Под 1,5% ще бъде увеличението на тока за бита от юли

Либерализацията не е скок на цената, а възможност да избираш доставчик
16 юни 2024 22:45, Анисия Иванова
35
Под 1,5% ще бъде увеличението на тока за бита от юли
Снимка: БГНЕС

Увеличението на цената на електроенергията за битовите потребители ще бъде средно под 1,5% за трите оператора на разпределителните мрежи от 1 юли, каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ.

По думите му правилното структуриране на разходите за АЕЦ „Козлодуй“ е причината да не се увеличи много цената на електроенергията.

На въпрос каква е цената на това усилие маржът на увеличение на цената да е много малък Малинов обясни: „Покриване на дефицита във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който и към днешна дата е към 500 млн. лева, защото в противен случай този дефицит Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше да го вземе предвид и да го покрие в новия регулаторен период, който ще започне от 1 юли. Другото е произведената електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“. Тя заема над 40% в дела за цената за бита“.

Според Малинов увеличението на цената на електроенергията, която е определено от КЕВР, е справедливо и то е значително под инфлационния индекс.

За това дали ще загубим пари от Плана за възстановяване заради забавянето с година на либерализацията на пазара на ток той каза: „Въпрос е на правилно управление и защитна позиция пред Европейската комисия. Ние сме част от Европейския съюз и не стоим от двете страни на барикадата. Считам, че ако правителството правилно определи своите приоритети и защити позицията си именно с аргументи, че не е отложена либерализацията и тя ще се случи, не би следвало да загубим средства".

Министърът подчерта, че либерализацията на пазара на електричество не е отложена и добави, че така или иначе пълната либерализация за цената на дребно за битовите потребители и по сега действащия закон ще се случи от 1 януари 2026 г. „Беше отложен механизмът, по който ще бъде компенсиран бита за този период от 1 юли тази година до следващата година. Не бяхме готови за този момент. Либерализацията не е поскъпване на цената, а възможността да си избираш доставчик на електроенергия и правилно да планираш своето потребление на електроенергия", коментира Малинов.

На въпрос за това дали би останал на поста министър на енергетиката в редовен кабинет Малинов каза: „Към настоящия момент нямам предложения. Бих обмислил едно такова предложение. Трябва да има правителство, с ясен мандат, с евроатлантическа целенасоченост, което в един обозрим хоризонт да поеме управлението на България“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: юлиценатокенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 1 месец
До Анонимен,кого се опитваш д излъжеш,какви 90 лв.за ток бе,толкова няма да платиш за десет живота,и 9 ст. са ти много и се съмнявам,че някога си плащал,тока за българина е безплатен,щото си го крде
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, да. Тока ни пак ще е 92 лева и този месец. ***.
31
1
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Абе, в това БНР само комунисти ли канят да се изказват? И какви са тия нови професии? Политически психолог??? Социални антрополози и всички до един професори и всеки със собствена теза. Партиите не били легитимни. Ами като не гласуват хората какво? Без Парламент ли да се седи? И само служебни правителства да управляват
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че забогатеят тия ерп ,крадби мошеници вън от България
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имаше батерия да балансират и нощната, щеше да е много добре и за производители и за потребители и за бизнеса.
28
2
 
3
 
! Отговори
Ако сложат преди 1 месец
такса електромер, молба за махане на електромера. Купих жилище без парно, спестих сто лева Сградна, не плащам топлото на другите. Махам електромер, спетявам минимум 150 лева лято. Махнах 3 мобилни и телевизор, спестих около сто лева. Предпочитам да даря на нуждаещите се 300 лева месечно, отколкото да ги дам на обръчи от фирми.
27
2
 
2
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Нали ВЕИ са много добри и тока струва 0 стотинки, битовите потребители го купуваме по 1 Ст. Давайте къде е тока. Къде е Прокопиев, къде е Р.Овч, да се изкажат по темата. За 5 мил евра се продадохте бе за няква измислена зелена сделка бе, продадохте и майките си бе, тъп_и еероатлантици сте и тва е.
26
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
и защо ще се увеличава тока при толкова вятърни мелници тои трябва да е 1 лев
25
1
 
12
 
! Отговори
Бла преди 1 месец
Блажени са Вервующите! то и Инфлацията е 6%, ама цените на Раните са по 300% спрямо 2021 година!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изобщо не е скок на цената сам избираш кой да ти отреже главата.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ Е ЦЕНАТА ДА ТИ СКОЧИ 200-300-1000%, А ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ИЗБОР НА ДОСТАВЧИК Е ЛИБЕРАСТИЯ...
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали уж щеше да намалее цената? Топлото и то скача за пореден път, последното увеличение беше почти 15% с оправданието висока цена на газта, от тогава цената на газта падна в пъти, но топлото само нагоре.
21
1
 
9
 
! Отговори
Такса Тъпомер преди 1 месец
Честита промяна!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаме по-евтина лятна тарифа, спонсорирахте солари сега дайте от безплатния ток!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...а Енергопро намалява цената с 1%- така обявиха- вярно ли е?!
18
1
 
6
 
! Отговори
Старец преди 1 месец
То ти стига само като разбереш,че доставчиците ще се казват Володя,Сергей,Степан,Доган...............
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано избухне по-скоро глобалната война и да сложи край на този геноцид и безумие! Да бъде!!!
16
2
 
11
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 месец
Асенчо от ПП къде гътна 1,5 те милярда на НЕК и въобще никакъв го няма напоследък.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е в името и с грижа за хората, урааа:))
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, на час по лъжичка, докато на борсата чашата ще е преляла.:))