Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие

София беше дала разрешение за самолета на руския външен министър
Обновена: 30 ное 2023 06:20 | 30 ное 2023 06:20, Елка Василева
310
Лавров избегна България, прелетя над Турция и Гърция на път за Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware. Полетът е продължил над пет часа, преди Лавров да пристигне в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

Още по темата
След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г. за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
13
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 9 месеца
какви огризки бе тавариш? Цените на жилищата скочиха двойно и хората не спират да купуват. Масово текат строителни ремонти - в села и градчета масово никнат обновени стари къщи по съвременни стандарти, курортите се пукат по шевовете. Ти на това ли му викаш огризки?
36
3
 
22
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Никой в Русия не се нуждае от НИЩО в България. Както се оказва от поведението на Лавров.
35
3
 
26
 
! Отговори
Хахаха преди 9 месеца
Значи санкционни я режим важи за мас, за Гърция не. Руски газ директно не купуваме само ние, но купува цяла Европа. Има нешо сбъркано, но май проблема е изцяло при нас накрая всички негативи ще са пак при нас ама нека. Като нямаме политици на място да мислят за народа си а не за чужди интереси.
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както винаги, ние се оказахме заобиколим фактор. И на кого се перчим?
33
2
 
18
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Оказа се че и от Европейския съюз НИЩО НЕ ЗАВИСИ. Гърция си прави каквото си иска.
32
15
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
До Руский мир, сър.... В цялата човешка история българинът е бил по-богат от крепостният, безправен пияндур. Така и ще бъде!
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вие вместо да подкрепяте Русия се замислете и набийте в главите, че ние нямаме полза от това те да спечелят. В никакъв случай не се съмнявам, че ако НАТО се разпадне България ще бъде подарена на техните поддръжници Сърбия, Гърция, Турция, които за разлика от нас минават през казарма и знаят да държат оръжие.
30
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 месеца
Гърците вчера пускат лавров, а оня ден предадоха поредната пратка от 50 хил. снаряда на укрите. Спор няма - отзивчиви са и дават на всеки това от което има нужда - кой от коридор за полет, кой от снаряди...
29
3
 
12
 
! Отговори
За 32 преди 9 месеца
Нещо бъркаш съюзите. ЕС е обединение на свободни независими държави, подписали договори, които са от взаимен интерес и изгода. Поне така се рекламират. А това "ако не си с нас, си против нас" е всичко друго, но не и свободно и демократично
28
3
 
23
 
! Отговори
Я преди 9 месеца
Оказа се, че от сегашното правителство в София НИЩО НЕ ЗАВИСИ.
27
3
 
20
 
! Отговори
Шефрет преди 9 месеца
Трябваше да прилети и да се изходи от високо на Тагаренко
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Друзя обяснете ми как българия има по висок БВП/човек от "свръх" държавата на путин и нейните сателити" - друзя, БВП на България за разлика от онзи на изброените 3 държави е генериран в полза на западни корпорации. За българите от този БВП остават огризки. Освен това всеки работещ в IT сферата може да потвърди, че половината приходи на компаниите са от отчитане на неизвършени дейности, аджеба мениджърите ти казват "разпиши 8/12 часа работа" и ти седиш и си измисляш как да таксуваш клиентите.
25
2
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Лавров ни избегна, но кинжала няма да избегне МС съвсем скоро.
24
14
 
5
 
! Отговори
Брахмапутров преди 9 месеца
Единственото гарантирано право в путинска феодална русия е да умреш "геройски" за царя в някое есвео и после показно да дадат на семейството ти два кубика дърва и билет за цирка.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Кви опорки беЕй такива. Напъни малко мозъка, ако имаш такъв. Факт, че Гърция са в ЕС и са пуснали руснаците. Това прави ЕС законодателството "опорка"
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гаргамел и компания какво очакваха със селския си сервилен мантталитет и пируети американска композиция? Това е най-некадърното и безсрамно управление сигурно за цялата история на третата българска държава
21
4
 
6
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
Но са хитри и подли византийци, 24. И, понеже са гърци, всички им се турят и им се лендзят (я, що заеми им опростиха. Я що други отстъпки им направиха (никой не ги притискаше когато се запъваха за Македония и т. н.). А нас, българите...
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Или си в ЕС и спазваш разпоредбите или не си...не може да се върти гъ......отнася се за Гърция...Брюксел дали ще каже нещо...На моменти Съюза е орел рак и щука...
19
11
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Хахааа, нали ви казах, че ще върти през Турция и Гърция Коньо :))))))))))))))))))))))))))) Много добре знае, че не е добре дошъл тук.
18
8
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
То па голямо геройство, че ни е избегнал. Денков може и да получи потупване по рамото днес на инструктажа в посолството.