Правителство ще има, ключът е в малките партии, смятат експерти

Ако ПП-ДБ иска да оцелее, трябва да е опозиция, посочи Стойчо Стойчев
16 юни 2024 14:02, Красимир Ангелов
69
Правителство ще има, ключът е в малките партии, смятат експерти
Снимка: БГНЕС

Правителство след предсрочните парламентарни избори ще има, като ключът към нето ще бъде в малките партии. Това мнение изразиха политологът доц. Стойчо Стойчев и анализаторът  Мирослав Мурджов в предаването "Неделя 150" на БНР.

"Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност", смята доц. Стойчев.

Още по темата
Той посочи, че правителство с мандат и отговорност на ГЕРБ ще зависи от коалиционни партньори.

"Като едно коалиционно правителство, колкото и да е стабилно, от него винаги трябва да очакваме, че е малко вероятно да си изкара пълния мандат. Продължителността на едно такова управление зависи до голяма степен от способността на партиите, които го формират, да влязат в обективни и адекватни коалиционни отношения и разговори, а не опити за надлъгване и надцакване, каквито бяха тези във формата на сглобката", смята той.

Според Стойчев е възможно да се намери и трети участник в евентуален кабинет с ГЕРБ и ДПС. „По-малките партии са заинтересовани да няма предсрочни парламентарни избори твърде скоро, защото тогава възможността да влязат отново в парламента е малка“, обясни Стойчев и посочи като малки партии в парламента ИТН, БСП и "Величие":

Мирослав Мурджов също прогнозира, че ще има правителство. Той се съгласи също, че малките формации са ключът към разрешаването на подкрепата.

"Има много голяма вероятност част от разгромената коалиция – бившите коалиционни партньори на Борисов в предишното управление – ПП-ДБ, също да се включат по някакъв начин – било през експерти, било като отделни личности. Такъв процес не бива да изключваме и не бива да подценяваме тази възможност", категоричен бе той.

"Енергията за промяна беше употребена от едни хора, които не успяха да променят включително и себе си", подчерта Мурджов по адрес на ПП-ДБ. По думите му техният изборен резултат е тотална загуба и то не само на лично доверие към тях, а загуба на доверие на българите към цялата политическа класа и партии.

Доц. Стойчев допълни, че ако ПП-ДБ иска да оцелее, те трябва да бъдат категорична опозиция.

Мурджов добави, че в БСП трябва да протече оздравителен процес, защото хората с ляво мислене у нас очакват да чуят други послания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Политика
Плевнелиев видя 2 варианта за кабинет: Програмно правителство на ГЕРБ или на малцинството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости на търкалета. Ако герб и пп направят пак сглобка, рундьо газ ще пропикае.
65
0
 
0
 
! Отговори
Имам усещането преди 1 седмица
Че ако вляза в градски ***, ще го видя тоя гений на политическата мисъл.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да видим - никой няма да се коалира с ГЕРБ за първия мандат. --------- Не подценявай цинизма и извратеността на комунистите. Все пак те докара народа си от 9 до 6 млн. и ако ги питаш, сега започват.
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питам се къде се нашите органи за национална сигурност!? ---- Нашите органи за национална сигурност за подчинени на Русия. Вече всичко го разбраха. Да, все още е така. Нищо не се е променило.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да видим - никой няма да се коалира с ГЕРБ за първия мандат. ДПС са в същото положение така че и втория мандат отпада. Единствено с третия мандат има минимални шансове, ама като ги знам малките партии ще се изпокарат много преди да им дойде време за мандата. Така че избори на есен са неизбежни не знам тея анализатори какво учат, ама прогнозите им са гола вода.
61
1
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 1 седмица
Величие не е партия, а секта, свързана с много пари и с Русия! Гледайте филма на Стоян Георгиев да видите за какво става дума. Приобщават млади семейства с възможности и срещу "сигурност" и естествена храна ги вкарват в ООД, като им прибират спестяванията, правят ги зависими и задължително карат децата да изучават руски език, внушават, че всичко лошо идва от запад, а всичко добро от русия. Питам се къде се нашите органи за национална сигурност!?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат от страницата freeboss.bg на сциентолога Марк де Турк който е обучил и много Българи, особено в областа на " човешки ресурси" и "личносто развитие": "Украйна, Киев, 15-ти октомври, 2016. Повече от 3000 бизнесмени, които участваха на конференцията Forum One, видяха кратката мотивираща презентация на Марк де Турк. Темата на презентацията беше Скалата на тоновете на Л. Рон Хъбард. Насладете се на снимките!"
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези от Величие са Секта, интересно е че много политици и журналисти го знаят, но всеки мълчи. Голям Страххх.Задай " Как сциентолозите Управляват парите си?-" и вижте как световно известния сциентолог СЦИЕНТОЛОГ Марк де Турк на 31:08 в клипа заснет в студиото на "together bulgaria" на ИВЕЛИН М. рекламира да се инвестират 30% от ПАРИТЕ в ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК.На страницата им се предлагар мн. книги на Л. Р. Хъбард създателя на СЦИЕНТИЛОГИЯТА.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ, НА МАЛЦИНСТВОТО, ПОДКРЕПЕНО ОТ ДПС И ИТН ПРИ ИЗВЕСТНИ УСЛОВИЯ. НЯМА ДРУГ ВАРИАНТ
57
1
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 1 седмица
Не знам къде е ключа,но виждам невероятна борба кой да заеме позицията на Опозиция.Всеки се натиска за опозиция,а не да управлява държавата.Сладка работа,можеш да си плюеш наляво и на дясно и не носиш отговорност за нищо.Трудно е да се управлява една държава.Друго си е само да си плюеш и да получаваш пари за това,колкото тези които управляват и носят отговорност.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То правителство и сега си има. Може да си караме с Главчо.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако така продължавате, работата отива към български мегдан (майдан).
54
6
 
4
 
! Отговори
ПП СА АНАРХИСТИ... преди 1 седмица
ТРЯБВА ДЯСНА КОАЛИЦИЯ ДБ +СИНЯ СОФИЯ....
53
2
 
5
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 1 седмица
ГЕРБ и ДПС са се разбрали вече. Ще крепят в опозиция. Коалиция няма да има, а само подкрепа на ДПС към ГЕРБ както винаги.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЯМА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
". Бойко Борисов, който си подаде оставката при първия си мандат при подобна ситуация!"Подаде си оставката, защото се разбра, че ако изчка до края на мандата, щеше да има 15% макс.
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП ме загубиха при "ареста" на Борисов. Съжалявам!
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е тъй де! Обаче малките партии са ключът към нестобилността. Обаче кат си имат ЕСето, всичко може да мине под формата на четворна коалиция /2/, например. Докато се наместят в Брюксел, и ето ти половин мандат ще мине, скрити в бараката, с ключето /малките партии/.
48
6
 
7
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 седмица
май го Удариха този Доцент - Директно у Мозъка!
47
3
 
10
 
! Отговори
Кени преди 1 седмица
Да правителство ще има,ама на върба!Ключа за палатката отдавна е изгубен в корупционни схеми, сглобки,хъбове и творения на краденето!Бих се доверил на правителство с 51% резултати!