Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет

НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен
29 мар 2024 16:58, Александър Попов
311
Посолството на САЩ разочаровано, че няма кабинет
Кенет Мертен. Снимка: БГНЕС

България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на свой ред членството допринася за сигурността на страната и открива възможности пред нея. Това е чадър на сигурност за България, заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, в рамките на бизнес – обяд по повод 20-ата годишнина от присъединяването на  България в НАТО. Темата на срещата беше "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". Участие в срещата взе и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).  

Акцентът в изказването на Мертен бяха взаимоотношенията на САЩ с България.

“Работата ми като посланик е да гледам в бъдещето в отношенията на САЩ с България. И за да сме готови за бъдещето, от съществено значение е да познаваме миналото – не само от лошите му, но и от добрите му страни", отбеляза посланикът.

По думите на Мертен е важно да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

“Да, днес България е изправена пред предизвикателства, но при всяка страна е така“, каза той. “България постигна невероятен напредък през последните 30 години – икономически напредък, напредък в демокрацията. Днес е важен ден. Днес ние честваме 20 години от присъединяването на България към НАТО – това е невероятно постижение за България“, допълни посланикът.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на темата за корупцията, за политическата ситуация в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, според него, да предстои още много работа по линия на противодействието на корупцията, той изтъкна и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е валиден проблем за всички страни.

“Бях доволен да видя предприетите в последно време усилия и съм убеден, че през следващите от 5 до 10 години ще се направят още много стъпки в тази посока,“ посочи посланикът. Той даде пример с темата за изготвянето на механизъм в България за скрининг на инвестициите. Тази тема беше централна във вчерашния открит форум на Центъра за изследване на демокрацията, част от който беше и посланик Мертен.

“Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не е наша работа да се месим в тези дискусии, насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите“, каза посланик Мертен за политическата ситуация в България.

Няма основание да не бъдем оптимисти за България, посочи той. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС, заяви Мертен.

“Оптимист съм за това, което предстои пред България. Има предизвикателства, но съм убеден, че макар да не са лесни, ще бъдат решени и така България ще продължи по пътя си напред,“, заяви Мертен . Той припомни и посещението на първата от много години насам американска бизнес делегация в България от миналия ноември. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още по темата: Кенет Мертен
Още от Политика
Германски медии: ПП-ДБ загуби подкрепата и на западните дипломати в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
0
 
1
 
! Отговори
Териториален преди 3 седмици
Е нали Габриел беше там преди седмица, с тяхно разрешение го правят... А сега въртим палачинката...
281
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 седмици
Що не си гледат, какво става в Кра..ника
280
1
 
5
 
! Отговори
ХАИТЯНСКИ ОПИТ преди 3 седмици
"България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса.". Да се чете: България е значима страна в НАТО КАТО ТЕРИОТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ и страна с принос за Алианса, ПОНЕЖЕ ДАВА МИЛИАРДИ ЗА ХАРТИЕНИ САМОЛЕТИ, НА КОИТО ЕДИН ЛЕТАТЕЛЕН ЧАС СТРУВА 25000 ДОЛАРА ПОДРЪЖКА И ЗА НЯКАКВИ СИ БТР БРАДЛИМ, ДЕТО В РЕАЛНА ВОЕННА ОБСТАНОВКА НЕ ИЗДЪРЖА ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДНИ - ИЛИ СЕ ПОВРЕЖДА ИЛИ БИВА УНИЩОЖЕН.
279
1
 
1
 
! Отговори
Мая преди 4 седмици
weldone !
278
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България постигна невероятен напредък през последните 30 години икономически напредък, напредък в демокрацията.????????? Нито демокрацията е истинска , нито икономиката е силна. За какво говори тоя изобщо?
277
1
 
13
 
! Отговори
ДоДо преди 4 седмици
край на пп
276
2
 
13
 
! Отговори
Мирил Каричков преди 4 седмици
Аз не съм атлантик, и никога няма да бъда.
275
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен Може би руски поток? Еврото? "Нотариуса"? Списъкът е дълъг..?
274
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Прочетох статията. Хубави думи, дано е прав посланникът за бъдещето на България! Не че някой ще ми обърне внимание на мен, но все пак да попитам и аз: вече 20 години сме член на НАТО и повече от 15 г. член на ЕС. Няма ли да отпаднат визите за САЩ? Защо просто не можем да се качим на самолета? Защо са всичките фирмалности, разрешения и т.н.? Та ние сме една шепа народ - всички да се преселим в САЩ няма да им объркаме работата. Ясно е - това НЕ ги притеснява. А кое тогава? Защо увъртат за визите?
273
4
 
17
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 4 седмици
Оппа . Това ли е главния?Тоя ли управлява България?
272
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво стана с тия визи за приятели? Ако това е за приятели дайте нещо друго да пробваме!
271
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А пък българите сме очаровани, че Посолството е разочаровано. Дай боже по-често те да са разочаровани, а ние да сме очаровани от правителствата си.
270
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хаосът в българската политика започна с инсталирането на случайниците и некадърниците от ПП във властта, именно от САЩ Херо Мустафа.
269
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НАТО е като силовите групировки от 90-те, които ти вземаха рекет, за да те "пазят". И като не си платиш рекета те премазват собственоръчно.
268
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Капитализма е фалирал няколко пъти и за да съществува ,трябва да печата пари .Това означава , че не може да се самоиздържа . Виж лошия социализъм се разви и направи Китай просперираща държава .Капитализма само граби , в момента се развиват 16 ново находища на злато на територията на България и няма нито една българска фирма в това начинание . Трябва да просмислим системата изобщо , иначе държават няма да я има до 10 години .
267
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
КГБ сипало разхлабително в яденето на Галя от Посолството и тя 2 дена прекарала в тоалетната. Изпуснала ги от поглед, тез палави палета от Сглобката сътвориха тази беля и вече леля Галя е късно да ги наказва.
266
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Време е да прекратим дипломатическите отношения със САЩ.
265
4
 
25
 
! Отговори
Мертен преди 4 седмици
След като демократизирахме северноамериканските индианци те изчезнаха от лицето на земята .Кой не би желал такъв икономически прогрес ?
264
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами да привикат Кандеца, Ицхак Прокопиев и Боко Тиквич за консултации на Козяк 16
263
1
 
36
 
! Отговори
американеца преди 4 седмици
по скоро разочаровани от провала на харвардските политици които бяха удобни на посолството