Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет

НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен
29 мар 2024 16:58, Александър Попов
311
Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет
Кенет Мертен. Снимка: БГНЕС

България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на свой ред членството допринася за сигурността на страната и открива възможности пред нея. Това е чадър на сигурност за България, заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, в рамките на бизнес – обяд по повод 20-ата годишнина от присъединяването на  България в НАТО. Темата на срещата беше "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". Участие в срещата взе и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).  

Акцентът в изказването на Мертен бяха взаимоотношенията на САЩ с България.

“Работата ми като посланик е да гледам в бъдещето в отношенията на САЩ с България. И за да сме готови за бъдещето, от съществено значение е да познаваме миналото – не само от лошите му, но и от добрите му страни", отбеляза посланикът.

По думите на Мертен е важно да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

“Да, днес България е изправена пред предизвикателства, но при всяка страна е така“, каза той. “България постигна невероятен напредък през последните 30 години – икономически напредък, напредък в демокрацията. Днес е важен ден. Днес ние честваме 20 години от присъединяването на България към НАТО – това е невероятно постижение за България“, допълни посланикът.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на темата за корупцията, за политическата ситуация в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, според него, да предстои още много работа по линия на противодействието на корупцията, той изтъкна и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е валиден проблем за всички страни.

“Бях доволен да видя предприетите в последно време усилия и съм убеден, че през следващите от 5 до 10 години ще се направят още много стъпки в тази посока,“ посочи посланикът. Той даде пример с темата за изготвянето на механизъм в България за скрининг на инвестициите. Тази тема беше централна във вчерашния открит форум на Центъра за изследване на демокрацията, част от който беше и посланик Мертен.

“Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не е наша работа да се месим в тези дискусии, насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите“, каза посланик Мертен за политическата ситуация в България.

Няма основание да не бъдем оптимисти за България, посочи той. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС, заяви Мертен.

“Оптимист съм за това, което предстои пред България. Има предизвикателства, но съм убеден, че макар да не са лесни, ще бъдат решени и така България ще продължи по пътя си напред,“, заяви Мертен . Той припомни и посещението на първата от много години насам американска бизнес делегация в България от миналия ноември. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още по темата: Кенет Мертен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Техен кабинет .
178
2
 
6
 
! Отговори
смотрим.ру сайт преди 1 месец
До Анонимен 124няма да са корески ще си купим беленските реактои от америка отново честито това е лгбт ценноси
177
2
 
15
 
! Отговори
--- преди 1 месец
За какъв чадър говориш ***.Нато иска всички да му са роб,ии .Като кърлежи сте направихте всички зависими и да ви играят по свирката.Създавате конфликт и хоп прайте са на загрижени да ви купуват играчките.Смръдльовци американскИ.
176
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У ФАЩ пък има премиер дъртия Бай Дън алцхаймера :)))
175
12
 
3
 
! Отговори
ХА НАТО!!!!НА ЖИВО! преди 1 месец
Направо предизвикаха Путин с тоя концерт на НАТО пред мавзолея.Пише НАЮТО на големи табели и жив оркестър свири западни забранени от Путин музики.Даже една получерна изпя Моя страна моя България!И всички са в НАТОвски униформи!Дано не насочи някоя ракета насам това джудже,защото не свирят руски честушки!!!!
174
22
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Днес 29 Март е една от най-важните дати в новата история на България!На тази дата преди 20 години България стана член на НАТО и каза НЕ на руските кАпейки:):):)Сега кАпейките плачат като женки и се молят на Вовата да дойде на Дунав Мост:):):)Наздраве кАпейки,честит празник:):):)
173
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сложихте мутрата в Магнитски и ето резултата.
172
0
 
13
 
! Отговори
СС преди 1 месец
Сега като махнат подпалвача на войни БайДанчо и Тръмп стане президент и всичко ще си дойде на мястото. Иначе гласуване за оли-гоф-ренчетата от ПП-ДБ и от ГЕРБ няма как да има. На никои изибори!
171
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На посолството му се услади как пуделите му от сглобката разкатаха държавата България от как се сглобиха. И сега са разочаровани... Нормално. Когато ние - гражданите сме разочаровани, тези са щастливи и обратно.
170
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко беше "не се месим". Тъй ли каза дъртото янки предният път? Така не се месят, че Сноудън показа и доказа. Освен това и още се мълчи за тайните затвори на ЦРУ в Полша и Румъния. За тия неща всичкото янки в посолството тук трябва да бъдат не изгонени, а екзекутирани на място като терористи.
169
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАЩО КЕНИ МАРТЕНИЦАТА СИ ДЪРЖИ ПРЪСТА НА УСТНИТЕ,КАКВО ИСКА ДА ПРИКРИЕ??!!!... НИЕ ГО ЗНАЕМ БЕ КЕНИ,Я НИ ЗАГЛАВИЧКВАЙ С РОЗОВИ ПРЪ'ДНИ!!!...
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Партиите чакат да им спуснат списъкът от Посолството, затова няма кабинет. Тоя не си е свършил работата.
167
2
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 месец
Ами като господарите от Козяк са разочаровани, да назначат някой подходящ джендер за губернатор на колонията България.
166
0
 
10
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
САЩ кой ги пита. Тези дето инвестират в България, само те са добре. Избори ще има докато се ГЕРБ и ПП в парламента. Нямат махане. Виждат, че не могат да управляват и пак се ръчкат в парламента където не им е мястото, вместо да се отакжат от политиката доброволно.
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
153 В сащ корпоративният данък е над 30 процента и корпорациите не го плащат а минават през офшорки, което корупция. Освен това лобизма там е легален, а тук това се нарича корупция. Американските корпорации са с умишлен монопол предизвикан от силово заставяне на европейските марионетки от американските сенатори. Симулирането на някакви глоби и регулации през 5-7 години е колкото да залъжат теб че нещо правят. Да не споменавам личните данни. Купиха скайп с всичките рожденни дни и данни вътре.
164
11
 
5
 
! Отговори
МОЯ БЪЛГАРИЯ..!! преди 1 месец
ЧУЖДА РУСИЯ...!!
163
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София е блокирана в петък вечерзаради концерт на който зрителите за по- малко от участниците. От 18.00 е........Що не си го направихте в НДК?!?!??
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aйge нeмa нyжga...
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България не съществува като държава има корпорация България регистрирана в САЩ които иска може се поинтересува! Bulgaria land corporation!
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eвaлa нa Mapчeтo, чe paзkapa Гaлeтo!