Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото

Приемането му е стратегически приоритет
9 юни 2022 18:30, Нели Христова
185
Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", каза Василев.

Още по темата
Депутати от бюджетната комисия, съвместно с комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в България, внесен от Любомир Каримански от "Има такъв народ" и група народни представители.

Асен Василев предложи да се отхвърли този проект на решение, да продължи работата по оперативния план. "А ако НС иска да вземе решение, с което да изиска допълнителни анализи, дискусии и т.н. нека да вземе такова решение, ние сме готови да го подпомогнем по всички възможни начини, за да се случат тези анализи. Така или иначе ние ще идваме в НС поне стотина пъти за промяна на закони, свързани с изпълнението на работата по приемане на еврото, и спирането на техническата работа в момента, според мен, би поставил под риск възможността, ние да приемем еврото на 1 януари 2024 г., а по-добре да си запазим тази опция”, каза вицепремиерът.

Пред депутатите Василев посочи, че стратегическите приоритети на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е заявено и прието от НС още в началото на процеса по присъединяване към ЕС. „Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна-членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това”, каза Василев. Той посочи още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 г. не се е случило сега, не се е случило преди една година, а се е случило 2017 г. и това е направено не само от правителството, а и от парламента.

"За да може да се спази датата, е необходимо да се извършат редица технически дейности. От пренастройване на софтуера на банките до закупуването на достатъчно хартия за печатане на евро, до промяната на над 100 закона, които трябва да бъдат променени, в това число и законът за БНБ, за да може българската законодателна рамка да отговаря на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, между сега и 1 януари 2024 г., когато еврото трябва да бъде прието, парламентът трябва да се произнесе поне стотина пъти за промяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на НС би стопирало процеса”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Таман ще приеме еврото и ЕС ще приеме рублата за парична единица. Аре без да се напъваме като г лист на буца и да си запазим националният суверинитет ! Западните по длоги - в затвора !
35
0
 
8
 
! Отговори
Кокорча преди 2 години
Иска евро да *** Асенката малко му е да опуква наште левчета на данъкоплатците. *** не е луд той че иска да плющи зелника, луди са баламите дето гласуваха за него!
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо нема да ти се отвори парашута бате. Еврото ако беше добро мислиш ли че и другите държави в ЕС нямаше да го приемат. Мерака тие да падне валутният борд и да прибереш милиардите. Е нема да ти се получи.
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно няколко държави в ЕС които са в пъти по-добре от нас и не се натискат за еврото сигурно са големи балами.
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни трябва еврото.Добре си е лева.Само като прочетох кка може да доведе до намаляване на доходи бях до там.
31
2
 
8
 
! Отговори
Да пада Сармата преди 2 години
и да ни приключва всичките и тва е. Баси некадърното племе дето сме.
30
0
 
9
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Мoжe дa дoвeдe дo пъpвoнaчaлнo нaмaлявaнe нa дoxoдитe. Toвa щe e ĸaĸтo в peзyлтaт oт тeндeнциитe зa влoшaвaнe нa пaзapa нa тpyдa, тaĸa и ĸaтo cлeдcтвиe oт нeoбxoдимocттa зa нaмaлявaнe нa coциaлнитe paзxoди нa пpaвитeлcтвoтo ĸaтo нaчин зa cпaзвaнe нa oпpeдeлeнитe изиcĸвaния пo oтнoшeниe нa бюджeтния дeфицит.Зa дa cъздaдe бyфep зa пoeмaнe нa пo-виcoĸитe paзxoди, пpaвитeлcтвoтo щe тpябвa дa ги ocигypи пo eдин oт тpитe нaчинa пo-виcoĸи дaнъци, пoeмaнe нa дoпълнитeлeн дълг или печатане на пари.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова плаши хората, щели да се спрат помощи, пенсии добавки, Петков лъже, щели сме да влезем в по-логяма криза, кокорчо вей еврото като панагюрско знаме. И без вас сме я карали.
28
1
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Да се връща, ама да не е луд! Тези така се о.... аха, че няма измиване!
27
1
 
15
 
! Отговори
9 милиарда преди 2 години
окраде и се ояде. Но пак не се наяде!! Ей
26
0
 
11
 
! Отговори
Нарко клоунът в Киев преди 2 години
шмъркал бЕло с 500 еврови банкноти. Нашите нейранимайковци като били в Киев и те пробваши тая практика и това ги вдъхновило да забързат процедурата по присъединяване. Хаха
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката доказан крадец, бъдещ затворник.
24
2
 
15
 
! Отговори
Бърже в ЗАТВОРА БЕ преди 2 години
ей!! Прангите да щракнат ЩРАК! И 10 години на почивка зад решетките. Всеки ден, в който не си в затвора за държавна измяна, е голяма грешка.
23
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е ЕС и като част от Европейското семейство е нормално да приемем еврото. Ние вече сме вързани с еврото и това държи стабилна нашата валута. Така ме ЗА приемане на еврото!!!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй ле?
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кат' искаш евро 1-во смъкваш инфлацията по 7 %, после дефицита под 3% и тогава Василев почваш да говориш за евро и технически подготовки, ТОВА Е!
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко са захапали кокала и искат да цуцат още милиарди.
19
2
 
19
 
! Отговори
Василев преди 2 години
То и ти си грешка, ама какви да се прави, трябва да те търпим...
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде Байдън свърши работа - смени посланика. Да се връща Борисов и да им оправя батаците.
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея освен евро и Македония и американски газ друго не знаят, Как ше влезеш в евро зона с 30% инфлация ве, на кой курс ше влезете ей мошенници