Ножицата се разтваря: 90 нови милионери срещу 800 000 работещи бедни

БСП зове дебатът по бюджета за догодина да е възможно по-скоро
Обновена: 13 авг 2019 16:09 | 13 авг 2019 16:05, Камелия Цветанова
183
Ножицата се разтваря: 90 нови милионери срещу 800 000 работещи бедни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова предупреди, че неравенствата и регионалните различия се увеличават, което води до обезлюдяване на цели региони.

Тя отчете, че по данни на БНБ има 90 нови милионери, а в същото време статистиката отчита, че има 800 хил. работещи бедни и 1,5 млн. живеещи под прага на бедността.

Още по темата

"Идват местни избори и целия информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига, какви са вътре противоречията. Сериозният въпрос е как ще се развиват общините. Хората ги интересува дали ще имат път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли", коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

Заради това тя настоява политиците да започнат дебата за бюджета за 2020 г. сега, а не в последния момент.

Според нея политиците се плъзгат по повърхността, по жълтите новини, по интригите около местните избори, а не по същността, а държавна политика се прави с ум и с грижа.

"В момента се изготвя проекта за бюджет за 2020 г. на държавата в Министерство на финансите. Вероятно той ще бъде копи пейст същия от миналата година, пренаписан, сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ и край. Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме и искаме да водим този разговор в българската политика, трябва да намерят своето приложение в бюджета", допълни Нинова.

Тя даде пример с Гърция, където правителството е решило да отпуска по 2000 евро на новородено дете и че се планира възстановяване на 13-ата пенсия.

"Все мерки и политики, които БСП многократно сме предлагали, винаги са били отхвърляли с аргумента, че това е популизъм. Не, не е популизъм. Това е грижа и поглед напред", обясни Нинова.

Тя посочи, че БСП иска да постави тези въпроси на сериозно обсъждане и заради това иска скоро да започне дебатът за бюджета.

Освен това  соцлидерката иска заедно с евродепутатите да бъде обсъдена и макрорамката на ЕС за следващия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
До ВасилевБългария нито се развива, нито върви напред.България умира !Държава без качествени млади хора е просто една територия, а когато към нея има външни апетити се превръща в колониална територия.България няма сериозно производство. Няма сериозна икономика.Доколкото я има, тя се крепи на парите изпратени от българите емигрирали по принуда в чужбина, които поддържат своите близки у нас.Чужди инвестиции няма. Няма и да има при ширещата се корупция.Еврофондовете пресъхват.Идва краят ..
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СМЪРТ ЗА СОЦИАЛИЗМА!
71
10
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
България се развива и върви напред, хората имат по-високи доходи!Цялата работа е, че много българи се изнесоха и си устроиха живота навън!А каквато и държава да имаме без хора е едно нищо, оставаме я на ромите!!!Нека вдигнем наздраве за последно и да си поживеем преди да си закрием държавата!!!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
70
8
 
8
 
! Отговори
DEM преди 5 години
Естествено, че е популизъм. Какъв поглед в бъдещето има в 13 пенсия? в Гърция майчинството 2 години ли е? Ако майчинстовот се намали както в Германия на 6 месеца, аз лично съм ОК да се дават не по 2, а по 5к на новородено сете, но само при положение, че не се налага после две догини да издържам бедни майки, работещи официално на Минимална работна заплата и една галактика "***", за които това е бизнес.Популистнко е г-жа Нинова, как да не е.
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БягащМного се радвам за теб, че работиш на круизен кораб в Швейцария и отделяш от ценното си време под слънцето на цюрихското езеро в български форум да споделяш мъдрите си мисли и да даваш ценни съвети на бизнеса в България. Браво. Иначе никой не те мисли, никой не се интересува от теб.
68
3
 
12
 
! Отговори
Бягащ преди 5 години
Работя за круизен кораб регистриран в Швейцария.Не ме мисли мене а мисли за работниците които все още работят за тебе.
67
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна.
66
4
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До БягащРадвам се че се си се загрижил за бизнеса и за следващите 10 години които ще са предизвикателство за бизнеса. Но моят съвет е: гледай да оправиш себе си, бъди егоист, не се грижи толкова за бизнеса.
65
0
 
18
 
! Отговори
Бягащ преди 5 години
До БизнесменРадвам се че си оптимист, но следващите 10г. ще бъдат предизвикателство за тебе.Няма държава в света която намалява с 60-70к годишно да е във възход.Също имай напредвид съотношението млади-стари.Колкото до наемането на молдовци и украинци, мога само да кажа че е смешно.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех,Корни.. а в Русия 90 нови милиардери срещу 80 млн работещи бедни!Как ще ги стигнем,а?
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Германия, Шввйцария, Люксембург и на Запад увеличават ли се милионерите, или там богатството им намалява, а доходите на населението се увеличават?
62
0
 
12
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
БНБ ако можеше да отчете и офшорките щеше лошо да ни стане, но така само гадаем.Щото тези ако бяха честни милионери / да и такива има по света /, щяха да си гледат и работниците, щеше да им пука и за пазара им / консуматорите /. Но нашите крадоха и все още крадат от социалистическите предприятия, капитали и инфраструктура, но ни обясняват, че били фалирали много години преди да падне комунизма, та той заради това е и паднал. Факта, че западна Европа не искаше конкурентна икономика го подминавам
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попушизми. Скука.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на чехите като немците от Фолксваген ли плащат или?
59
2
 
5
 
! Отговори
Пембен преди 5 години
Да ни дойдат пембени милионери да възстановят ограбеното от червените милионери.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес.бг, днес съвсем ни объркахте. Последно - бедни ли сме, или сме богати? Или сутрин сме богати, а през деня ставаме бедни?
57
1
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До БягащАми бягайте и много успех в Чужбина, там са си уредили държавите и ви чакат да им дойдете ви дават големи заплати, не ни мислете нас от бинзнеса, ще се оправим някак си.
56
2
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Бизнесмен.Шкодите които фолксваген ще прави в Турция в момента ги правят в Чехия при значителни по високи заплати.Нощния труд се заплаща 40% отгоре,а втора смяна 10% отгоре.Очевидно е че не правиш разлика между истинския бизнес и бандите легализиран от партиината мафия като,,бизнесмен,,Ако намалиш МРЗ то за да легализираш бандитизма не означава че бандита вече не е такъв .Означава че бандита е взел властта от народа.При такова голямо недоверие и у работници и у инвеститори тия кво правят на влас
55
5
 
10
 
! Отговори
Бягащ преди 5 години
До БизнесменНяма нужда да търсят работа в БГ, хората които имат възможност заминават да работят в Чужбина.Дори и чистач да бъдеш, знаеш че си в уредена държава в която законите се спазват.Спомням си преди години как един сирииски бежанец искаха да го връщат от Германия в България, та въпросния бежанец беше казал, че по добре да е куче в Германия отколкото човек в БГ.
54
2
 
14
 
! Отговори
О, парии презрени преди 5 години
Под туй да се разбира останаха 800 000 да ни робуват на нас политиците и милиционерите и администрацията и да ни хранят. Да се погрижим за тях, че скоро няма да има кой да ни робува.