Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?

Сред най-активните на пазара са специалистите от ИТ сектора
21 окт 2024 09:03, Елка Василева
127
Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?
Снимка: архив, БГНЕС

Най-често имоти купуват хора с деца и пари, коментираха брокери на имоти. Преди няколко години превес на пазара имаха сделките с цел инвестиция. Но сега купуват жилища предимно за собствено ползване. Голяма част от купувачите са семейства с две или повече деца, които търсят по-големи жилища с поне две-три спални, пише „Труд“.

Имоти купуват хора с налични пари в брой или с достатъчно високи доходи, които им позволяват изплащането на ипотечен кредит. Най-активни на пазара на имоти са хора на възраст между 30 и 45 години, от сектора на информационните технологии или със собствен бизнес. През последните години доходите на хората нарастват, което им позволява да купуват имоти. Когато човек има сигурна работа, която му осигурява високи доходи, лесно взима решение за покупка на имот, за да осигури на семейството си по-хубав дом.

Инвеститорите купуват предимно по-малки имоти с площ до 65 кв. метра. Причината за това е, че те осигуряват по-висока възвръщаемост от големите апартаменти. При жилищата с малка площ първоначалната инвестиция е по-малка. Освен това по-лесно за тях може да бъдат намерени наематели, коментират брокери. Има търсене и на големи обзаведени апартаменти под наем. Но при пазара на наеми най-голямо е търсенето на по-малки жилища. Хората, които живеят под наем, най-често искат да спестят пари за собствен дом и затова предпочитат, докато са под наем, да бъдат в по-малко жилище.

Апартаментите в България са по-достъпни спрямо доходите на хората в сравнение с останалите страни от ЕС. Сред причините за това е бързото нарастване на доходите в България заради догонването на средните нива на доходите за страните от ЕС.

Къщи и апартаменти купуват и много хора, които искат да предпазят парите си от инфлацията и да реализират добра доходност. Според брокери имотите имат най-доброто съотношение между риск и доход. За българите традиционните инструменти за инвестиция са банковите влогове и имотите. Но в момента лихвите по депозитите са изключително ниски, които прави имотите още по-привлекателна инвестиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от Общество
"Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Значи само копейкаджиите нищо не купуват, нямат нито деца, нито пари, а само 2 кисели млека на ден от пасолството.
11
8
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 6 часа
БЪЛГАРИЯ У-МИ-РА! НЕ Е НУЖНО ДА СИ ПРОФЕСОР, ЗА ДА ГО ВИДИШ!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
3 милиона станали колите в България , а първи по ръст на продажби на нови коли.
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Изключително неполезна информация.Общи,банани приказки,които знае всяко дете от 2 -ри клас със смартфон.Липсква изобщо анализ...
8
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Купуват тея дето имат пари, другите пишат коментари в нета как се пука балона вече 5 години, а през това време цените скочили с още 50%. Аз друго се чудя, как нямало балон когато говорим за тенекии с батерии за по 150 хиляди лева. Сега на автосалона гледам 120 хиляди лева, 150 хиляди ги нямат за нищо, че даже има някакъв форд за над милион и половина.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Който имаше пари отдавна си купи жилище... 1,6 милиона са празните жилища в България и ще стават все повече.
6
4
 
11
 
! Отговори
Мавродийката преди 6 часа
Аз си купих имение 5 декара с държавни пари (РУШВЕТ), вие му мислете! :))))
5
4
 
7
 
! Отговори
Станислав преди 6 часа
Вече само от хора, които продават наркотици. Напоследък предимно украинци.
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
При първия силен вятър ще си търсиш покрива от Атланта в Талахаси. За това струват 80 000 долара
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До Анонимен 1. Е ходи, купи в Атланта.
2
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Че отивай в Атланта тогава на края на света
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Къща в Атланта струва 80 хиляди долара - най евтино в цял САЩ. С гараж, на два етажа, двор, две спални и две тоалетни. Панелка в Младост струва 160 хиляди долара - без гараж, без парко място, с една баня, с изпочупени улици и тротоари наоколо, тясна и малка квадратура.