кирчовците - и ДПС и Пеефски влязоха във властта през парадния вход! ФАКТ! ФАКТ! ФАКТ ялови демократи!
69
6
 
6
 
! Отговори
456 преди 4 дни
Май по-добре да си караме с Главчев и без парламент!!!!
68
3
 
13
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 4 дни
Парламента умря, демокрацията не вирее у нас, партийте ще се изядат взаимно, едни и същи мутри /баце/, олигарси /шиши/ и други от подобно ниво ни управляват от години. Резултатът е от 9 000 000 на 6 000 000 предимно почерняващо население! Няма здравеопазване, няма образование, няма морал, няма ценности - това е демокрацията, която не е за нашите географски ширини и манталитет. При демокрацията само ромите са добре, ние българите - не сме! Но, все пак ядем банани, нали демократчета ?!?
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кво доверие!Сега ги гледам ми то пак полвината зала е празна!Или са се изморили от много работа или са свикнали в петък да не ходят на работа!И 120 депутати са ни много направо на 80 броя да ги намалят и на минимално почасово заплащане със регистриране кога влизат във залата не в Парламента и кога излизат от залата!Колко от работещите могат да си позволят такива своеволия на работните си места както нашти любими народни депутати?И спиране на субсидиите за партиите .Имат си членски внос от тях.
66
4
 
6
 
! Отговори
Tенгри кан преди 4 дни
До ПримерноТочно така. Трябва двукамарен парламент и парламентарна монархия с пряко участие на гражданите в решенията чрез задължителни референдуми ;))) Ново се иска не само от управляващшите, но и от населението. Това е формулата за политическа стабилност на България . Преди 1944 г., пак имахме парламентарна монархия, но не с двукамарен парламент. Сега, с тази формула, хем ще ги настигнете европейците, хем ще натриете носо на английската монархия;)))
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Парламента умря!
64
8
 
5
 
! Отговори
Толкова е просто преди 4 дни
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
63
3
 
6
 
! Отговори
Примерно преди 4 дни
Областните управители може да се избират пряко и да бъдат Горна камара на парламент!
62
2
 
5
 
! Отговори
Tенгри кан преди 4 дни
Палковника: Дайте властта на ДПС и България ша са упрае!;)))Тенгри кан: Дайте властта на "Величие" за да си видите Величието;)))
61
2
 
7
 
! Отговори
Пълен идиот преди 4 дни
само, след 3 години и 7 несполучливи опита, няма да промени нещо!
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Наложителна е промяна в броя, начина на избиране и функциите на народните представители! При сегашното положение никога няма да има нещо полезно за държавата!
59
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 дни
Абе кой ти гласува вече, всеки разбра, че пари се правят с бизнес в чужбина, управляван от България (чуждестранни акции). В тази държава пари няма. Трябва да се вкарат от чужбина. Няма как да стане.