Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО

Той няма да участва в срещата
27 юни 2024 17:00, Нели Христова
425
Радев не е съгласен с позициите на МС, отказа да води делегацията на срещата в НАТО
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа "да одобрява и/или утвърждава" представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Още по темата
Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", става ясно от позиция, разпространена от прессекретариата на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от Общество
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Сами го казват - То това беше ясно още от началото на конфликта, преди Фараж да го каже. Те и разни генерали американци/англичани го казват, ама, ще видим как ще свърши това чудо.
325
3
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 дни
Главчев е главанак и нищо повече. Подготвили те в служебното правителство изявление, а предлагат на Радев да отиде да го прочете във Вашингтон. А в България има разделение на властите. Президентът не е говорител на правителството, а по конституция е върховен главнокомандващ.
324
11
 
6
 
! Отговори
Кирчо Асенов Борисов преди 4 дни
Радьо пак се оказа руски путлерски сателит...
323
5
 
8
 
! Отговори
Сами го казват преди 4 дни
Британският политик и лидер на партия Найджъл Фараж заяви в интервю за Би Би Си, че "Западът е провокирал Путин за войната в Украйна" и че това е следствие от разширяването на ЕС и НАТО на изток.
322
2
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 дни
Не е редно служебното правителство да очаква президентът Радев да е съгласен с това, което те искат да представят като "позиция на България". И също така не е редно служебно правителство да решава какви задължения поема България във връзка с войната в Украйна. Това трябва да се реши в Народното събрание.
321
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Браво генерале. 70% от България са за теб
320
10
 
5
 
! Отговори
Копейката Радев преди 4 дни
Да се маха. Тоя крадец съсипа Държавата. Само ГЕРБ долу Радеф
319
0
 
7
 
! Отговори
Укроидиот преди 4 дни
Поразцъках полетните статистики в нета. Не е втори полет тия дни, а е един от многото. В някои дни са по два. Водят се на U.S. Transportation Command, а явно самолетите са чартирани от Атлас Еър. Интересни отправни летища - военни бази в САЩ, Канада и Евтопа до Полша, София, Израел, Румъния, Балтийските пинчери. Пече се нещо, на наш rъз.
318
15
 
5
 
! Отговори
?!? преди 4 дни
Отказа на върховният главнокомандващ да отиде на военна среща със съюзници е равна на преврат на българската конституция. Това изисква мери в спешен порядък за защита на българската конституция. С мерки за незабавно законно отстраняване на действащият президент съд и присъда от българския след - незабавно!
317
16
 
12
 
! Отговори
Боклук преди 4 дни
Радев е един бок... Съединител (долен ляв...) Главнокомандващия отказва да води делегацията за НАТО. Радев, съединителя, успя да разедини българите, да дестабилизира България. Опитва да я направи президентска република и да стане нашия Путин. Докара си и хора, направи си партия, но те се оказаха ШАРЛАТАНИ. България не я очаква нищо добро.
316
8
 
4
 
! Отговори
?!? преди 4 дни
Земенски на висотата на достойнсвото обърна с хастара русофилската позиция на Радев. Всеки с интелект видя унижението му!
315
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз не съм Натовец, защото не съм се клел и целувал знамето на НАТО. Изцъкленият, с крокодилски сълзи Соломон Пасе да праща еврейските си чавета и Надежда Нейнски Мански, Михайлова и още 100 фамилии по мъж , заедно с бившите си да ходят на фронта.
314
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Иван Колев - Винаги е бил такъв. Дори и когато грешно вдигна юмрука. Но си отчете грешката.
313
5
 
5
 
! Отговори
РАДЕВ ОСТАНАХА преди 4 дни
ЛИ БОЕПРИПАСИ ЗА АРМИЯТА > ИЛИ ВСИЧКО ДАДОХТЕ НА УКРИТЕ > ТИ КАКЪВ ГЛАВНО-КОМАНДВАЩ СИ АКО НЕ МОЖЕШ ДА СПРЕШ ТОВА САМОУБИЙСТВО ПРЕД ОГРОМНАТА АРМИЯ НА ТУРЦИЯ ?
312
5
 
10
 
! Отговори
Иван Колев преди 4 дни
Мъжкар
311
2
 
14
 
! Отговори
Укроидиот преди 4 дни
Тъпунгepи, преди малко на летище София кацна Б747 на Атлас Еър. Чартърен полет от Ржешов до София и утре наопаки. Втори такъв в последните 2-3 дни. Товарен самолет. Познайте какво ще му товарят и за къде. Може и повече да е имали последните дни, но имаше мачове и не се заслушвам какво захожда към летището. Ако утре ни въвлекат във войната, няма да има с какво да пуца жалката ни "армия". Всичко се хариза, но е държавна тайна и никога няма да го разберете.
310
3
 
7
 
! Отговори
ДОКОГА ЩЕ ДАВАМЕ преди 4 дни
*** НАТОВЦИ > ДОКОГА ?!
309
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Иншутмънт за ЛГБТ -то.
308
25
 
6
 
! Отговори
Какво чакате ? преди 4 дни
Незабавен импийчмънт за предаване на националните интереси и защита на руската пропаганда !
307
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Браво на президента не иска да е безгласна буква на среата