Русия връща корекомите, засега в Москва и Санкт Петербург

Безмитните магазини ще са за дипломати от мисиите
20 май 2024 18:00, Петър Бойчев
247
Русия връща корекомите, засега в Москва и Санкт Петербург
Снимка Фейсбук

В двата най-големи града на Русия - столицата Москва и Санкт Петербург, ще бъдат открити специални безмитни магазини за служители на дипломатически мисии, съобщи агенция "РИА Новости", позовавайки се на съобщение на информационния отдел на Главното управление за обслужване на дипломатическия корпус към руското МВнР.

"В момента се работи по документалното оформление на дейността на тези магазини", допълват от пресслужбата, като уточняват, че се подготвя пакетът документи, свързани с фирмата, която ще организира безмитната търговия. От магазините ще пазаруват не само служители на дипломатически мисии, а и такива от консулски учреждения и други международни организации.

Магазините ще работят на принципа на прочутите по времето на бившия СССР "Берьозка". Техен аналог в България преди 10 ноември 1989 г. бяха магазините от веригата "Кореком", където се пазаруваха западни стоки с валута, като правото за това имаха само чужденци (дипломати, търговски представители и т.н.), както и българи, работили зад граница, т.е. имащи право по тогавашните разпоредби да притежават валута.

Цените във възраждащите се корекоми в Русия ще бъдат в рубли, долари и евро. В тях ще може да влизат и да пазаруват само лица, получили акредитация от руското външно министерство. След купуването на каквото и да е от тези магазини, ще се издава касов бон с надпис Duty Free, в който който може да има и лични данни на клиента.

Въпреки удивителната прилика със социалистическите "Берьозка" от пресслужбата на МВнР, твърдят: "Грешка е магазините за бъдат смятани за възродени "Берьозки" от съветско време, в които, освен чужденци, можеше да пазаруват и наши граждани при наличие на чекове от Внешпосилторг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
21
 
! Отговори
Do158 преди 3 месеца
Разбирам, като повечето адвокати тук е ясно, че се опитвате да го поднесе те, че всичко е ок и е в реда на нещата, да ама не истината е, че все повече потъват с тая политика срещу всички друго не ги чака......Кораба потъва драги рашки
161
3
 
17
 
! Отговори
Христо е на смяна преди 3 месеца
Днес са пратили Христов на амбразурата , да брани"мммайка му Русия"
160
1
 
18
 
! Отговори
Фицо преди 3 месеца
Путин ще прави тържествено откриване в сряда. Обаче забранил на поети и художници да присъстват
159
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тея диавци пак ще започнат да гледат в светлото бъдеще, докато пият самагон и мезят с хляб на масата, заслана с вестник.
158
1
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До ясноше им дават бонове, като на партийците навремето. може да не са бонове, щото звучи много европеидно, а да са алтънове или тенгерки
157
2
 
30
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Това е законен начин една изолирана, фалирала и съсипана икономически държава да си набави така нужните и за международна търговия валути защото тяхната тоалетна хартия никой не я иска. А на умниците които се скъсват да разказват как това бил безмитен магазин, безмитни магазини има на границите и летищата преди митнически контрол и там може да пазаруваш и в месната валута, а целта на корекомите е да набавя на държавата чуждестранна валута от гражданите
156
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стъпка по стъпка кремълските фашистите ще върнат мракобесните времена от преди 1989. Руснаците се оказаха удивително тп народ.
155
1
 
23
 
! Отговори
аааахахахааааа преди 3 месеца
И какво ще продават в тия "корекоми"? Аааахахахаааа....Тройной и матрьошки ли, или самовари и фотоапарати "Смяна" 8 .......ааахахаахааа.....смяяяях!!! Наште възрижденци сега ще се юрнат да си харчат доларите и еврата в съветските "корекоми" .....ааахахахаааа.....смяяяяях!!!
154
1
 
26
 
! Отговори
81 преди 3 месеца
Хахахахаха, и това забележете 21 век!Тези няма да еволюират никога, ама никога!
153
18
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 152 "Общо взето живота се въртеше около това от къде да си набавиш загинали долари" - егати мизерното съществуване си имал. Честно!
152
21
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Нищо общо демек. Във всяко международно летище ги има.
151
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време вземахме на Рускините Духи,западни,ся ще минат с бонбонки Тик-Так....
150
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Крим върнаха ли?
149
15
 
3
 
! Отговори
мнение преди 3 месеца
За сведение на радващите се,че корекомите в Русия се завръщат-нищо не се връща. Там ще пазаруват безмитно лица с акердитация от руското МВнР,т.е. от дипломатическите мисии и приравнени служители на тях.На всякъде по света,вкл. и в Русия дипломатите имат възможност да пазаруват по каталог безмитно.Такъв едно време беше единствено Юстесен,последните години се навъдиха и други.Сега вместо дипломатите да се занимават с попълването на досадни заявки и документи към тях, директно ще си пазаруват...
148
3
 
31
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 3 месеца
Само за това че една рубла струва две стотинки съгласно курса на БнБ Евала на правителството на Денков!Затова правят Берьозки да заработват левове .Рускиниште ще вървят вече за пет кинта =1000 рубли може и за чифт чорапи .
147
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците ще пазаруват в Берьозка дънки,шоколадови яйца,уиски,Тоблерон и бонбони Тик-так,а ние българите само ще гледаме ее...
146
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хафаааааааа...Блатната ко чина
145
2
 
25
 
! Отговори
ясно преди 3 месеца
Възраождане ще могят да пазаруват с левове в руските корекоми
144
3
 
28
 
! Отговори
Бозаджията преди 3 месеца
Едно време комунистите всеки ден ни обясняваха как долара загива и Запада пропада. В същото време си пазаруваха от корекомите в долари. Всеки гледаше да намери от някъде малко зелени да си купи нещо по качествено. Общо взето живота се въртеше около това от къде да си набавиш загинали долари. Така ще стане и сега в Рашка.
143
1
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
До Анонимен149 достатъчно е че ще върнат ключовете от мкс