Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"

Нещата в кабинета вървят в добра посока
2 дек 2023 11:22, Нели Христова
372
Габриел обясни защо си тръгна от ОССЕ: Не искам да съм заедно с държава, обявила ни за "неприятели"
Снимка: БГНЕС

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел коментира участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие. Тя посети РС Македония за няколко часа и си замина преди пристигането на руският външен министър Сергей Лавров.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", каза външният министър.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

"Нещата са различни в добра посока.Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. "В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Станахме неприятелска страна на Русия вследствие на вашите безразсъдни действия и антибългарската политика която водите. Все още не сме в Шенген но продължаваме да слушаме и изпълняваме заповедите на ЕС вместо да си гледаме националните интереси. А, че сме васали на сащ това няма никакво съмнение. Тази сглобка нанесе тежки вреди на страната и натрупа много негативи които много трудно ще заличим. Ние отново сме на губещата страна и сме пред национална катастрофа.
116
18
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 9 месеца
САЩ, САЩ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКО РОБСТВО! ОТ МУТРЕНСКО РОБСТВО СЪЩО!
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ ИЗРИТА БОРИСОВ КАТО ПРЕДАТЕЛ
114
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Политиците ни очевадно не са си взели поука от историята и все избират грешната страна, и то в последната минута - справка световните войни, вкл. и днешната. а още по-назад във времето да се припомнят какво стана с България през 14 в. след толкова боричкания за власт между местните феодали. По-лошото е, че ги търпим твърде дълго
113
2
 
22
 
! Отговори
Може да извади преди 9 месеца
Едно момиче от селото, но никога не можеш да извадиш селото от едно момиче! Марийке!
112
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Габриел случайно да знае, че целта на ОССЕ е именно разрешаване на такива конфликти, а не задълбочаването им. Това е много стара организация. И въобще, защо е външен министър. Външните министри правят дипломация и преговори. Тя се държи като военен министър. Той и американеца си тръгна по някое време, но като дипломат се оправда с друг ангажимент. А не като нашата - не й се седяло с този или онзи. Ами подавай оставка, ако ще се държиш така.
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БОЙКО БОРИСОВ СИ ТРЪГНА ОТ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ЗАЩОТО ИСКАШЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ЛИЖИ ПАТОЦИТЕ НА ПУТИН И НЕГОВАТА УПРАВЛЕНСКА ИДЕОЛОГИЯ ОБЯВИЛА НИ ЗА НЕПРИЯТЕЛ.
110
1
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 9 месеца
НЕПРИЯТЕЛИ СТАНАХМЕ СЛЕД ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА , ХЕРСОНСКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!!! ПЪРВО НИЕ ГИ ОБЯВИХМЕ ЗА АГРЕСОР !!! КАКТО ЗА ГАЗА - ПЪРВО НИЕ НЕ СИ ПЛАТИХМЕ , ТЕ НИ ГО СПРЯХА !!!
109
1
 
18
 
! Отговори
До 76 преди 9 месеца
До Анонимен абсолютно прав сте.направо си е скандално. само една калинка може да демонстрира такова просташко и неадекватно поведение, правейки се на интересна и предана. На всички ни стана ясно, че в момента дипломацията ни е под всякакво ниво. За съжаление, тези хора не се и усещат, че накърняват националните интереси на държавата.
108
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има такива хора ,селяни и селяни си остават за цял живот ! Това е габриелката !
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
щото габриел счита русия за приятели? такава клоунеса не бях виждал. излез кажи бала съм ги руснаците не ща да ги виждам и толкова, какво се кълчиш само ни позориш пред света. войната свърши не разбра ли? ние загубихме нищо ново всъщност
106
1
 
15
 
! Отговори
Лавров преди 9 месеца
Споко тя ни придставлява Българския народ, а Посолството на САЩ в София !
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много обичам дълбоко гърло
104
1
 
13
 
! Отговори
Повтаря като папагал преди 9 месеца
Каквото направи Блинкън ;)
103
2
 
14
 
! Отговори
Габриел преди 9 месеца
Не е автономна единица а придатък на Блинкън ;)
102
2
 
12
 
! Отговори
Дядката преди 9 месеца
Но за съжаление ние сме една държава с профашистко управление!Очакват ни беди и нещастия с тия *** на американския ***!
101
10
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 9 месеца
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА МАРИЯ ГАБРИЕЛ! СРАМ И ПОЗОР ЗА БОЙКО БОРИСОВ ПРОДАЛ БЪЛГАРИЯ НА ПУТИН.
100
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо ли си мисля, че поне 80% от българите не се интересуват от мнението на една брюкселска чиновничка и по странни обстоятелства станала министър. Не искала да седи на една маса с представители на дадена държава, но ще седне на една маса с отявлен нацист, президент на изчезваща държава, изпълнена с нацистки символи. Апропо, дреме му на Лавров, че Марийчето си тръгнала.
99
0
 
5
 
! Отговори
Какво върши ОССЕ преди 9 месеца
ОССЕ (Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа) е създадена по инициатива и с активното участие на Русия. Но диалогът и сътрудничеството нещо не вървят. По време на 8 годишната гражданска война в Украйна от преврата през 2014г. до 2022г. ОССЕ имаше наблюдатели по разделителната линия и камери на високи стълбове, с които по идея трябваше да наблюдава кой нарушава примирието и започва обстрел. А през 2022 година се разбра че украинската армия е имала кодовете за достъп. Сътрудничество?
98
2
 
12
 
! Отговори
Ми шефът и Блинкън преди 9 месеца
Си тръгнал и тя последвала като добро ку_че..