Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре, като не им изнася защо го поканиха? Лавров, де. Защо направиха всичко възможно да пристигне-през Турция, Гърция и гори тилилейски, само да пристигне. А после се разбягаха като хле.....барки във всички посоки. Дъските им хлопат или просто това е за пред нас, да си помислим нещо? А в същото време те плетат друга кошница.
196
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слаба дипломация! Направо примитивна!
195
0
 
9
 
! Отговори
До 216 преди 9 месеца
Кой ще и отреже надника? Ти ли? Тя се отчита пред Блинкън и Мъртън не пред тебе..
194
0
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 9 месеца
До Не и се работело: На и отрежат надника. За разходки не трябва да и се плаща.
193
0
 
15
 
! Отговори
Не и се работело преди 9 месеца
И избягала от работа ..
192
0
 
11
 
! Отговори
И защо? преди 9 месеца
Интересно е и това, че на Блинкен (а и на наша Марийка) не им пречи да присъстват на същите тези сесии на ООН, на които присъства и Лавров, но в Скопие, видите ли, не може да са заедно с Лавров. И защо така?
191
1
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 9 месеца
Българския народ не печели от слегинажа на САЩ! Даже фалира и у мира! Но Габриел, Киро, Бойко печелят милиони ;)
190
0
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
Дали от този слугинаж към САЩ и Брюксел наистина печелим нещо? Май точно обратното. Като е за даване и слугуване сме първи, а когато искаме нещо (я Шенген, я нещо от тоя род) сме на последно място.
189
0
 
15
 
! Отговори
До Вуте преди 9 месеца
Грешиш, тя представлва интересите на САЩ!Затова когато шефът и Блинкън си тръгне и тя си тръгва!
188
0
 
14
 
! Отговори
Boko преди 9 месеца
Дългошиестата Мара е аглосакска булонка на Блинки - господарят си тръгва и нулонката след него! Кучески инстинкт, това е, а не да обяснява врели-некипели! Ама едно е Блинки с "грижа" за света, а съвсем друго министерша на БГ. Маро, Маро, защо другите, които бяха на форума уважиха организацията, не Лавров, а ти се изу като глиста от форума?
187
0
 
16
 
! Отговори
Нане Вуте преди 9 месеца
Какво смяташ ти ,како, няма никакво значение! Ти не представляваш себе си ,а държавата! Изключително падение на българската политика през последните 30 години!!
186
1
 
3
 
! Отговори
царска бистрица преди 9 месеца
Габриелче, ако след близката смяна на полюсите тази територия наполовина потъне под вода а и за любимата ти франция се пише същото тогава кой ще ти се окаже любимеца.
185
1
 
11
 
! Отговори
Ми гоненето преди 9 месеца
На руснаци се превърна в национален спорт в България..за приятели ли да ни обявят..
184
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В учебник по руски език на българкото издателтво "Просвета" пише, точно дума по дума както в интернет, че НЕ КИЕВ е първата столица на руската държава (Киевская Русь), а Новгород (Велики Новгород). Учебникът е отпреди 2020 година и е одобрен от министерството на образованието България , както разбирате. За фашизма, за нацизна, за 900 -дневната блокада на Ленинград, която на практика е геноцид, НИЩО не се пише. НИЩО. Младежите УМИШЛЕНО не учат истината И за България.
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-лошото е,че тази е следващия ни премиер. Туко виж Денков ни се стори като средно умен човек след тази
182
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво! Само игнор на колхозниците и без това не зависи вече нищо от тях. Държава икономическо и международно джудже както и пияните им и безхаберни лидери. На копейките които не им харесва чемоданите, вокзал, фронт да си видят матушката от близо а не да ми седят на топлия диван в ЕС и да ми обясняват за рая при късата шпага с имперските му амбиции от 18 век
181
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съвременните политици, представящи България, са на изключително ниско ниво. Нека говорещата фреску Габриел да си припомни как САЩ измълнаха на Франция многомилиардните портъчки за подводници за Австралия, за кораби за Русия, промишлни предприятия в Иран и т. н. САЩ започнаха срива на ЕС чрез Франция на практика, минайа сега чрез Полша. Впрочем, няма да е зле да публикувате информация за 50-км опашка от тирове на Украино 0полската граница и започналата блокада в Словакия на украински тирове....
180
1
 
12
 
! Отговори
По същество преди 9 месеца
Гаргамел.
179
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да избягаш като мишка не е позиция. За щастие обаче е добре дошло,че послесните 2-3 години политиците ни бълват само глупости
178
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази слугува на мужди господари