ЕК иска още анализи за газовия хъб край Варна, обсъжда го с Русия

Към 200 млн. куб. м газ могат да дойдат от нас, сигурен е Борисов
Обновена: 12 яну 2015 17:16 | 12 яну 2015 17:09,
106
ЕК иска още анализи за газовия хъб край Варна, обсъжда го с Русия
Бойко Борисов и Марош Шевчович. Снимка: Правителствена пресслужба

Европейската комисия подкрепя създаването на газови хъбове, които отговарят на всички правила и осигуряват свободния поток на енергията в ЕС. Това заяви комисарят по въпросите на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович след работен обяд с премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Още по темата
На него премиерът Бойко Борисов е представил идеята за превръщане на България в общ разпределителен център на газ за държавите-членки на ЕС в региона. Такъв газов хъб може да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от европейската енергийна общност.

Шефчович обясни, че във връзка с развитието на регионалните пазари на газ комисията подкрепя и българското предложение, но трябват още анализи.

В сряда комисарят по въпросите на Енергийния съюз ще бъде в Москва на среща с енергийния министър на Русия Александър Новак. Шефчович обясни, че „Южен поток“ също ще бъде тема на срещите му. Той допълни, че все още няма официално съобщение на Москва за прекратяване на проекта. Европейският комисар ще сондира и за мнението на Русия по отношение на идеята за създаването на газов хъб край Варна.

На краткия брифинг, последвал обяда, премиерът Бойко Борисов заяви, че България има огромни количества природен газ в находищата в блоковете в Черно море. Той посочи, че с местен добив от блоковете „Хан Аспарух“, „Тевес“ и „Силистар“ ще може да бъде захранен и планираният газов хъб край Варна.

„Към 170-200 млн. куб. метра газ могат да дойдат от нас“, заяви Борисов и допълни, че ако има нова технология, която да опазва околната среда, газовият хъб може да се пълни и с шистов газ „след 10-15 години“.

На работния обяд са били още комисарят по енергетика и промени в климата Мигел Ариас Канете и комисарят по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева. Българският премиер беше придружаван на срещата от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

По време на разговорите българската страна е представила всички проблеми в енергетиката на България, сред които удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, проекта „Южен поток“, и създаването на хъба.

Българският премиер предупреди, че рехабилитацията на V и VI блок може да струва скъпо и да продължи дълго време. "Надявам се, че това няма да стане разменна монета и България да попадне между Русия и ЕС в тази проблемна ситуация“, коментира още той.

„Генералът на българската енергетика е българското правителство и граждани, а не Русия“, категоричен беше комисар Шефчович.

Той посочи още, че по време на срещата е постигнато решение за създаване на двустранна работна група, която да разработи план за производство и потребление на енергия в България.

По думите му системните връзки са изключително важни не само за енергийната сигурност на България, но и за целия ЕС.

Комисарят анонсира още, че първата среща за енергийно сътрудничество в Югоизточна Европа ще се проведе в България, но предстои да бъде уточнена датата. На нея ще бъдат обсъдени новите енергийни реалности за региона.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
6
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
до 59. Може би вие очаквахте, че русите са били дължны да ви съдержаха? Ако искахте съгурност, вие можехте да се объявахте за 16-та република. Ала вие искахте независимоста. Вие я са сполучили. Какви претензии? И днес всичко струва парите.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах брифинга на Б.Б. и Шефчович ... жалка работа и много празни думи. Мислех си колко стотици българи има, които биха били супер премиери и биха защитавали българските интереси. Някои сънародници си избраха човек за премиер, надскочил в пъти нивото си на компетентност. Да гадаем ли каква ще бъде разплатата?
47
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кубанская столицаХайде да си пишете на вашите форуми! Ние не пишем там,но знаем и колко плюете по нас. Аз поддържам руският президент за многополярният свят,но като прочета коментарите ви за нас имам желание да почнем да давим руснаци в Черно море.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз природен газ не ползвам, който ползва да си прави хъбче на талпата!
45
1
 
6
 
! Отговори
хахахахаха до 58 преди 9 години
да,нищо н зависи от българия и българи,ти го казваш,тогава защо се сърдиш?
44
2
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
нищо не сме предали,много добре знаеш,че нещата се диктуват отвън,а ни предаде ваш мишка кошелек,из Ставрополя,знаеш такого?
43
5
 
