«аков потвърди: »маме сериозен проблем с бойната ни авиаци€

ќпитахме да сме по-гъвкави с анексите към първите F-16
11 авг 2022 16:22, ѕет€ —лавова
38
«аков потвърди: »маме сериозен проблем с бойната ни авиаци€
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

»ма сериозен проблем с бойната ни авиаци€, коментира пред ЅЌ“ бивши€т министър на отбраната ƒрагомир «аков.

“ой об€сни, че пет месеца в ћинистерството на отбраната са работили по разговори с други държави, изпратили са писма, така че сегашни€т кабинет да има всички предпоставки да работи по различните опции.

"ћинистър —то€нов спомена и опци€та с ѕолша, ко€то разбира се не е най-добрата, не е може би и единствената, но все пак е опци€", каза той.

ќще по темата

 омпенсаци€ за забавените изтребители F-16 формално никъде н€ма да може да бъде записана, тъй като става дума за договор между две правителства, посочи «аков. ѕо думите му има 25 млн. долара помощ от —јў по втори€ договор и 9 милиона за допълнително обучение на пилоти, което също е вид компенсаци€

"“ова което договорихме, е възможността за отлагане (на плащането - б.р.), ако се забави доставката на първите 8 самолета отвъд 2025 г. “оест, преди да стигнем до гол€мата вноска за вторите 8 през 2026 г. ние можем да поискаме това отлагане и това също е вид компенсаци€"

Ќаправихме опит да бъдем по-гъвкави с анексите към първите F-16, оказа се, че това противоречи на  онституци€та. ѕравителството следва да има повече гъвкавост по такива договори. "–ол€та на парламента е изключително важна, но затова има комисии по отбрана - не е нужно буквално см€ната на една гайка да минава в парламента", коментира ƒрагомир «аков.

ѕо думите му изказването на бивши€ военен министър  расимир  аракачанов, че прокуратурата тр€бва да провери забав€нето на бронираните бойни машини за пехотата е пресилено.

"ћинистър  аракачанов в кра€ на сво€ мандат представи един доклад за това къде се намира проектът. “ам имаше два конкретни извода и препоръки, като една от т€х вече е неизпълнима, а докладът е неактуален - заради инфлаци€та, войната в ”крайна".

ƒокато е бил министър, ƒрагомир «аков не е разпореждал да бъдат поръчвани нови машини от конкретна държава, а да се проучат възможно най-много страни за да се прецени какъв е най-добри€т вариант. «а€ви, че лично е разговар€л с  расимир  аракачанов след публикаци€та му вчера и са уточнили всички детайли.

 "“ова е само един от шест проекта за формиране на тежка механизирана бригада. ћожете да си представите, има още пет и всичките са в бъдеще време, затова е важно да стартира възможно най-бързо. Ќие направихме всичко по силите си в тези пет месеца да придвижим нещата и да поставим базата, мисл€, че вее може да се върви доста по-бързо."
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


38
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
28
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо 23 јнонимен јма ние и авиаци€ ли сме имали?! ј аз си мислех че са само "генерали - хвърчиланци", дето само преплитат от един отдел в друг.... като активен член на Ћ√Ѕ“-то не можеш да знаеш и ти е простимо, защото като страничен за арми€та не може да имаш информаци€! —лушай една от последните речи на  опейкин пред парламента в които избро€ва оборудването на бълг. арми€! “ова малкото случаи, в които н€ма лъжа! ƒа Ѕългари€ имаше близо 280 бойни и около 150 учебни/бойни самолети!
27
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
’артиените самолети са стелт невидими. Ќе се свал€т, не се развал€т. Ќай-сигурната авиаци€.
26
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»нвестици€та в самолет за милиони е пълна безмислица. “ова нещо се свал€ с една ракета и не подлежи на ремонт. »ма смисъл в съвременно ѕ¬ќ и дронове, бойни и разузнавателни.
25
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
см€ната на една гайка да минава в парламента. . «наем ги всички тези договорки за по една гайка и през ко€то по късно може един еърбъс да пролети! —ъд затвор и конфискаци€ на всичко без компромиси!
24
1
 
3
 
! ќтговори
 ашик преди 1 година
јмериканците ги е шубе да ни достав€т самолетите, че може да сменим ориентаци€та си ... правили сме € тази гимнастика ...
23
0
 
2
 
! ќтговори
“огава защо преди 1 година
пратихте и последните ни самолети в ***, продажници!?!ќще н€колко млрд за хартиени ‘-ки да подарим, а?!?
22
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
јма ние и авиаци€ ли сме имали?! ј аз си мислех че са само "генерали - хвърчиланци", дето само преплитат от един отдел в друг....
21
1
 
