Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя

Президентът подчертава, че е радетел на диалога, а не на конфронтацията
Обновена: 20 ное 2017 18:04 | 20 ное 2017 18:00,
283
Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя
Снимка: архив, Булфото

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

"Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията", посочва президентът.

"Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго.

"Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

"Например, за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, както и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време", е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава, това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
11
 
! Отговори
кой преди 6 години
АБЕ РАДЕВ , РУСИЯ ВОДИ АГРЕСИВНА ПОЛИТИКА И *** СА ВЪОРЪЖЕНИ ДО ЗЪБИ !!!!! ВЗЕМИ СЕ ОТТЕГЛИ , ИЗЛАГАШ СЕ ВСЕКИ ДЕН ......
45
6
 
7
 
! Отговори
До 33-ти безхаберник преди 6 години
Крим е бил руски само за кратко - има няма 150 години, а също така е бил украински, турски, татарски, византийски и... БЪЛГАРСКИ глупаko безхаберен. Много преди въобще да я има любимата ти Русия.
44
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Албанската и косовската мафия на Балканите се толерира от САЩ.
43
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Крим е Русия.Русия е велика.Косово не е Сърбия.За съжаление.Македония не е България.За съжалениеЗащото албанската и косоварската мафия се настани на Балканите-най-опасната от всички мафии в Европа.
42
7
 
2
 
! Отговори
Бурлаки на Волге преди 6 години
вярвам, президентът не харесва спорт по радиото, особено пък тенис!
41
3
 
15
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Това Лято изкарах прилична печалба от рускоговорящите туристи.Любимите ви Западняци бяха слабо платежоспособни.
40
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли за русия заговори руска марионетка предателска?
39
10
 
11
 
! Отговори
Клепоушко преди 6 години
Надявам се че това го говори от куртоазия. Не вярвам да е толкова наивен. Страна която агресивно окупира чужди територии и която изпраща и подпомага терористи ( Донбас) и си сътрудничи с такива ( Хизбула, талибаните) не може да бъде никакъв гарант за сигурност.
38
9
 
11
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Ами украинците сами си направиха преврата, с помощта на сащ. Сега има филм на италианска телевизия, която разкри, че снайперистите които на площада в Киев убиваха и милиционери и протестиращи са хората на Десен сектор. Каква Русия те гони!
37
3
 
1
 
! Отговори
на топа преди 6 години
До ognyanzФериботът ще е от нов вид земя-въздух-земя.
36
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Роската Плевнелиев не успя да обяви война на Русия и да върне Крим на Украйна и реши, че е по-реалистично да хване една хубава метеороложка за секс.Нека си се забавляват двамата!Правилно решение, да!
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето Тодор Живков е подписал да станем 16 република на СССР . Четете какво пишат неговите наследници , истински предатели на България . Позор .
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzферибот Севастопол - Варна няма как да има в скоро време, в международните отношения и право, Крим все още се явява украинска територия, а водите около него украински териториални води и украинска икономическа зона, т.е. каквото и да направиш там ти трябва разрешението на Украйна
33
14
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Крим е бил руски, сега е руски и винаги ще бъде руски, четете историята и географията, господа евроатлантици!Не е анексия да си вземеш нещо, което ти принадлежи по право, по исторически и културни причини!
32
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клоуна Роско не успя да освободи Крим и се отдаде на разврат.
31
12
 
8
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Най опасното оръжие на Русия са природните богатства. Трябва да си най-големия *** да се държиш войнствено с Русия. Е,нашите политици го направиха. Сега природния газ ще ни излезе солено.
30
6
 
10
 
! Отговори
до анонимния преди 6 години
Като са толкова велики да се занимават с САЩ Китай и Западните държави какво се месят в политиката на България Сърбия Украйна и др
29
13
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Англичаните най-много мразят България, за тях сме по-долни племе от пакистанци, африканци и афганистанци.Защото сме православани и сме славяни,като руснаците , те не обичат славяните.
28
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, истински държавник. Мъдър и разумен. Пълна притивоположност на онзи евач на метеороложки.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Ти на глупав ли се правиш, или на чуканат. Крим беше Автономна област, България е единна суверенна държава, и ако се скалъпи сепаратистко мероприятие, ще се ликвидира в зародш с малко кръвчица, където трябва.