12
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
Нищо не зависи от България и българи, ала те продължават нещо да обсъждават. Какво? Газпром каза, ЮП затворен ОКОНЧАТЕЛНО. Напрасно българи се надяват, че се превръщат в някой газови ХАБ и ще распределяват газа. Наивно очаквате, че русите ще ви дават газ да го распрелеявате. Те искаха сами да направят това. Моля, поясните за мен, на що се надявате? Вы предали русских в очередной раз. И сте сполучили достоен отговор. Добре дошли, "братушки"!
42
1
 
16
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Абе усети се бат`Бойко, че нещата вървят много на зле и сега се опитва да направи нещо .. както се казва да не сме капо! Прави са форумците "изпуснахме питомното, сега ще гоним дивото" .. нашенска работа. Бойко усеща евентуалната катастрофа и сега гледа да се посдобрим с братушкшите .. идва 2017г., когато изтича ресурса на 5 и 6 енергоблок на Козлодуй, без разрешението на "Росатом" за продължаване експлоатацията блоковете отиват за скрап, а цените ще скочат с 250-300% .. шок и ужас!
41
2
 
13
 
! Отговори
преди 9 години
Ако фалира американската шистова революция( а тя на там се е запътил), ще платим с лихвите всичката евтина газ и петрол. Сега мачкаме Русия,след 2-5 години Русия ще мине върху нас като валяк. От 1986 до 1999 година петрола струваше от 9 до 24 $,след това заради не достатъчно инвестиции в този сектор цените стигнаха до 145$ и се консолидираха на 100-110 $. Сега ни чака същото. Въпросът е кога ще започне да липсва петрола на пазара.
40
2
 
5
 
! Отговори
ggggg преди 9 години
Boko zatvora te zove
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Генералът на българската енергетика е българското правителство и граждани, а не Русия, категоричен беше комисар Шефчович."Мне и ние не сме, след влизането ни в ЕС, генералът в българската енергетика е ЕК, на нас ни се забранява да взимаме сами решения (в Брюксел имат странни разбирания за държавен суверенитет) Само прочете изказването на Борисов от днес:- Сега аз искам от Европейската комисия да ми се отговаря с "да" или "не" по темата, да се казва ясно "това може" или "това не може"...
38
3
 
16
 
! Отговори
от москва преди 9 години
Споко, ще има тръба, ама в гъ'а.
37
0
 
9
 
! Отговори
baxb преди 9 години
Vijte go kuv e smeshen
36
14
 
2
 
! Отговори
Гербераст преди 9 години
Борисов ще *** Путин в Г3, помнете ми думата.
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въртят, сучат, накрая пак газ от Русия. Да ги питаш брюкселските зелки за какъв *** правеха циркове в продължение на месеци и те няма да могат да ти отговорят.
34
1
 
12
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Хаиде кажете ми сега "има ли някаква разлика в говоренето,в поведението,деиствията,слугинажа,политиката,фантазиите,обещанията и простотията, между учител и ученик?Тест между баи Тодор и Борисов.Поведение на вечно хитруващ шоп.Добре е усвоил маниерите на тато и народът му се вързва на приказките.Ноооо! Има едно голямо НО,за всичко това.и то е ,че сме виновни ние които ги избираме уж чрез тях да спасяваме отечеството.Както винаги пак сме допуснали грешка" оооо неразумнии юроде".
33
1
 
26
 
! Отговори
убавец преди 9 години
Боко , евала , аферим ,машала 200 милиона куб метра ? По южен поток щяха да преминават 64 милиарда куб метра ! Освен това се премълчава факта , че ще се захранва хъбчето посредством шистов газ (Последния е борсов балон ) Освен това ЮП щеше да е гарант за националната сигурност Въпреки целия *** на корупция около проекта ,щеше да излезе в пъти по евтино от подръжката на армия Гледай с Керито и Англосакса да не запалите война и да въвлечете страната в нея Мисли малко преди да казваш YES SIR !
32
1
 
21
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Вместо да мисли как да привлече инвеститори, нашия отишъл там да говори за газови хъбове. И после очакваме да живнем малко...
31
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 9 години
Изпуснхме питомното, сега ще гоним дивото.
30
2
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Не е "газов", а е "гол" и не е "хъб", а "х.й" !Това получи България за слугинажа си на Запада !Българският народ умира от глад и мизерия. най-бедни сме в цяла Европа !Вместо да се търсят всякакви начини за създаване на работни места, за производство и за съживяване на загиващите региони в Северна България, ние сами отблъскваме инвестициите ...Днес още 1 000 човека останаха без работа !Още 1 000 български семейства останаха без доходи.1 000 служители на БДЖ бяха съкратени ...