Поправките в Конституцията не събраха подкрепа, гласуват ги след 2 месеца

Управляващите готови да се съобразят с опозицията
97
Поправките в Конституцията не събраха подкрепа, гласуват ги след 2 месеца
Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията минават по „бавната писта“. „За“ тях на първо четене глауваха 161 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а против бяха от БСП, ИТН и „Възраждане“. За да бъдат приети на първо четее бяха нужни 180 гласа, но след като бяха подкрепени от над 160 депутати, те ще бъдат гласувани отново след два месеца.

Проектът за поправки в основния закон беше внесен през юли от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Според текстовете ВСС се разделя на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Поправките предвиждат още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет, а президентът ще назначава това правителство.

Промените предвиждат още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство.

От опозицията от БСП, ИТН и „Възраждане“ разкритикуваха поправките.

„Днес е прецедент, защото се чуха близо 50 отрицателни становища и нито едно положително. Прокурори, следователи адвокати, учени, конституционалисти се обявиха против. Няма такъв законопроект обсъждан и приемен в българско Народно събрание, откакто то съществува“, скочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна да каже, че между първо и второ четене оттегли подкрепата си за предложението за смяната на националния празник.

„За съдебната реформа 2/3 от хората в системата ви казват, че това не е работа на обикновено Народно събрание, а на Велико, тръгвате с фалстарт. Някои от тези промени ще оспорим пред КС и КС ще ви каже, че са противоконституционни“, заяви Нинова.

Според нея основата на предлаганите промени е сгрешена.

Никола Минчев от ГЕРБ й отговори, че детайлите ще бъдат изчистени между първо и второ четене.

Христо Иванов от ДБ коментира, че политиците лесно свикнаха да делят европейска България от ЕС.

„ЕС е наша общност и ние искаме всички заедно в ЕС да гарантираме общ стандарт на правосъдие и когато институциите на ЕС правят препоръки, това не е външен фактор, а вътрешен, защото това е нашата Европа и ние нямаме право да отстъпваме от тази позиция“, настоя той.

Нинова обаче обвини управляващите, че с действията си сами понякога стават причина за увеличаване на евроскептицизма в обществото.

„Искам някой да ми каже в колко страни в ЕС президента и депутатите са с двойно гражданство“, настоя тя.

„Проектът, който стои пред вас, си поставя за цел да реши следните въпроси – да постигнем европейския стандарт на независимост на съда. Свързано с това ние трябва да решим проблема за прокуратурата, за това да имаме деполитизирана, независима, отчетна демократично и ефективна прокуратура, държавно обвинение“, каза Христо Иванов.

Гроздан Караджов от ИТН отсече, че повечето от предложените промени са за Велико народно събрание, ако минат в пленарната зала, КС ще ги отмени.

ДПС ще се съобрази с критики към законопроекта за промени в Конституцията, заяви Хамид Хамид от ДПС. Той посочи, че това е общ проект за промени на три парламентарни групи.

Радослав Чолаков от ГЕРБ призна, че се надява да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията.

"Самата Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело“, посочи той.
Депутатът прогнозира, че едно от нещата, които ще каже Венецианската комисия в своето становище, е че ВСС трябва да се раздели на две.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
8
 
! Отговори
Е сега с двойното преди 11 месеца
Гражданство и Филип Киркоров моге да стане министър! И някой с руско гражданство също! Ири с македонско ;)) Маже и с турско!
34
1
 
11
 
! Отговори
До 30 преди 11 месеца
Само 7% са гласувяли за Киру, другото е Ала Бала с машини, Президента и 25% гласуваха за Герб които вкараха Киру пак на власт с Троянски кон за да ги избере! Народа е прецакан!
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пpeмecтвaнe нa cтoлицaтa oт тokcичнaтa kлoaka Coфия нa читaвo мяcтo!
32
1
 
8
 
! Отговори
До Европееца преди 11 месеца
Ти не само Русия си виждал само на картинка, не само САЩ, но и Европа също!
31
0
 
