Симеон Дянков: Такъв дефицит не сме имали от 25 години

С 3% дефицит тихо ще ни отрежат от Еврозоната
16 окт 2024 10:15, Стела Стоянова
41
Симеон Дянков: Такъв дефицит не сме имали от 25 години
Снимка БГНЕС, архив

Българската икономика горе-долу се справя добре. Това заяви пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Заради липсата на парламент и правителство се бави и дебатът за макрорамката за 2025. Людмила Петкова се е застраховала като е поискала политиците да кажат какви да са мерките в бюджета и да се определи дефицитът. Такъв дефицит не сме имали от 25 години, по думите на Дянков. Той не очаква сериозен дебат за дефицита в парламента. Служебният кабинет трябва да предложи бюджет 2025, каза бившият финансов министър.

Много са щедри обещанията в кампанията, смята Дянков. 8 милиарда лева са неизпълнените капиталови разходи. Само 4 милиарда от заложените са реализирани.

3% дефицит е опасен, предупреди той. Смислено е да има разговор за прогресивното облагане и данъците, но трябва да има стабилно правителство, добави бившият министър. "Няма как да сме в хроничен дефицит. Не сме толкова близо до гръцкия сценарий", успокои Симеон Дянков, но добави, че все пак е нужен разговор за какво харчим.

Не сме близо до Еврозоната, категоричен бе той. Не сме стигнали критерия инфлация. 3% дефицит също ще ни спъне. Тихо ще ни отрежат, смята Дянков. Освен това и обществото трябва да е готово за приемане на еврото. Политиците не искат да влизаме в Еврозоната, заподозря финансистът.

За някои политици условията за парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не са удобни, смята Дянков. Той прогнозира, че ще теглим поне още 2 заема до края на годината и още 3 догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Общество
Защо не са катапултирали двамата загинали пилоти?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Цитат преди 1 ден
"Борисов смята да го връща за финансов министър, ако докопа властта. Другият си фаворит Влади Горанов Борисов не смее да извади, защото е санкциониран по Магнитски. Заради мистър Постна пица Симеон Дянков, който му бе докаран през 2009, Борисов и ГЕРБ бяха изхвърлени с камъни и с масови всенародни протести през 2013 година, а седем българи се самозапалиха от отчаяние и мизерия в различни точки на страната..."
40
0
 
4
 
! Отговори
Ужас! преди 1 ден
Борисов иска да върне Мистър Постна пица Симеон Дянков, заради който го изгониха с камъни и обяви: Може пак да съм премиер...
39
0
 
6
 
! Отговори
Никога повече! преди 1 ден
Постната пица "Дянков" я ядохме преди 14 години! Никога повече! Предпочитам мазната поца с шунка и изобилие на Асен Василев!!!
38
0
 
2
 
! Отговори
Спомени преди 1 ден
Дянков: Бюджет 2010 е като малка, постна пица!
37
1
 
4
 
! Отговори
Вън некадърниците! преди 1 ден
Симеон Дянков е един самозванец и некадърник като финансист! Помтим мизерията на която обрече българския наржд, помтим "постната му пица" и глада по негово време!!!!
36
3
 
0
 
! Отговори
Евроцент преди 1 ден
Истината е че България е жестоко задлъжняла. И то частните фирми и граждани -оттам ще дойде проблемът. Защото държавата е пръв кредитор винаги.
35
1
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 1 ден
Дянка, нали беше 7мия икономист в света? Как ще бараш плоския данък? Всичко ще се покрие не се излагай!!! Това не ти е САЩ!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Радомир - В други страни, които са във възход като Румъния, имат същия плосък данък като България - така че очевидно данъчната система не е проблемът в България. Проблемът е,че няма достатъчно бизнес, ние почти нищо не произвеждаме
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Радомир - май не си чел сравнителния анализ между данъчните приходи от плоския данък и от прегресивния в България, резултатът казва, че повече данъчни приходи влизат през плоския данък. Което е безспорно и по-справедливо. Няма смисъл да се променя. И моля, не говорете за "Европа", без да знаете. Стана безсмислено да се работи в някои страни заради данъчните ставки - и повечето от тях сега изпитват изтичане на мозъци.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На мен ми омръзна 34 години само да говорят , а на практика държавата да затъва . Когато се връщам от някоя екскурзия , България изглежда като една много изостанала държава .
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дяков: Такава мизерия ще докарам на населението, че държавата ще се замогне и забогатее.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дянков - икономическият психопат либертарианец. Знаем политиката му.
29
2
 
9
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 ден
Чуйте постната пица,той е ненадминат майстор на мизерията..!
28
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 2 дни
Дянков, Дянкооов и на теб да ти е.....Всичките са големи разбирачи като се изсулят!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички управляващи 35 г на въжето за некадърност и кражби в особено големи количества !
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много интересно защо Дянков непрекъснато е в медиите, след като беше уволнен като министър? Не виждам никаква логика. Разбира се, Дянков няма да откаже пак да седне на държавната трапеза
25
0
 
3
 
! Отговори
СЕФТЕ .... преди 2 дни
.../дружен смях в залата../....ТОЗИ ПЪТ --ВСИЧКО НИ Е В ЕВРО И ДОЛАРЕС....
24
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 дни
Е ....и още ще имата , щом гласувате за комунисти , левичари и русофилски ла""на...
23
1
 
0
 
! Отговори
фондация Възраждане преди 2 дни
Старческата с-*** с негодници от години канибализира страната ни и затова е останал само 'скелета' на България,а децата и избягаха и се евакуираха навън.Нужна е асистирана евтаназия с закон ,както в Канада и други държави. Това няма да продължи още дълго , тези трупове мародерстват и канибализират България
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Постната пица пак се изходи.

Спонсорирани публикации