Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%

23% от българите искат нови избори
28 юни 2024 12:40, Александър Попов
125
Стабилност ли? Парламентът с 9% доверие, кабинетът на Главчев с 15%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Доверието в 50-ото Народно събрание е 9% в началото. 68% нямат доверие в парламента. Стига се до ситуация, в която няма политическо решение. Няма политическа перспектива за стабилност. Политическата класа не успява да отговори на базисни очаквания и покриване на ниво, на което трябва да се случват нещата в една нормална и европейска държава. Защо разсъждаме, че ще има купени депутати в Народното събрание? Дори и мисленето за това е проблематично, защото започваме да го приемаме като част от политическия ни живот", заяви пред bTV социологът Добромир Живков.

15% е доверието към служебното правителство с премиер Димитър Главчев. Това сочат данните от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Над половината българи - 56%, смятат, че предизборната кампания е трябвало да завърши с лидерски дебат. Такъв обаче не е имало от десетилетие.
 
"Всеки говори сам за себе си и то в среда, в която не са подложени на натиск. Съвсем различно е, когато опонентите застанат един срещу друг“, посочи социологът.

Фрапиращата оценка е, че 73% от анкетираните посочват, че кампанията не ги е насърчила да гласуват на вота 2 в 1.

„Кампанията по-скоро е отблъснала избирателите. Всеки с добри биографични спомени от политиката преди 20 години – сам ще намери разликите в говореното“, каза той.

Кабинет или нови избори?

Според 20% от анкетираните решението пред 50-ото Народно събрание е излъчване на експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и друга формация. 16% са на мнение, че успешната формула за изпълнителната власт би била кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа. 23% мислят, че ще има нови избори наесен.

А проучването засича и интересен нюанс – 59% от избирателите на партия „Величие“ искат нови избори, следвани от 47% от тези на "Възраждане". 32% от избирателите на ПП-ДБ искат нови избори.

Избирателите на Бойко Борисов казват, че не искат избори. Може и да се опасяват от загуба, тъй като е негативна тенденцията при партията“, каза Добромир Живков.

Данните са от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много стабилно Рашков се изнерви. Хахахаха Побърка се Дамаджаната.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сега в НС циркът е пълен. Разпарчстосаха Рашков от подигравки за пудела и самолетчето.
56
7
 
6
 
! Отговори
ъ преди 4 дни
Че какво му е на 9% доверие? Ние сме демокрация и не е необходимо повече. Да не сме някоя тоталитарна държава, че лидерите ни да имат 80% доверие? Тъй ами!
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много са 9 %. Одобрението е ОТРИЦАТЕЛЕН процент! Много с МИНУС. ВСИЧКИ ДО ЕДИН СА НЕ ЩАСТНИ ЦИ!
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Скрийте Боко в свинефермата сред прасетата. Има опасност от държавен преврат. Кирчо и Кокорчо ще вземат властта с военен прайд парад преврат!
53
1
 
12
 
! Отговори
Може ли да си васал преди 4 дни
Може ли да си васал на чужда империя и народа да те харесва? Да не би българите да са харесвали бейовете и башибузука на османската империя? Защо народа трябва да харесва васалните тикви и свинки на вашингтонската империя да не говорим за американския башибузук във военните бази по морето. Кво има тука за харесване?
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За Герб гласуват държавните служители от страх че при промяна на властта ще останат без работа!
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Чета коментарите и се убеждавам , че сме си читав и нормален народ , гордея се с вас .Политиците от последните 34 години са много кофти .
50
1
 
1
 
! Отговори
Ние сме ги избрали преди 4 дни
Ние ша ги търпим....
49
1
 
5
 
! Отговори
Народно ехо преди 4 дни
Парламентаристи ... ехото.. ментаристи...ментаристи ... ментаристи
48
0
 
6
 
! Отговори
По-малко от 15% преди 4 дни
Ето за това пращат Главчев при НАТО, а не Радев! Трябва да им се покаже колко им вярваме и ги подкрепяме в БГ, за това )))
47
0
 
9
 
! Отговори
ВЪХ преди 4 дни
"шубето е голям страх..мирише"д-р Гилотен
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това е така защото в България има много умни хора като Йордан Цонев напр и трябва да останат доживотно на хранилка
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не мен друго минаправи впечатление , евро парламента има 720 депута от всички държави . България 240 !!!! Математиката нещо .........
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това показва само едно .Много си ни е хубава държавата и народа , политиците не стават !
43
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Колко да сме стабилни ? В Германия искат излизане от ЕС, а Франция всеки момент е пред гражданска война . Парламента имал 9 % доверие , това няма значение , има знчение ,че за стадото има 20% ДДС .
42
0
 
10
 
! Отговори
Бгг преди 4 дни
Кабинета на Главанака не мой да има 15% доверие.
41
1
 
1
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Странно е, че мнозинството е 45% в парламента, а дори и избирателите му не са одобрили тая шайка. Логично бе одобрението да е поне 40%, колкото са и гласувалите за победителите.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Въпрос, а ти знаеш ли че си яко кyx?
39
5
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 4 дни
Никой не иска нови избори! След вдигнатият юмрук на Радев, и опитът за преврат, Чалгарите, леви и десни комунисти, шарлатаните, и необолшевики, чудеса правят да сринат доверието в НС! Рано или късно на Радев ще му бъде потърсена сметка, и е готов да срине цялата държава за да се отърве от разследване!