Бизнес, туристи, кмет, власт... искат втори лифт в Банско. Кой не иска?

Не можело да идват скиори от цяла Европа и да чакат по 3 часа
52
Бизнес, туристи, кмет, власт... искат втори лифт в Банско. Кой не иска?
Снимка: Булфото, архив

Според вицепремиера Валери Симеонов е крайно време да са намери решение за изграждането на втори лифт в Банско.

"По никакъв начин не трябва да продължава проблемът с големите струпвания в основата на лифта, който отвежда туристите нагоре към ски зоните", коментира той на дискукия по предложението на кмета на община Банско за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

"Обединихме се около това, че това е много сериозен проблем, на който час по-скоро трябва да бъде намерено решение", посочи той.

Още по темата

Според него главната цел при строителството на втори лифт е да се облекчи възможността туристите да стигат до ски зоните.

"В момента се чака по 2-3 часа. Хората идват от цяла Европа, за да не могат да използват пистите пълноценно. Вторият лифт няма да увеличи туристите, а ще намали времето за чакане", настоя той.

Вицето отсече, че в актуализирания концесионен договор са предвидени промени и в плащанията като се очаква сумите, които ще постъпват, да бъдат два пъти по-големи от настоящите.

"Предвижда се разрешаване на строителство на нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти и т.н. На концесионната територия няма да има никакво друго строителство на сгради за хотели, къщи за гости и прочие", зарече се Симеонов.

Той обясни, че притесненията на зелените организации са свързани с демографски проблеми, безработица, намаляване на приходите, цени на имотите, но концесионерът на пистите и кметът на курорта са се ангажирали до седмица да им отговорят писмено. 

"Имаше само един въпрос, свързан с екологията от всичките им изказвания - дали с изсичането на гора няма да се влоши ситуацията в района при евентуални силни валежи, дали това не би предизвикало някакви по-големи наводнения", обясни Валери Симеонов.

Според екоминистъра Нено Димов промяната на концесионния договор е необходима, защото когато е правен договорът през 2001 година, нямаше опит в това отношение.

"Това беше първият такъв договор. Този опит доведе до текстове, които водят до много спорове", призна той.

"В стария концесионен договор е предвиден санкционен режим само от гледна точка на приходите, на Министерството на финансите. Не са предвидени санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Това от екологична гледна точка е изключително важно", обясни Нено Димов.

Според него обаче сега се налага да се довърши процедурата по актуализация на стария план, както поиска и кметът на Банско, нещо което поиска с писмо кметът на Банско Георги Икономов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВаскоИ кой е казал да се блокира туризма, прустройството на подобно съоръжение отнема от 6 до 8 месеца про добра организация, и защо никой не казва причината поради която се стигна до тия опашки, помня преди 10-15 когато всичко беше в началото хотелите караха туристите до Бъндеришка поляна с бусувете, за туристите беше по-удобно и понеже кабинката се ползваше малко, туриха една бариера на пътя от тЮлен, отделно че още един куп глупости сътвориха, и продължават да творят в т.ч. и на Витоша
20
2
 
18
 
! Отговори
Платена публикация преди 6 години
Платена публикация поръчана от баш суджука на Бацето - Цеко Минев и офшорката му концесионер на Банско. 15 години концесия, нито лев внесени данъци. Да живее далаверата
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте на европееца природа и той ще сътвори райско място. Дайте на българина същото и той ще сътвори ***.
18
4
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Най- лесно направете влак до горе. Хем бързо, хем ако има някоя останала мотиса от метрото да пуснат. Това в кръга на шегата. Банско има нужда от втора кабинка. Грешката може би беше, че презастроиха преди да осигурят условия за скиорите. От три години карам или на Боровец, или на Ливиньо. Второто е прекрасно, защото няма пияни скиори. Дори да се появи такъв ми взимат картата момнетално, а не са като нашите патрули, дето само глеадт да ги почерпят по едно чайче.
17
5
 
24
 
! Отговори
МРЪСНИ КОМУНИСТИ преди 6 години
В целия свят си пазят гората и природата така както очите и душата,в Сингапур ако отсечеш дърво те пращат директно в затвора за 5 години,в Германия ако отсечеш дърво ти дават 2 години ефективен затвор и 20 000 евро глоба--ЗА ЕДНО ДЪРВО..а тук алчните бандити и организираната престъпност която държи всички правителства и парламент заедно със съдебната система не им пука дори от въздуха да се залее цяла България с бетон..НЕ СЕ НАЯДОХТЕ БЕ *** ,,НЕ СЕ НАЯДОХТЕ..УНИЩОЖИХТЕ ПРИРОДАТА
16
6
 
