Да има ли общ кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ? Българите разделени

При нови избори – сходни резултати, прогнозира "Галъп"
12 май 2023 20:49, Красимир Ангелов
118
Да има ли общ кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ? Българите разделени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите не подсказват на политиците ясен изход от кризата, но като че ли синхронизация между първите две сили изглежда като интуитивно по-предпочитания избор и поне по половината от двата основни електората са свикнали с идеята преди появата на план "Б".

Изборите не са оставили обществото с ясно усещане, че са били честни, с изключение на убеждението сред електората на ГЕРБ – това обаче е често срещана картина след избори. Ако изборите се проведат сега отново, резултатът би бил сходен, а губещите могат да продължат да губят, сочат резултатите от редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 803 пълнолетни българи, проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети в периода 27 април-5 май.

Още по темата
При изброяването на опции какво правителство да се създаде, най-сериозното натрупване е всъщност – макар и символично – в отговорите от типа "Не знам/не мога да преценя": 28,5%.

Опцията „Най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ събира аналогична подкрепа – 28%, а опцията „Най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, ДПС, БСП и „Има такъв народ“ се ползва с подкрепа от 20,7%.

Най-добре е да се проведат нови предсрочни парламентарни избори – това казват 22,8%.
 
Над половината от привържениците и на ГЕРБ, и на ПП и ДБ, са свикнали с мисълта за някаква форма на общо правителство с другия. При ГЕРБ обаче останалите са предимно в опцията „правителство с ДПС, БСП и ИТН“, а при ПП и ДБ останалите са предимно в опцията „нови избори“. Най-осезаеми дялове от привържениците на ДПС и БСП пък биха се радвали да видят партиите си във властта, дори и близо до ГЕРБ.

"Възраждане" по традиция искат нови избори.  
 
Българите не са убедени, че изборите на 2 април са били свободни и честни – 35% приемат, че са били такива, но 37,4% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. По традиция, привържениците на победилата партия са по-убедени – близо 80% от тях са с положително мнение, а привържениците на загубилата са „на кантар“.

Да има ли общ кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ? Българите разделени

Ако сега имаше избори, те вероятно биха показали сходен резултат с очакваната в такива моменти положителна инерция за печелещите от 2 април и негативна за губещите. ГЕРБ-СДС биха били на първо място с 26,8% от гласовете, а ПП-ДБ – на второ с 24,1%. "Възраждане" е трета сила с 14,7%, а ДПС – четвърта с 13,9%. БСП е на петото място с 9,1%.

Близо около бариерата е "Има такъв народ" с 4,1%. Недалеч под бариерата личат "Български възход" с 3,2%, а "Левицата“ е с 1,5%. Останалата подкрепа отива за по-малки формации.
 
Очакваната при нови избори активност, ако те бяха в началото на май, е около и по-ниска от тази през април – доколкото сега 39,2% заявяват, че със сигурност биха гласували, а това е не по-високо и дори по-ниско от декларираното преди последните избори. 4,3% от всички гласуващи се канят да изберат „Не подкрепям никого“ – което вещае възможност за лек ръст и в тези гласове.
 
Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите им е през оная работа. Доказателство - вече 4-5 пъти показват на избори какво мислят! И са напълно прави!
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите ще са много по-различни ако за партия или коалиция гласуват повече хора, а не 38%, както е на последните два избора. При над 60% гласували ще може да се направи редовно правителство без сегашните проблеми. Негласуващите направиха и правят така, че да имаме избори след избори.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онази вечер гледах по тв лицето Филип Димитров- бивш мин. председател на България. Нищо чудно че хора без образование и голямо его ни докараха до това унизително положение. Пародия!!!
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 1989 имаше като цяло намаляване на раждаемостта, въпреки че имаше и периоди на повишаване, но важното е, че раждаемостта беше далеч от демографска катастрофа. След 1989 настъпи демографска катастрофа - българските спряха да раждат и раждаха само жените от другите два етноса. Така давайки каква е раждаемостта като цяло, без разбивка по етноси, картинката не изглеждаше чак толкова зле, колкото е всъщност. Благодарете на демокрацията и на пазарната икономика, че унищожават българския етнос.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато над 50% от хората решат да отидат да гласуват, вместо да ходят за гъби, тогава има смисъл да се прави правителство.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не. Най-добре е избори до дупка докато разни като харвардските креатури отпаднат по естествен път, а изтърканите вечни лица се подменят с други. И без това видяхме, че и с, и без правителство нищо добро не се случва за народа, така че можем да почакаме колкото е нужно.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 11 Да,да... и аз съм го гледал как Костадин имитира Карадайъ. Все едно Ненчо Балабанов като имитира Тиквата. :)))
9
5
 
8
 
! Отговори
Никакво правителство преди 1 година
С ГЕРБ Да си управляват с ДПС и БСП.
8
3
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
НИКАКЪВ КАБИНЕТ НИКАКВО ПРАВИТЕЛСТВО НЕКА ФАЛИРА СЪВСЕМ ДЪРЖАВАТА НИ НЕКА ЮМРУК РАДЕВ УПРАВЛЯВА ДО 2027 А МРАЗЕЩИТЕ БЪЛГАРИЯ СЕ ХРАНЯТ ОТ СВОЯТА ОМРАЗА
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов като започне да имитира Карадайъ на срещи с хора по градовете ме спуква от смях. Едно към едно. Муахахахаа...
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изобщо се занимавате с тези партии, които искат да ви вкарат във война и да ви унищожат, като Украйна? Просто направете революция и ги изтрепете всичките тези клоуни, чалгари, рапъри, тикви , комици и смешници. Елементарно е решението. Виждате световна война е, най-важното е да оцелеете, а не политиката и евроклоуните.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е лъжа 75% от българите не искаме тия
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв кабинет да има? Очевадно бг политиците чакат пари от Европа за себе си. Хората не са толкова наивни, че да не разбират измамата .
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата е готов да се коалира с турците. Това ще е ритуланото му политическо самоубийство.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако това е истина българина сам се качва на гилотината
1
2
 
16
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
И Карадайъ иска правителство, писнало им е да плащат за автобусите с турчалиги и да мотат хората по границата.