Дацов: Във всяка страна има хора, които се опитват да забогатеят по нечестен начин

Василев не предлагал политики, които да ни вкарат в еврозоната
21 фев 2024 22:47, Нели Христова
21

Няма голямо значение дали ще бъдат слети НАП и Агенция "Митници" или няма да бъдат слети. Ако не ти пука - сливането няма да промени нищо съществено от сегашното състояние. Целите, които бяха декларирани, че ще се повиши рязко събираемостта и борба с контрабандатата - това нищо няма да промени. И сега управляващите през тези две агенции има как да ги вършат тези неща, ако искат. Това каза финансовият експерт Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му във всяка една страна има хора, които се опитват да забогатеят по нечестен начин, независимо дали е супер демократична.

"Това ниво у нас е някъде от 5 до 8% от оборотите. Но има области, където храните и зеленчуците около 30% са контрабанда. Почти всички тези хора, които правят тази контрабанда, в НАП или митниците ги познават поименно. Така или иначе в България е тръгнал на процес, не знам доколко е оздравителен, покрай Нотариуса и другите неща, които се случват в съдебната власт. Можем да спекулираме дали пък тази новина не целеше да измести фокуса на медиите, защото прекаленото ровене започна да става опасно", допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в НАП има нужда от промени.

"Представете си, че това ще бъде една чисто нова архитектура, там има много технически въпроси - как се структурират отделите, как се прави взаимодействието, защото абсолютно безсмислено е, ако се направи една мегаагенция, в която двете агенции ще бъдат механично слети и ще си останат в този вид. Една година е проучването, структурирането, одобряването на дизайна на новата система, след това стъпките, които са чисто административно за освобождаването на хора, преназначаването им, обучението", поясни финансовият експерт.

Според него е било нормално да има коалиционно споразумение и правителствена програма.

Попитан какво ни дава меморандумът на ПП-ДБ, който Мария Габриел заяви, че няма да подпише, той отговори: "Повечето регулатори в България се избират в нарушение на европейски принципи. Партиите предлагат и партиите избират в тези регулатори".

Експертът призна, че има проблеми с приходната част за 2023 година, защото амбициите бяха нереалистични.

"Няма някакви съществени промени в събираемостта на данъците и нищо съществено не се е променило. Събирамоестта се движи спрямо икономиката. Ние имаме същия дефицит за миналата година, какъвто беше планиран, но и приходната, и разходната част нямат нищо общо с това, което беше одобрено в Народното събрание", добави Любомир Дацов.

Той е категоричен, че с административни мерки не се влиза в Еврозоната: "И Хърватия не е влязла по изключение, тя си е изпълнила критериите. Ние през последните 3 години нямаме нито един месец, в който да сме изпълнили инфлационния критерий. Проблемът е чисто политически, само си говорим, че искаме Еврозоната. Асен Василев не предлага политика, която да ни вкара в Еврозоната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЗЛОТО ЗА БЪЛГАРИЯ ИДВА ОТ ВОСТОК И ОТ БКП
18
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
Защо трябва да ни интересува помията на поредния руско-мутренски скот?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България е невъзможно по честен път да се забогатее . Особенно от обикновените хора . Веднага ще им завидят и ще ги рекетират.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РУСКИЯ ХРАНЕНИК ДАЦОВ
15
0
 
0
 
! Отговори
точно така преди 2 месеца
И при нас това са най-вече политиците
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гербераста Дацов много му е мъчно, че Чекмеджан вече не е на власт и не може да краде, както го правеше безнаказано 15 години.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се опитват да забогатеят по нечестен начин, а търсят "устойчивост" през Еврозоната.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я отворете дарители на ИТН и вижте какви дарения са влизали там- от 5лв до многократни от сценаристи и приятели от по 10 000лв- 36 000лв- какво очакват от вас, от Слафчо какво сте обещали, че имате такива дарения, какви са ви очакванията...или влизате в НС и опа голямата заплатка- внася- 30 000 и за 3/4 месеца парите са върнати?!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо арестуваха Кристиян Христов пред БНТ , малко преди да даде интервю за кръгът ,,Осемте джуджета.В който сам в участвал в рекет, палежи и побои.Ние не сме ,,всяка" страна.Ние сме държава здраво хваната в лапите на държавната мафия.Всички институции като МВР ,,ДАНС,,Прокуратура , ГДБОП, са подчинени и обслужват мафията.И има за върховен главнокомандващ и БОС министър Председателят.Бедността и не сигурността кара хората да напущат тази корумпирана и престъпна държава и да търсят препитани
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние не сме ,,всяка" страна Ние сме най корумпираната и бедна страна в ЕС .Където един министър Председател се гневи , че е сниман гол и с пачки и пистолет до главата си И заплашва всеки който иска да го съди ,и че съди онзи който го е снимал за ,,незаконно" снимане.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да де, ама с малката разлика, че в останалия свят, като ги хванат ги съдят и вкарват в затвора а при нас ги правят министър прецедател.
8
2
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
"Във всяка една страна има хора, които се опитват да забогатеят по нечестен начин, независимо дали е супер демократична".Само ,че в нашата по-голямата част от хората използват меко казано "нечестен начин".Но дали ,във всяка страна има такава висока корупция ,сфери на влияние и липсата на правораздаване ,поради това ,че същото се управлява и в него работят мафиотизирани ОПГ от всякакъв характер ,Дацов?!Ти си много удобен анализатор на всички управления.
7
3
 
2
 
! Отговори
Копейкин ако преди 2 месеца
Легализира марихуаната ще гласувам за Путин ако каже
6
1
 
6
 
! Отговори
Каква държава преди 2 месеца
Е това?Ако тръгне човек да подава сигнали за корупция финансови злоупотреби в огромни размери и тн Оснен с мафияга и с корумпирани чИнгета служещи та мафията ще си има проблеми които ще му кажат така е кой подаваш сигнали.Ето това е.България!
5
1
 
5
 
! Отговори
То в всяка преди 2 месеца
Нормална държава закона ги преследва а в България си дели откраднатото с тях и тия са уважавани от обществото хора с положение и така нататък .Тотал Щета!
4
2
 
4
 
! Отговори
В България това преди 2 месеца
Не са хора ши бани комунисти
3
1
 
7
 
! Отговори
Важно е къде успяват преди 2 месеца
Дацов: Във всяка страна има хора, които се опитват да забогатеят по нечестен начин. . . . . Но в България са най-успелите! Факт!
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бирника Спецов е краднал 2 милиона ДДС - и си купил апартамент у Дубай :)))
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има разбира се. Разликата е в количеството. Затуй сме най-изодзадзе на света, че тука сички искат. Пак го не можахте бе. Както винаги.