Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
16
 
! Отговори
Хахаа преди 9 месеца
Харпията нещо се е изгубила в безвъздушното. Русия я била обидила, ти да видиш. Гаргулия проивна.
176
2
 
18
 
! Отговори
стига маааа преди 9 месеца
Амаа, Мароооо, след като забраняваме всичко руско, налагаме санкции, финансираме укрофашистите, които избиват рускоговорящи в Донбас, за приятели ли да ни смята Русия? Много си не остра. Освен това виж проучи какво е да си дипломат. Вярно, че ти не си, но поне на тази длъжност са те посадили. Виж и се учи от старите кучета, ако не знаеш как. Даже по време на студената война САЩ и СССР имаха пряка връзка и си говореха, а сега?
175
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква била загрижена за България...
174
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди Русия да ни обяви за "недружественна", в европейските институции имаше от много години десйтвия, силно врзждебни и силно извращаващи историята. ЕС приравни Хитлр със Сталин, изопачи ролята на СССР във Втората световна война. На честванията по повод десанта в Нормандия, Русия не бе поканена. А всъшност десантът на САЩ става СЛЕД като СССР вече силно напредва към Берлин. И много, много др. действия, в които се включи и БТлгария, вкл. чрез УЧИЛИЩАТА,Включ. чрез учебните програми.
173
1
 
11
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 9 месеца
За по-голямата част от България сте неприятели и направо предатели! Айде махайте се от държавата! Или сте лицемери и лъжци освен другото? Последния въпрос е риторичен.
172
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой знае ли защо Турция и Гърция са разрешили полетът на руската делегация? Все пак се в ЕС и НАТО,ние не ги пускаме, а те -да. Предполагам,че изискванията за ограниченията за пътуване трябва да се спазват от всички страни-членки на ЕС и НАТО, а не само от българското правителство...Малко селска чест стана работата,в Бг варианта си, разбира се.Дали и те не са допуснали Захариева да прелети?
171
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Пфуууу - Само дето от овцете има голяма полза, а от тая.........
170
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аууу, много докачлива нашата скумрия бе!
169
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дреме и тази *** за каквото и да е било свързано с България. Ще си нарами дисагите и дим да я няма. Същото се отнася и за останалите пепераси. После ще напишат по една книга да кажат колко са били велики и как Путин е виновен за всичко... тук племето да се оправя
168
4
 
18
 
! Отговори
Пфуууу преди 9 месеца
Габриелоооууу!Точно вие първи определихте Русия за неприятелска!Тя никога не е обявявала бъллхаристан за неприятелска държава!Ти не си жираф..ти си лама..перуанска..роднина на овцата!
167
1
 
13
 
! Отговори
Нищо преди 9 месеца
Какво е свършила ОССЕ,за мира и стабилността нищо те активно подкрепят САЩ и войната....още една васалска организация.
166
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 181 - Ако е политик и дипломат с никого не трябва да е приятел. Единственото, което трябва да защитава, са нашите интереси.
165
11
 
3
 
! Отговори
До абе преди 9 месеца
Тъппппунгер, те ни обявиха за неприятелска държава още през 2016-та година.
164
1
 
12
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
ти какво очакваш, надпреварваме се какви санкции да измислим срещу тях, а те с мед да ни мажат, тъй ли, суха клечко!.....каквото повикало, такова се обадило!
163
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Не мога повече да си губя времето заради тая кроко---ка !
162
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-сетне български политици с гръбнак, които не се опитват да са приятели с всички.
161
0
 
6
 
! Отговори
Блинкън преди 9 месеца
До Лавров: Имам една столкерка..където да се появя или си тръгна все ме преследва! Лавров: Незнам, но видях един жираф в мъжката тоа_летна!
160
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз по-скоро се чудя защо си харчила държавни пари за да отидеш на събитие, което си напуснала.
159
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Женското кученце на сащ изджафкало...
158
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тя си тръгнала, но никой не забелязъл, че дори е дошла.