21
 
! Отговори
БОКЛУЦИ преди 6 години
Кой не иска ????? НОРМАЛНИТЕ ХОРА КОИТО ГИ Е ГРИЖА ЗА ПРИРОДАТА НЕ ИСКАТ ... ТОЕСТ ВСИЧКИ ОСВЕН МАФИЯТА И ТЕЗИ КОИТО ЩЕ СЕ ОБЛАГОДЕТАЛСТВАТ ОТ ИЗЛИВАНЕТО НА БЕТОН ВЪРХУ ГОРАТА..СЕГА ЯСНО ЛИ ВИ Е КОЙ НЕ ИСКА
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А технически възможно ли е, да се преустрои лифта от 8 на 16 местен? Зад лифта стоят интереси, но не и български. Плaща се от други държави на разни вегани и безработни да ходят да протестират, без да знаят нищо, само и само да не се развива зимният туризъм у нас. Иначе кой ще ходи в Австрия, Германия, Швейцария и Австрия, ако предложим същата услуга на по-добра цена?
14
6
 
7
 
! Отговори
карина преди 6 години
Как кой не иска - хората от Банско не искат, ама кой се интересува от това ? Аборигените са против...
13
10
 
11
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Банско е топ курорт и е пълен адсурд тоя лифт да се бави 15 години заради малоум;ни оправдания.Или решаваме да развиваме туризъм за платежоспособни спортисти или си играем на фермата и доим крави. ЕМи аз предпочитам да живея в развита нормална държава и като идват тук хората да се радват че има какво да правят и да харчат пари с кеф, а не да ни знаят като трети свят
12
4
 
3
 
! Отговори
Васко преди 6 години
До hahaИ как точно предлагаш това да стане- да блокираме всякакъв туризъм за една година, да спрем времето, защото това е бизнес с услусги, никой няма да те чака, ае те изядат
11
8
 
3
 
! Отговори
10 години дебати преди 6 години
я за угода на зелените, пембените и там другите философи, увеличете капацитета по 20 души в кабинка, поне като падат - да се изпотрепват наведнъж най-малко дузина за повече екшън в новините
10
1
 
16
 
! Отговори
Джужу преди 6 години
Таа Мис Крокодил 2017 -та егати грозната бе...пратете я на Банско като я видят туристите сами ще се изстрелят нагоре до пистите, не ни трябва лифт
9
2
 
21
 
! Отговори
Клозет преди 6 години
И клозети и клозети да направите...че минаата година бях там еми пълно с човешки фекалии зад борчетата...нема къде човек да се облекчи
8
4
 
13
 
! Отговори
haha преди 6 години
Най- лесното и бързо разрешение на проблема е увеличаването на капацитета на съществуващия лифт. Тоест подмяна на кабините от 8 на 16 местни. Ето ти втори лифт. Но, дали това е целта?
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Строителство на втори лифт по едно и също трасе е малоумие, нормалното в тоя случай е да се иска увеличение капацитета на съществуващия, всичко друго е спеколация и скрити интереси
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората от Банско не искат втори лифт. Всеки път докарват някакви хора от селата, за да протестират. Кметът на Банско има акъл, колкото има в канче камилска пикоч + е нагъл до безобразие.
5
1
 
26
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
Как може толкова плоско да представят нещата и да мислят хората по този начин. Тази *** в Банско и с втори лифт няма да се оправи. Просто ще се доо..*** всичко. Вижте че там няма инфраструктура за хотелите в момента, в пъти инфраструктурата е по зле от броя на хотелите. После горе като се качат всичките, какво следва ? Има едно място откъдето всичките минават и там е мазало. Мислите хората ще се наслаждават на карането ли и ще дойдат пак ? Банско не е планина като Алпите, разберете го.
4
18
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
естествено, че трябва втори лифт, иначе чуждите туристи ще спрат да идват, на никого не му се чака по 100 часа. направете го и ще идват двойно повече хора
3
12
 
15
 
! Отговори
гербист от ЕНП преди 6 години
Всички ние от народа искаме втори, а защо не и трети лифт на Банско.Важно е да се развива икономиката ни да се пълнят хотелите ни. Дори и ДДС-то трябва да не е 7%, а по-скоро 2% за хотелите ни.
2
19
 
12
 
! Отговори
cantbanme преди 6 години
не 2 а 4 трябват. аман от платени вегани дето само пискат а се правят на ударени че всичко рине в ***, голяма част от българите горят гуми и режат гори ежегодно.. ама за това не се говори нали. но като стане дума за икономика, веднада да се саботира!