Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда

Тя обаче остава зад Радев, Борисов, Петков и Василев по одобрение
Обновена: 12 май 2023 15:05 | 12 май 2023 14:53, Красимир Ангелов
257
Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел е в "златната среда" по одобрение сред политиците у нас, показва проучване на ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода "лице в лице" с таблети.

Българският еврокомисар се радва на 11% одобрение от анкетираните, срещу 56,2% недоверие. 12,6% от анкетираните пък се колебаят за оценката на Габриел.

Още по темата
Габриел обаче е далеч от предните позиции и отстъпва далеч в рейтингите на президента Румен Радев, на премиера Гълъб Донев и партийните лидери Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова.

От "Галъп" отчитат, че тези данни отразяват стартовата позиция на Габриел – преди обявяването за кандидат за премиер и в качеството й на българския еврокомисар.
 
Най-популярна политическа фигура в страната остава Румен Радев със сходни дялове доверие и недоверие в последните месеци около четиридесетте процента, а сравнително добро за българските стандарти доверие има и служебният премиер, председателят на Народното събрание, лидерите на основните партии и т.н.

Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда

Радев е с 40% одобрение срещу 42,8% неодобрение. Кирил Петков е с 21,5% одобрение и 69,2% неодобрение, а премиерът Гълъб Донев е с 21% одобрение, но далеч по-малкото от Петков 51,1% неодобрение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е с 18,5% одобрение и 70,5% неодобрение, а съпредседателят на ПП Асен Василев с 20,1% одобрение и 70% неодобрение.

От "Галъп" уточняват, че данните за личното доверие по правило зависят от продължителността на политическия "стаж" на даден политик, "бонифицират" или „наказват“ дадени фигури в зависимост от поста, който заемат и тежестта на задачите, а и връзката на доверието на партиен лидер с партийната подкрепа е противоречива.

Данните за лично доверие показват всъщност какъв е вкусът на обществото, а не как даден политик върши своята работа.
 
Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
2
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Бахтии и манипулативната статия. С 12% одобрение и 70% неодобрение каква златна среда бе клоунитимаджийски???
221
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представлява началството от Брюксел. Ще я харесат, къде ще ходят. Хаха
220
0
 
4
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Сред помъците от Хаджидимово, нейни съселяни се радва на двойно одобрение - 22 процента.
219
0
 
3
 
! Отговори
МАЛИИЙ преди 1 година
ЗНАЧИ КАТО ИМАШ 11 ПРОЦЕНТА ОДОБРЕНИЕ И 65 НЕОДОБРЕНИЕ СИ В ЗЛАТНАТА СРЕДА НА ПОЛИТИЦИТЕ ПО ОДОБРЕНИЕ.
218
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами България Е в ЕС, колкото и това да не се харесва на русоробите.
217
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че я харесват! 90% гласуват ес да ги управлява, а тя Е ЕС. Оня ден като я питаха какво ТЯ мисли за Украйна, отговорът и беше, каква е позицията на ЕС.
216
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Мата Лари , язък за тебе .Продаде са на Винету за една филия мас.
215
2
 
10
 
! Отговори
Watch преди 1 година
в бг помнят по две минути само!!!!! никой ли не помни преди няколко години че боко пак предложи тая за в неговата група,- щяла да се откаже от ес депутат да ни оправи??? минаха изборите боко спечели и мацката си хвана куфарите и си отиде в автрия .!!?!!?! мало"умн"ици сте .
214
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К'ва е тая дoлнa либеpacтка мъъpшa? Вън!
213
1
 
7
 
! Отговори
Галъп знаят преди 1 година
Галъп са знаели,че ще е тя преди Бойко май....
212
6
 
14
 
! Отговори
Алекса преди 1 година
По селата убиват стари хора по улиците е като на война а те Гешев та Гешев ! Пригответе се скоро децата да се чудят от кой пол са и сладко да хрупате скакалци ! Може и с банани за гарнитура
211
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 207 Анонимен Фактът да има жена министър-председател ме радва. Но ако покрай нея герб и дпс ще продължават с разграбването , не благодаря. . . . . . ИМАШ ВСЕ ОЩЕ СЪМНЕНИЯ ЛИ?
210
2
 
2
 
! Отговори
Граматик нацист преди 1 година
До 213 anonimen Добре, кажете кой да сложим за премиер? . . . . . . . . Научи българска граматика и след това давай съвети! Не знам какво те класифицира да съветничиш, може би неграмотността! Омръзна ми от неграмотни да дават съвети! Лайковете Ви не ме интересуват! Писна ми! Добро утро!
209
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш за партия, получаваш марионетка.
208
5
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Добре, кажете кой да сложим за премиер? Със сигурност коментарите се четат. Ето и моето предложение - има една начетена и позитивна дама в групата на БСП, адвокат Милка Христова. Дайте вашите предложения и да видим кой да бъде
207
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая като е отишла в голям град, сигурно е сричала.
206
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тя от Гоцев Делчев какво да и харасваме
205
1
 
20
 
! Отговори
До 206 преди 1 година
И 100човека да гласуват ,правителство ще има.Мислиш ли ,че като си пълнят гушите им пука дали са легитимни?
204
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не ми харесва! Тръгна грешно и всички разбраха, че изпълнява нечии поръчки! Пак няма да случим на премиер, ако я одобрят!
203
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактът да има жена министър-председател ме радва. Но ако покрай нея герб и дпс ще продължават с разграбването , не благодаря.