Симеон Дянков: Такъв дефицит не сме имали от 25 години

С 3% дефицит тихо ще ни отрежат от Еврозоната
16 окт 2024 10:15, Стела Стоянова
41
Симеон Дянков: Такъв дефицит не сме имали от 25 години
Снимка БГНЕС, архив

Българската икономика горе-долу се справя добре. Това заяви пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Заради липсата на парламент и правителство се бави и дебатът за макрорамката за 2025. Людмила Петкова се е застраховала като е поискала политиците да кажат какви да са мерките в бюджета и да се определи дефицитът. Такъв дефицит не сме имали от 25 години, по думите на Дянков. Той не очаква сериозен дебат за дефицита в парламента. Служебният кабинет трябва да предложи бюджет 2025, каза бившият финансов министър.

Много са щедри обещанията в кампанията, смята Дянков. 8 милиарда лева са неизпълнените капиталови разходи. Само 4 милиарда от заложените са реализирани.

3% дефицит е опасен, предупреди той. Смислено е да има разговор за прогресивното облагане и данъците, но трябва да има стабилно правителство, добави бившият министър. "Няма как да сме в хроничен дефицит. Не сме толкова близо до гръцкия сценарий", успокои Симеон Дянков, но добави, че все пак е нужен разговор за какво харчим.

Не сме близо до Еврозоната, категоричен бе той. Не сме стигнали критерия инфлация. 3% дефицит също ще ни спъне. Тихо ще ни отрежат, смята Дянков. Освен това и обществото трябва да е готово за приемане на еврото. Политиците не искат да влизаме в Еврозоната, заподозря финансистът.

За някои политици условията за парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не са удобни, смята Дянков. Той прогнозира, че ще теглим поне още 2 заема до края на годината и още 3 догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Общество
Защо не са катапултирали двамата загинали пилоти?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
То и жена ти не е лапала от 25 години дано поне дъщеря ви се научи...
20
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 дни
Докога доказано бездарен финансист,който не живее в България,ще получава трибуна и щедро ще ръси акъл.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Зимайй . Няма да връщаме . След 30 години България няма да я има .
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 7 БОГАТИ ДЪРЖАВИ НЕ СА ВЪВ ВАЛУТИН БОРД И НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ СОЦИАЛИЗЪМ ХАХАХАХАХА СЪС 100 ГОДИНИ СМЕ НАЗАД ОТ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА 90 ГОДИНИ КОМУНИСТИТЕ ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ БАНКИТЕ ВСИЧКО А КОСТОВ РАЗДАДЕ КАКВОТО ИМАШЕ НА ШЕПАТА ЧЕРВЕНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАМИЛИИ ВИЖ ОЛИГАРСИТЕ СЕГА КОИ СА А НИЕ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ СЕ СПРАВЯМЕ КОЙ КАКТО МОЖЕ
17
8
 
4
 
! Отговори
радомир преди 2 дни
Е то не може да имаш най-ниските данъци и да искаш и бъджета да е балансиран. Въпрос на избор. Време е данъците в България най-после да бъдат направени по европейски тертип, тогава ще има достатъчно приходи за да се балансира бюджета.
16
4
 
4
 
! Отговори
А. Смит преди 2 дни
Ние и такъв министър на финансите нямахме много години. И по-добре никога повече да нямаме такъв като майстора на постните пици...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От къде се пръкна и хер Флик?
14
2
 
5
 
! Отговори
Защо не е в килия? преди 2 дни
В един по-добър свят (какъвто няма да дочакаме, разбира се) този и тарторът му щяха още да търкат наровете заради онези 1,2 милиарда лева отмъкнати от НЗОК за "запушване на дупки" в бюджета - разбирай преливане в сметките на едни хора, дето все трябва да взимат едни пари. Колко болни пцовисаха ненужно покрай Ковид заради тези тежки липси в здравеопазването? Но хорицата като Дянков са над тези подробности - хиляда души повече, хиляда по-малко, няма да задълбаваме.
13
7
 
4
 
! Отговори
ами продължавайте преди 2 дни
да плащате безбожни пенсии на дъртите търтеи,съсипаха държавата на младини като теглеха заеми за сметка на бъдещите поколения,това продължават да правят и сега,това си знаят,те нали няма да плащат,pазкарват се по Карибите на чужд гръб,тази paplach са тумора не само на тази държава,но и на цялата планета
12
4
 
13
 
! Отговори
И що преди 2 дни
25 години се стискаме и ядем постни пици за да затънем сега в дългове и лихви да плащаме на Украйна.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво Дянков , цветя, рози ....дефлация ......
10
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
Този нали ходи да работи в Масква. Пък щеше шамари да им бие? :)))))))))))))))
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
огладне и изпълзя. знаеме неговата рецепта. в чекмеджето на бацко злато диаманти и дебели пачки. без инвалиди и пенсионери. заплати като в Тринидат и Тобаго ония там с колибите. Без ток вода тук-таме. И бацко като не пълни кюлчетата лети с държавният самолет да рита мач. е тва е великата икономическа стратегия.. Бедните да умират а богатите -около батко му. Не го ли играхте вече тоя филм хареса ли ви ?
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Този не го бях виждал отдавна, одъртял е адски много!
7
10
 
5
 
! Отговори
Свобода преди 2 дни
Никога повече ГЕРБ, богатите страни имат и по 100 % дефицит, те за това са богати, защото със заеми финансират важните си проекти.
6
5
 
7
 
! Отговори
Ха преди 2 дни
Имало нямало 1000 евреи...Стига, ве. Само сред Политиците-Петър Стоянов, Стефан Софиянски, Надежда Нейнски Иван Костов.....Ешкеназитата са неизброими, барухите също. Нямало евреи. А синагогата в центъра на София, където ногата ви не може да стъпи, защото всичко е под списък. Някой да е влизал в синагога? Няма дори да надникнете. Там са едни ритуали на които не ви се полага да присъствате, а какво се проповядва, а? Ето така.
5
5
 
15
 
! Отговори
при Дянков преди 2 дни
уж беше Постна Пица - ама Ядях Свински Ребърца през Ден и на Цена от 5.99 лева Килото - сега 19.99 лева - застояли, развалени и токсични - дори да имате тези 20 кинта да ги дадете за реално вече развалено Месо!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички били умни и красиви. Хората от две години говорят че няма да влезем в евро зона, че няма да има шенген за нас, че масово българинът не иска евро, обаче медии, спекуланти, политици и всякакви там подобни "умници", не, ще бъдем равноправни на тези дето не признават другите за равни.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дянков е много добър икономист. Да не му подценяваме изказванията. Той е политически ангажиран и съответно дудне политкоректно, но да се заслушаме.
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Само данъци са ви в главите .То не може цял народ да налива , а от другата страна само да се източва от всякакви врътки , така никога няма да стигне . Може да спрат да ни сравняват с Гърция , там стана зле след като им устроиха капан с еврото .Нали помните ОХИ , и какво от това ? Румъния каза ,че не е готова и ще разглежда въпроса най-рано през 2028 година .Никой никъде не е дал срок на нито една държава кога да приеме еврото .

Спонсорирани публикации