Само за лятото: 277 инциденти с тротинетки, 7 души загинаха

Полицията затяга мерките, инцидентите скочили 3 пъти за година
13 окт 2024 14:40, Красимир Ангелов
47
Само за лятото: 277 инциденти с тротинетки, 7 души загинаха
Снимка: БГНЕС, архив

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105. Това лято 7 души са загинали, докато карат модерните в последно време превозни средства. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му около два и половина до три пъти се е повишил броят на произшествията с тротинетки. Затова и контролът по отношение на водачите на тези превозни средства е завишен.

Лъчезар Близнаков припомни, че тротинетките не могат да се движат в парка. Могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а ако няма изградена такава – те са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно.

Пътници на тротинетка не се превозват, забранен е превозът, посочи още той.

Лица до 18 години задължително трябва да са с каска. До 14 години децата нямат право да управляват тротинетки. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч, разясни още главният инспектор от "Пътна полиция".

В София инцидентите с пешеходци са много чести, коментира още Лъчезар Близнаков. По думите му около една трета от тежките произшествия са свързани с пешеходци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Общество
Психичните заболявания у нас нарастват, сред причините – и дрогата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Д-р преди 5 дни
Тротинетковите донори са много ценни - щастливците ще имат тротинеткови сънища и спортни спомени. Дерзайте , тротинетковци! Много свестни хора имат нужда от трансплантации
38
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 дни
Да разкарват тротинетките -колко инцидента трябва да станат?
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Проблема са няколко лапета с мощни тротинетки, трябва да се спрат веднага да им се вземат тротинетките / мотопедите с които летят а родителите да бъдат глобени солено.Същото е и с колите, аз не мога да нося отговорност за тези дето летят по нощите с 200 на околовръстното, защо мен трябва да ме санкционират заради тях?
36
1
 
4
 
! Отговори
Емили Троринетката преди 5 дни
Всички тротинеткаджии са най-долни чиляци Емили Троринетката са всички.
35
0
 
15
 
! Отговори
дядо преди 5 дни
Аз съм от Ботевград, тук по тротоарите, особено на главните улици, булеварди пешеходна зона в центъра сичкое страшно. Ел. тротинетки, мотори, велосипедисти, всички на тротоарите, безшумни и все бързо карат. Полиция от години не съм виждал. Крайно време е възрастта да бъде 16 год. и книжка за мотопед. Данните на инцидентите според мен силно са занижени. Не може повече така, ще се избием.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За тротинетките трябва да се създадат електронни винетки, за да не се разлепват от вибрациите по пътя!
33
0
 
3
 
! Отговори
Фифи преди 5 дни
- Татко каза, че ще ми купи тротинетка, но друг път.
32
0
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 5 дни
Защо трябва да ходя с камера по парка и да снимам за да ми повярва някой. Нали за това си има органи. Не за да се разхождат с коли в морската.
31
7
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 5 дни
Болшинството тротинетки, които се карат са под 1000 лв, т.е. не могат да вдигат и да искат повече от 25 км/ч. Какви са тия скорости от 40/50 км/ч, дето ги сънувате. Това дали може да се кара в парковете трябва общината да го реши и се глобяват нарушителите, но е по-лесно нищо да не се прави и затова за всичко са виновни "лошите тротинетки".
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Разгледайте в морската. Пълно е с огромни тротинетки които се движат с по40-50 км. Между хората които се разхождат. Свирят им даже.Да не говорим за разни електрически мотопеди и всякакви други доста големи превозни средства тип миксер и по-големи с които е пълен парка
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Чудесно, сега извадете статистика и за колите. Полицията затягала мерките ... Ама те сега ли се сетиха, че има и други превозни средства? Каква е тази едностранчива антикампания срещу тротинетките? Да вземем да забраним колите, че с тях стават още повече катастрофи при това фатални!
28
1
 
17
 
! Отговори
Ели преди 5 дни
Лошото е, че страдат пешеходци по тротоарите от тях...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кара колело и тротинетка по тротоара.... Удря някого! Чупи му крак или ребро! Звънят по телефона за спешна помощ! Идват съсСвирки по улиците! Вземат го и го закарват в Болницата. Там лекари, сестри ... правят операции... След това трябват и лекарства от аптеките..... Вижте само колко много служби участват в тая трагедия "ТРОТИНЕТКА": Управляващи законите! Фирма продаваща тротинетки! Бащи и Майки купуващи "Тротинетки" за децата! Полиция! Спешна помош! Сестри и Доктори! Аптеки!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кара колело и тротинетка по тротоара.... Удря някого! Чупи му крак или ребро! Звънят по телефона за спешна помощ! Идват със *** по улиците! Вземат го и го закарват в Болницата. Там лекари, сестри ... правят операции... След това трябват и лекарства от аптеките..... Вижте само колко много служби участват в тая трагедия "ТРОТИНЕТКА": Управляващи законите! Фирма продаваща тротинетки! Бащи и Майки купуващи "Тротинетки" за децата! Полиция! Спешна помош! Сестри и Доктори! Аптеки!
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
След като според милиционера тротинетките трябва да се движат по пътното платно и са равноправни участници в движението значи тези които ги управляват трябва да имат книжка.
24
1
 
8
 
! Отговори
Евроатлантично преди 5 дни
Евроатлантическите ценности на Урсулю Фродолайнен в действие...
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Създавай битови проблеми на хората, за да не ти създават те политически проблеми. /Бай Тошо/ Нищо не се е променило от по времето на Бай Тошо! Сега управляват неговите баджанаци под егидата: "Създавай битови проблеми на хоарата, за да не ти създават политически проблеми"! Колкото тротинетките избиват повече хора по пешеходните пътеки и тротоарите, толкова стават по-ценни!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да умират! Важно е невинни покрай тях да не пострадват.
21
0
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 5 дни
Би трябвало да ги забранят, но няма да го направят, защото става въпрос за кинти. Някои хора печелят яко от тия тротинетки, така че свиквайте с тях. Ще почнат заради тях да слагат легнали полицаи и на велоалеите за да не вдигат високи скорости.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дженифър без тортинетка е като жена без гърди

Спонсорирани публикации