Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда

Тя обаче остава зад Радев, Борисов, Петков и Василев по одобрение
Обновена: 12 май 2023 15:05 | 12 май 2023 14:53, Красимир Ангелов
257
Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел е в "златната среда" по одобрение сред политиците у нас, показва проучване на ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода "лице в лице" с таблети.

Българският еврокомисар се радва на 11% одобрение от анкетираните, срещу 56,2% недоверие. 12,6% от анкетираните пък се колебаят за оценката на Габриел.

Още по темата
Габриел обаче е далеч от предните позиции и отстъпва далеч в рейтингите на президента Румен Радев, на премиера Гълъб Донев и партийните лидери Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова.

От "Галъп" отчитат, че тези данни отразяват стартовата позиция на Габриел – преди обявяването за кандидат за премиер и в качеството й на българския еврокомисар.
 
Най-популярна политическа фигура в страната остава Румен Радев със сходни дялове доверие и недоверие в последните месеци около четиридесетте процента, а сравнително добро за българските стандарти доверие има и служебният премиер, председателят на Народното събрание, лидерите на основните партии и т.н.

Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда

Радев е с 40% одобрение срещу 42,8% неодобрение. Кирил Петков е с 21,5% одобрение и 69,2% неодобрение, а премиерът Гълъб Донев е с 21% одобрение, но далеч по-малкото от Петков 51,1% неодобрение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е с 18,5% одобрение и 70,5% неодобрение, а съпредседателят на ПП Асен Василев с 20,1% одобрение и 70% неодобрение.

От "Галъп" уточняват, че данните за личното доверие по правило зависят от продължителността на политическия "стаж" на даден политик, "бонифицират" или „наказват“ дадени фигури в зависимост от поста, който заемат и тежестта на задачите, а и връзката на доверието на партиен лидер с партийната подкрепа е противоречива.

Данните за лично доверие показват всъщност какъв е вкусът на обществото, а не как даден политик върши своята работа.
 
Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
11
 
4
 
! Отговори
До 186 въпрос преди 1 година
Отговор: Я кажи копейкин кво е направил??? щот нещо никой не го кани на срещи и у нас или по Света!!!
181
2
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Дайте списък с нещата които е направила за българския народ че да я захаресваме де!Май няма такива!Като всичките другите ни мушмороци дето са пратени в Европа но само дремят там за пачки евро!
180
13
 
3
 
! Отговори
Кво става а преди 1 година
На фронта май не всичко е спокойно...а русофили
179
2
 
18
 
! Отговори
Стига преди 1 година
с темата Русия! Не си погледнем нашата ко чи на!
178
1
 
19
 
! Отговори
Вън! преди 1 година
Стига експерименти!
177
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата Фандъчка има ли някой, койта да вярва, че ББ нява да я командва
176
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правихте фашизми, комунизми, Кукубенди, скачахте и накрая пак докарахте държавата до еврейката царица Кераца. Трябва ви една проста пряка демокрация, за да не ви забъркат евреите във войната и да не ви изтрепат, като украинците. Защо нищо не можете да направите като хората? Хората са правили пряка демокрация още в пещерите, събирали са се около огъня и са решавали дали да ходят на лов за голямата страшна мечка или по-добре не.
175
14
 
2
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Знаем, че русофилите са прости!!!!!
174
1
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Много дълъг шейгун има и за това не ми харесва!Най вече не ми харесва че от толкоз години била у Европата казват,пък не съм чул с нещо да е допринесла за по добър живот на народонаселението в тиквария!
173
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да харесваме пред нас изборът е или тази женица поставена и на пряко подчинение на ЦК на ЕС или Кирчо и Кокорчо които са на пряко подчинение на онова посолство,това са опциите пред нас...
172
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой още вярва ли на тея платени поммии наречени "рейтинги"?
171
1
 
24
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Кво има да и харесвам на тая самоходна дъска, бръщолевеща евронебивалици?!?!
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво става на въпрос
169
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С по-ниско одобрение от Костадинов.
168
3
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
РЕЙТИНГ И Е В ЗЛАТНАТА СРЕДА: ИЗВЕСТНА Е ПОВЕЧЕ ОТ МАГИСТРАЛНА ДУЛОВСКА ПРИНЦЕСА, НО Е ПО БЕЗИЗВЕСТНА ОТ БАШ БАШ ДУЛОВСКАТА КАДЪНА. ОБЩО ВЗЕТО ФЪРСТ ПАРТ ФИФТИ ФИФТИ, СЕКЪНД ПАРТ НАТ СО ГУД.
167
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Златна среда" много ласкателен ефемизъм за "посредствен резултат", и е в средата просто защото само някои хора са чували за нея и апартамента и за социално слаби в който си държи багажа. Дайте и няколко месеца и резултата ще е "диамантено дъно" или "платинена нула".
166
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избрана е за да може като откажат от ПП да сформират правителство Буци да прави пози и да хленчи пред Брюксел.
165
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С кандидатурата и ГЕРБ и по-точно Бойко Борисов допусат същата грешка като с предложението на Цецка Цачева за президент преди години а и българинът масово не препознава Мария Габриел за български политик.Мъж с дъгогодишен политически опит трябва да е предложен,не калинка като тази жена.
164
2
 
15
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Платена пропаганда. Мисирката на Бойко може да има одобрение само от гласувалите за него.Това е типичен брюкселски бюрократ, готов на всичко кариерист.Просо "ПРОДАЖНА ДУШИЦА".
163
2
 
19
 
! Отговори
Ква среда бе преди 1 година
Марионетки?? Среда на майка ви. Гаргамел селската превъзходна с вирнат нос по френски, парвеню със самочувствие.. поредната мивка