Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя

Президентът подчертава, че е радетел на диалога, а не на конфронтацията
Обновена: 20 ное 2017 18:04 | 20 ное 2017 18:00,
283
Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя
Снимка: архив, Булфото

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

"Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията", посочва президентът.

"Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго.

"Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

"Например, за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, както и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време", е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава, това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИсторикДа се правиш на такъв какъвто не си е тъжното занятие на не умеещия нищо.
65
14
 
8
 
! Отговори
поредния "патри преди 6 години
Радке, а до какво води войнствената реторика на Русия ?
64
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.е миролюбиви към войнстващите спрямо България държави и войнолюбив към гражданските институции и някои партии. Ето такъв президент е необходим на...враговете на България ! Ама вината за тоя не е на комунистите, а на ГЕРБ с тяхния недостоен кандидат. Жалко за нормалните българи в тая държава. И за самата държава, разбира се !
63
5
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 34: Да почакаме до 2020г., когато трябва да бъде завършен Керченския мост, и тогава пак ще можем да помислим за ферибот до Севастопол. Има време до тогава.
62
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
човек, който е заменил жената и децата си след 20 години брак, за една щабна вувузела не може и не трябва да му се вярва !
61
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От русофила Радев президент на България никога няма да стане. *** никога няма да проумее, че Русия е враг номер 1 на България. С тази си *** упоритост да защитават Русия по всякакъв повод дори и тези русофили които не работят срещу заплащане за Русия стават национални предатели.
60
6
 
6
 
! Отговори
клетва преди 6 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР - един европеец да не ти дойде, само с русняци да работиш!
59
7
 
12
 
! Отговори
Спонсор на войната преди 6 години
Моля, нека българите желаещи да се бият срещу Русия, да заминават и да я почват. Защо само врякат, а ако недай си Боже се стигне до война, ще са първите които ще избягат в обратна на Русия посока.Не да цапат нощно време паметници, а нека като истински и смели войни, да излезнат на площадите, да се запишат доброволци. Лично ще спонсорирам тримата г.упака дето ще се съберат, ще им дам една гумена лодка и да заминават да освобождават Крим.
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и тоя почва да се изказва неподготвен като ***, да не би да са му спуснали нови опорки?
57
13
 
13
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 6 години
Зеления чорап не се държи като Президент на БР, като посланика на РФ в ЕС. Не, че го канят някъде, не, че го отразяват, но където се появи по милост и от етикет поканен, дудне като дърта тъща за санкциите срещу Поссия !
56
18
 
5
 
! Отговори
Историк преди 6 години
До 33: "Крим е бил руски, сега е руски и винаги ще бъде руски, четете историята и географията...Не е анексия да си вземеш нещо, което ти принадлежи..." !... Когато "вземеш нещо" означава, че не ти е принадлежало !за справка: Виж Историята !
55
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Русия каква политика води срещу ЕС? Да не би да не помогнаха на Каталуния за референдума само и само да разделят още повече Европа? Да не би да не помогнаха на Англия в Брекзита пак по същата линия? В Америка не ги ли подозират и то с основание, че са помогнали на патока Доналд да стане президент? Русия действа подмолно и подкопаващо от момента, в който я сложиха под санкции заради откритата военна интервенция в Крим. Хибридна КГБ бутафория в действие от Вова
54
10
 
10
 
! Отговори
резил преди 6 години
Този човек няма , какво да прави и се чуди , какви глупости да изръсва .. Срам и резил за България
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и каква войнствена риторика има от страна на България спрямо Русия? точно обратното войнствената риторика е от страна на Русия към България
52
15
 
11
 
! Отговори
Професор преди 6 години
*** никой не го уважава освен кремълското жуже. За мен истинския президент на евро-атлантическа България е Росен Плевнелиев.
51
6
 
8
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
По интервюто на Президента може да се коментира, едва, когато се помести цялото, без съкращения, за да може да се схване смисъла на казаното от него.Така поднесени, избрани откъси и изречения, извадени от контекста, не дават достатъчно вярна информация и пораждат противоречиви коментари. Интервюто го има в нета и всеки може да го прочете.Всичко е казано точно и ясно.
50
4
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
33- ти: Това което си написал са думи на Хитлер. Не са относно Крим. Ама вие русофилите да не би да сте станали нацисти???
49
7
 
7
 
! Отговори
льотчика президент преди 6 години
Просто нормалните хора недоумяват, льотчика президент на България ли е, или на някоя съветска република ?
48
5
 
3
 
! Отговори
слава на Русия преди 6 години
До койДо зъби ще са въоръжени, даже малко е !Нали европейците Наполеон и Хитлер хубаво искаха да ги интегрират ?!
47
7
 
6
 
! Отговори
Рейгън преди 6 години
Русия е империя на злото !