2
 
! ќтговори
н€ма ефки,н€ма газ преди 1 година
 огато си надупен проблема какво ще ти прав€т отзад е изц€ло твой!
20
0
 
4
 
! ќтговори
“ото преди 1 година
¬св сме имали повече самолетите от днес :) —амо месершмитите, едни от най модерните изтребители за времето са 20тина. ќтделно 100 дорние пленени от германците при френската им кампани€ и предадени на нас. » това са само изтребителите, щурмовиците също са към 100. √оворим за адекватни машини, не н€кви стари тенекии.
19
0
 
7
 
! ќтговори
бј…–ј “ј–ј преди 1 година
ѕо музеите има немски щуки.ўе свършат работа.—амо тр€бва да се постегнат.‘16 ще станат готови 2099г.ѕари н€ма,те са окрадени по време на прехода.“р€бва да се ремонтират и ћиг29.ѕол€ците ще ги позакърпат и пребойдисат,ще станат като нови.Ѕългари€ е един обран бостан,затова ще караме със останалата техника от ———–.
18
0
 
10
 
! ќтговори
... преди 1 година
«начи аз съм спокоен понеже ние от едно 20-25 години бойна авиаци€ н€маме! » сега пак н€маме! така, че €вно 20-25 г сме издържали ще издържим и още 20 и 30 €вно! колкото до самолетите дето ги купихме ми дано да дойдат към 2028 ама ...! Ѕре то ние арми€ н€маме самолети! Ќа гол тумбак ....
17
0
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕроблема с авиаци€та ни много ми прилича на проблема с газа. »махме договор с √рипен и го развалихме заради американски ефки. »махме договор с √азпром но го развал€ме заради американски втечнен газ.  ато резултат н€маме ефки, н€маме и газ.
16
0
 
6
 
! ќтговори
 ънчо преди 1 година
јми ще има...с партньори като сащ. —ледващата година тр€бваше да си получим самолетите, които са платени и за които има сключен ƒќ√ќ¬ќ–, който едностранно е променен от щатите.јма за това своеволие на сащ никой нищо не казва...само за своеволи€та на газпром.–уси€ даде безвъзмездно самолети на —ърби€, защото са й партньор, а нашите партноьори не само че ни цоцат €ко ами и не си изпълн€ват договорите.«ащо тогава киртака поръча още 8 самолета на изпровод€к ?ћожеше да се куп€т европейски самолети...
15
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо 18: точно в целта. “е напъват за самолети защото там са голмите комисионни, са не мислите че ги интересува нещо друго. √ледам поделението до нас ище е с ”ј«-ки от 60г, но нищо де, да има хвърчила.
14
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒрагомире, аз да ти кажа защото ти плещиш едни. ƒа проблем има в авиациата но с бронетехниката н€ма ли, с автомобилни€ парк н€ма ли, с артилери€та н€ма ли? всичко това все още се използва и е от 70-80г. —пестете си един самолет и тези $600м вземете малко друго въоръжение. ≈дин ден ще имаш авиаци€ и н€ма да има бронетехника и както виждаме от уроците на ”краина бронетехниката е по-важна. » дронове.
13
2
 
5
 
! ќтговори
јстро преди 1 година
—лед 2024 г. в ўатите ще започне процес на дезинтеграци€ и разпадане на държавата в този й вид, в който € познаваме! ѕълното —лънчево затъмнение на 21 август 2017 година постави началото на кра€ на ўатите, а това на 8 април 2024 година ще ознаменува кра€ на ўатите! Ѕунтовете, протестите и въоръжените сблъсаци ще започнат след президентските избори през ноември 2024г., а през 2025 г. светът ще стане свидтел и на кра€т на —јў!!! “ъй, че ще пием една "студена вода" с българските ‘-16.
12
1
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—коро авиаци€та ни като изчезне н€ма да имаме повече такъв проблем...
11
1
 
11
 
! ќтговори
—мешници преди 1 година
“олупа нали ни обзаведе с нови ‘16.¬ече сме гол€ма сила.
10
2
 
12
 
! ќтговори
Ќе ноже да бъде преди 1 година
To€ откри јмерика на картата.√ол€ма новина.тќ¬ј  ќето «аков ни го казва го зна€т и децата в предучилищна възраст.ѕроблема е от 20г.
9
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
» тука пак не ви в€рвам! ƒо откат, не до отказ исках да напиша! јйде вън с усмивка! Ќе съм чел за какво става въпрос, но си пиша мнението!