Тагарев: За НАТО защитата на Черно море е основен приоритет

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на огромни енергийни проекти
13 авг 2023 17:15, Йоана Цонева
119
Тагарев: За НАТО защитата на Черно море е основен приоритет
Снимка: БГНЕС

„И днес, както и в миналото, България се гордее със своите морски офицери, които доказват своя професионализъм и качества в съвместни операции и учения“. С тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към курсантите-випускници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, предадоха от МО. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2023 „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) бе кулминацията в отбелязването на 144 години български Военноморски сили (ВМС).

„Вие ще сте командирите, които ще имате честта и отговорността пряко да реализирате съюзническата стратегия и българските ангажименти по укрепването на черноморската сигурност, да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение и да изграждате новите отбранителни способности на военноморските ни сили“, заяви още министър Тагарев, съобщи "24 часа".

„Пред Вас стоят големите отговорности за по-нататъшната модернизация на въоръжените ни сили и за укрепването на морската сигурност в региона“, подчерта той и допълни, че отговорностите и значението на Военноморските сили нарастват с всеки изминал ден.

„През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на огромни енергийни проекти, на нарастващо политическо и военно напрежение, военни потенциали и противопоставяне. В резултат на това в последните години Черноморският басейн стана свидетел и на първата от 78 години насам широкомащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи ситуации към страни-членки на НАТО. Заради променената ситуация НАТО в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като основен приоритет. Черно море е изключително важно, както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни-членки от региона“, заяви още министърът на отбраната. По думите му - това повишава неимоверно ролята и отговорността на Военноморските сили на България и налага сериозни инвестиции за ускорената им модернизация и тясна интеграция и взаимодействие с въоръжените сили на другите страни-членки на Алианса.

В приветствието си министър Тагарев подчерта, че ВВМУ е едно от най-успешните български висши училища, с национален и международен авторитет и заслужени официални признания. Той акцентира и върху символичното значение на патрона на Випуск 2023: „Васил Левски е пример и образец не само за всеки българин, но и за всеки човек, независимо от нация, етнос и религия. Апостолът на свободата е не само ръководител и организатор на българското националноосвободително движение на XIX век, но и гениален европейски визионер и стратег, чийто революционни идеи за бъдещето продължават да бъдат все така актуални и в XXI век“, посочи министър Тагарев.

„На Вас ще се падне отговорността да чертаете облика на Военноморските сили в следващите десетилетия“, каза в приветствието си към курсантите випускници началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Вие ще отстоявате приноса на военноморския ни флот към националната и колективната сигурност, ще мерите ръст с колегите си от съюзни и партньорски държави в международни учения, подготовки и мисии. От своя страна ние се стремим да ви създаваме условия да служите в среда, която да провокира професионалните Ви интереси чрез по-добра техническа обезпеченост и модерно въоръжение“. Той припомни, че преди дни първият от двата модулни патрулни кораби бе пуснат на вода. „Усилията ни са насочени тези кораби да бъдат оборудвани с ново поколение въоръжение и системи за обмен на информация, както и за реализиране на други проекти, които ще допринесат за повишаване на отбранителните способности на флота“, посочи още той.

„Резултатът от Вашето образование е не само получаване на теоретични знания, а формиране на комплексни качества – съчетание от академични умения, твърд характер и военна дисциплина. През последните години сте изграждали фундамента на своята професионална кариера, научавайки се как да изпълнявате задачите си на море и как да се справяте в сложни ситуации“, каза в словото си началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров. „Вашата роля като офицери е отговорна и значима – Вие трябва да бъдете лидери, които да вдъхновяват и да водят подчинените към постигане на общите цели“, подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мършотината Тагаренко много се взе насериозно. Говори от името на подрискания военен съюз.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Товарищ тагаренко,и ние се гордеем,с нашите морски офицери,но с вас,изобщо.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя верно няма ли кой да го гръмне ба ти гада
95
0
 
7
 
! Отговори
От тая преди 9 месеца
Високопарна реч става ясно че Тагаренко дава мило и драго да ни хвърли във войната. Това на което вика съюзници са господарите му, които сега го карат да направи американска военна база на ЧМ. Понеже много се размириса работата с изпращането на пехота сега си траят, но ще търсят начин тихомълком и това да направят. Да не забравяме какво е казал Сорос още 91г "С оръжието на НАТО и живата сила на източна Европа ще воюваме срещу Русия".
94
2
 
3
 
! Отговори
На НАТО преди 9 месеца
Ако му пукаше за България щеше да ни даде истински Ф КИ а не хартиени
93
2
 
21
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Пука му на НАТО за бедна България и българския народ.... НАТО е създадено да дразни Русия и това е единствената цел под ръководството на КРАВАРИЯ!
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Към Черно море излаз имат 6 държави. Скоро може да станат 5. Всяка да си охранява акваторията.
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е твоя работа, бе агент тагаренко... Ако не можеш да я вършиш, по давай остава...
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма вече Черно море,има Блек Сии.Скоро и Тротинетката ще ни стане Президент.
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой е нападнал Черно море?
88
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
м/у другото,ако некой рече:..-"Абе Просо,ТИ ли и жъ определиш кой е слуга?" ,да уточня:..НЕ,НЕ АЗ !...Вижте:..-Майстора получава своята плата..Слугата също получава некакво възнаграждение..Единствено ЧИРАКЪТ НЕ получава нищо,защото просто е ДОПУСНАТ да се УЧИ и да трупа майсторлък..ЗА ЕДНАТА МАНДЖА...Та:-САМИЯТ Магарев гордо заяви,че изживявайки се като "военен съветник" в Укроармията,"НЕ Е ПОЛУЧИЛ И ГРИВНА"...Е?!?!...ТИПИЧЕН ЧИРАК !!!!...Ето за това така е известен..А вие му се кефите..
87
5
 
27
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
ТОЯ ПРИСЛУЖНИК НА САЩ НЕ СЕ СПРЯ И НЕ СЕ ЗАСРАМИ.ТАГАРЕВ ,ТИ СИ СТРАШЕН ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИТЕ.ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОЖИВЕЕШ ДА СИ ХАРЧИШ ДОЛАРИТЕ.И ЧУЖДИ И СВОИ НЕ ОБИЧАТ ПРЕДАТЕЛИТЕ.КОЛКОТО ДО Ч.МОРЕ САМО ТВОИТЕ ГОСПОДАРИ ГО ЗАПЛАШВАТ.ТЕ ПРЕДИЗВИКАХА ТАЯ ВОИНА ,
86
3
 
13
 
! Отговори
Чочо преди 9 месеца
Как само им казва:-Готови сте да ви хвърля в боя!
85
2
 
16
 
! Отговори
До 88 преди 9 месеца
Абе, според The Independent руснаците са се заключили в Кремъл, а Зельо отвън напира да влезе.
84
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато слагат от посолството Хора от Малцинствата да управляват България така ще е.
83
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според Thе ​​Independent руските окупатори са изоставили позициите си в Урожайне, стратегически важно югоизточно село, за което украинските войници са се борили няколко дни като част от контранастъплението си.Според изданието украинските войници са използвали американски умни бомби, доставени през март. По снимки от района, украинците са достигнали до северните покрайнини на селището Роботино в Запорожка област, което се намира на около 10 км южно от град Орехов.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой туй Сокердеско име НАТО от махалата го знам Мечо ама... Кой туй Сокердесче кво гоори
81
4
 
27
 
! Отговори
Читател преди 9 месеца
Бог да пази България! аман от ястреби!
80
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Варна и Бургас да се гласят за подводни бази придаждайте си хриле
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Левски е враг на раята.