8
 
! Отговори
До 28 от Берлин преди 11 месеца
Идват не в Европа, а в Германия всичките! Защото нашто Зелено социалистическо Правителство плаща на кораби в Средиземно Море от нашите данъци да ги достави като такси в Германия направо от морето! И защото после им дава 2000 евро на месец социални помощи доживот, жилище, медицински грижи итн! Затова нашите данъци са най високите в света!!! И възраста за пенсиониране също! Русия има мозък и Путин работи да народа си, а не го дере като данъчни роби както прави Германия!
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не разбирам как можете да гласувате за Киро ,седем месеца беше на власт и олиото беше 8 лв,а нафтата 5 лв.)
29
1
 
8
 
! Отговори
вредителство преди 11 месеца
Христо Иванов и Кирил Петков са по-вредни и деструктивни за българската нация дори от Пеевски и Борисов. Никога не трябва да забравяме бездарните сценки и изумителната подлост, демонстрирана от Иванов на Алепу.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Европеец 28 Абе разбирачо "европейски" ти Русия и на картинка не си виждал. Провери колко молби за гражданство разглежда ежегодно Русия - над 4 милиона. И граждани на Русия са повечето известни спортисти, артисти, политици от целия свят, включително от САЩ. Вътре в самата русия над 10 милиона чакат за гражданство, като около 6 милиона са дошли само от Украйна, отделно останалите. И от къде се намират такива "знаещи всичко" които хабер нямат от нещата, но крещят пропагандни глупости???
27
7
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 11 месеца
До 25. И затова ли всички, включително бежанците от Азия и Африка, тичат към страните от ЕС? А не към любимия ти, вероятно, Съветски съюз. Щото в Европа е много лошо и страшно, а? А, междудругото, може да питаш и децата си (ако имаш), къде искат?
26
7
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 11 месеца
Що за тъno заглавие на новината? Как да не се е събрала подкрепа при 161 гласа? И никой, никога в този парламент нито е говорел, нито е очаквал 180.
25
1
 
10
 
! Отговори
До Европеец от Берли преди 11 месеца
Европейска ти е само инфлацията ;) Може и сек суалната ориентация, нищо друго!
24
11
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 11 месеца
До 23. Хе-хе-хе, и ти си изписал една камара глу.пости. Нищо такова няма. Само с омраза към ЕС не се живее, глу.пак.
23
2
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 11 месеца
Тук е забранено на хора с двойно гражданство да стават министри и канцлери! Също така въглищата бяха обявени за зелена енергия и отвориха отново мините и Тецовете! Незнам България накъде върви! Само унщожава се по бързо и от Германия..невероятно!
22
14
 
5
 
! Отговори
БСП са гадове преди 11 месеца
Нинова пак е изтекла един куп лъжи и глу.пости.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Народа масово освирква западните диктатори като Макрон, пирата плешивец Шолц и оня шоколадовия англо-бхаратец. За това свидетелстват множество клипове. Това говори, че тия са провалени диктатори и избрани явно не по волята на народа, а чрез измама. Тия диктатори по позор. Такива като тях са просто едни марионетни, еднодневки. За разлика от горецитирание, Путин където и да отиде му ръкопляскат, хората се радват и искат да се снимат с него. Личи си кой е велик главнокомандващ.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашите русофоби така са налапали американския ботуш, че не го пускат. Вкуснен ли е американския ботуш, а бе русофоби? Какво ви дадоха краварите освен един мирижлив ботуш?
19
2
 
14
 
! Отговори
За в бъдеще преди 11 месеца
служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента и управителя на БНБ!! Директора на Банката ли ще бъде премиер?! Моляяя!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Веднага някак си забравиха за Грета Тунберг... В Германия консервираните въглищни станции ще бъдат върнати в експлоатация, за да оцелеят през зимния отоплителен период.Става дума за поне три ТЕЦ-а. Властите в страната признават, че това е единственият начин да се осигури непрекъснато енергоснабдяване през предстоящата зима. Освен това тази мярка ще спести природен газ.Къде сте кокорестия и Киро?
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цели уссраински подразделения изчезват. Стават на кайма. 90% от тях не живеят и 2 часа на фронта. Укронацягите могат само 2 неща. Да си почиват за наша сметка на Бетономорието и да стават на кайма.
16
2
 
12
 
! Отговори
Направо преди 11 месеца
Да сменят Конституцията че САМО лица с двойно гражданство могат да бъдат министри и сепутати ха ха ха!