Само за лятото: 277 инциденти с тротинетки, 7 души загинаха

Полицията затяга мерките, инцидентите скочили 3 пъти за година
13 окт 2024 14:40, Красимир Ангелов
47
Само за лятото: 277 инциденти с тротинетки, 7 души загинаха
Снимка: БГНЕС, архив

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105. Това лято 7 души са загинали, докато карат модерните в последно време превозни средства. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му около два и половина до три пъти се е повишил броят на произшествията с тротинетки. Затова и контролът по отношение на водачите на тези превозни средства е завишен.

Лъчезар Близнаков припомни, че тротинетките не могат да се движат в парка. Могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а ако няма изградена такава – те са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно.

Пътници на тротинетка не се превозват, забранен е превозът, посочи още той.

Лица до 18 години задължително трябва да са с каска. До 14 години децата нямат право да управляват тротинетки. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч, разясни още главният инспектор от "Пътна полиция".

В София инцидентите с пешеходци са много чести, коментира още Лъчезар Близнаков. По думите му около една трета от тежките произшествия са свързани с пешеходци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Общество
Психичните заболявания у нас нарастват, сред причините – и дрогата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
14
 
! Отговори
Тратанци преди 5 дни
Вчера ходих до Кърджали и едно около 15 годишно изкочи между колите пред една кола която разбира се не можеше да реагира и го блъснаха .... Лапето стана отупа се и си се прибра на тротоара, вероятно ще каже на тяхните ,че е паднал.....
18
2
 
16
 
! Отговори
15км/ч ограничение преди 5 дни
Ако тротинеткаджията се пребие сам, без да се блъсне в някоя кола, това за ПТП ли се води или за нещастен случай с психически нестабилен, умствено изостанал, изпуснат от лудницата пациент?
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Естествен подбор, без коментар
16
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
С коли има близо 400 убити, та по вашата логика да ги забраним, никой не може да ми казва как да се придвижвам и само ниско интелигентните ползват само колата си обикновено дърт немски някога бил премиум.
15
5
 
20
 
! Отговори
Всеки ден е така преди 5 дни
Пловдив, парк "Лаута" - велосипеди и тротинетки всеки ден правят слалом между разхождащи се възрастни хора, родители с колички и играещи по алеята малки деца... Като им направиш забележка ако не те напсуват, ти казват - не е забранено, кмета е разрешил... Лично на кмета от р-н Тракия и на бившия кмет който сега е кмет на Пловдив, са се оплаквали хора които споделят, че нямало основание да се забранят велосипедите и тротинетките в парка... Това е разбирането на "герберасти и умно-красиви"
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това е така, защото по правило тротинеткаджиите са нискоинтелигетни, елементарни индивиди.
13
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 дни
Пак сме "първи"в ЕС по брой жертви от ПТП,защото полицията не работи,а прави само безумни театри за медиите.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не само изброените правила в статията не се спазват, ами се нарушават още поне 3-4, като това да не се движат повече от един човек на тротинетка, да слизат и да бутат на пешеходна пътека, да не карат по тротоари. А това че полицията затягала мерките е най-големият виц.
11
2
 
7
 
! Отговори
Фиу преди 5 дни
Много добре, даже отлично, като за хора без шофьорска книжка :)
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да си припомним, че именно Кирил Петков разреши карането на тротинетки по тротоари и кръстовища от хора, които не знаят правилника за движение!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тези 277 са само регистрираните инциденти с тротинетки, а нерегистрираноте са може би 300 хиляди или повече.
8
7
 
17
 
! Отговори
на запад са богове преди 5 дни
В големите градове не спазват никави правила, минават на червено, карат по пешеходни пътерки, никой не смее никой да им кваже - нали са карбан фри, всеки им прави път, огромна колона от коли натоварен трафик и от пред един евродебил с тротинетка или колело важно важно се кандилка и никой не смее да слезе от колата и да ги спука от бой.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
С велосипеди колко са случаите? Че в Бургас заради тротинеткаджии забраниха велосипеди по алеята край морето. Покрай сухото и мокрото..
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма да се изненадам, ако тротинеткаджия е ходил с тротинетка до морето.
5
0
 
31
 
! Отговори
?!?!?! преди 5 дни
Като карат по тротоара как да няма инциденти с пешеходци
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Някои тротинеткаджии си карат директно на платното се едно са автомобили, вякакви шантави има.
3
1
 
29
 
! Отговори
Хемус преди 5 дни
Вкъщи имам един такъв дето си натьрти капачки и главата!Лекувах го с шамари,въпреки че майка му беше за бой!Нея я посъветвах да се поразходи два-три часа,понеже му купила тази пеерастиияя и крият от мен
2
1
 
16
 
! Отговори
Разпускай преди 5 дни
В единия край на спектъра е героичната смърт за народа си, в другия край - падането от тротинетка
1
0
 
13
 
! Отговори
Емили тортинетката преди 5 дни
Аз съм добре

Спонсорирани публикации