IT секторът пак закъсва за кадри, няма добри специалисти

Хибридният модел на работа е предпочитан
2 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
151

Много от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Към днешна дата се наблюдава тенденцията за препоръка от служителите като ефективен начин за набиране на персонал

“Така е по-лесно да се стигне до активните такива", на мнение е експертът от водеща компания за подбор на персонал в IT сектора Пламена Тимова пред "България сутрин".

От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си как да работят.

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на експерта по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има отлив от обяви за работа, за 18 месеца има спад в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора. Налице е намаляване на позиции, факторът за това не е само финансов", уточни Петкова.

Тя допълни, че добрите кадри се задържат на работа средно между четири и шест години. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добрите специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
разбирай колцентровете не могат да си намерят балъци за смешни заплати на 24/7 труд и пак плачат че ще внасят украинци индуси талибани и други работливи нации
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Човека завършил в САЩ се казва Никола Стоименов вижте го в Линкедин . Работи тестер на игри.. Вижте го преценете кой лъже..
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
докато коментираш във фесбеге ли ги изкарваш или пишеш тук в обедната почивка? хората които изкарват такива пари не си губят времето висейки във форуми. а щом сам ги изкарваш и говориш за заплати и работа явно не работят други хора за теб и си още малка сива мишчица. сега ни разкажи за инвестициите си в апартаменти, био ферми и т.н. и колко си успешен комплексарино. замисли се като се срине цялата държава какво ще стане с такива отворковци като теб.
78
1
 
24
 
! Отговори
Зоро преди 4 дни
Хайде стига с тези IT-та .Един плочкажжия вече изкарва повече от тях.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
образованието в САЩ ако не го прекратиш ще останеш беден, иначе почти богат
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От образованието в САЩ нищо не става на моята улица има един негодник завършил в САЩ компютърни науки . две години не можа да намери работа като софтуерен инженер и накрая се примири с тестер , живее в мазе и го е срам да излезе защото всеки му подиграва..
75
0
 
5
 
! Отговори
до още от 3-ти клас преди 4 дни
Според мен, по-скоро сега работиш за 1700лв.... на месец... бруто...
74
1
 
4
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 дни
Продължавайте да се връзвате на Наков *** рая.Не само, че ще закъсате, ще се чудите как ви изчезват парите от картите.
73
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Още от 3ти клас си знаех, че трябва да уча Информатика. Бях от семейство на работни образовани хора, но не с особени възможности. Изучих се без капка интерес. Интересът ми е се засили след магистратура в САЩ- светлинни години от нашите ВУЗ-ове. Друга планета! През летата работих по бригади в САЩ, по складове, преводач съм бил, в кол център съм работил- езикова гимназия съм завършил в София. Още си спомням 2010та първата ми истинска работа- за 1700лв.. Днеска ги изкарвам на половин ден...
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Секторl7Тези даже не са ИТ специалисти, незнам защо ги пишат за такива
71
0
 
2
 
! Отговори
до 70-ти Именно, преди 4 дни
и тези са подбор на кадри. Познай какви ще подберат.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
У БГ-туй "прИфисионализъмъ" на АЙ ТИ " спициалистъ" ОЗНАЧАВА - АЙ ТИ свърши работата ,за това тук е пълно с такива спИциалисти и боксуваме на едно място не сгреших ,продължаваме да затъваме
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Има само един програмист в бг и той е Свети *** ***, бивш бял шапкар
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много ниско нивото на двете колежки.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ИТ вече е безперспективна професия. Защо да си съсипваш живота с професия, която утре ще изчезне.
66
1
 
2
 
! Отговори
бачкотещ бачкер преди 4 дни
вав ит сектора сас враски всички.ас сам сас бизнис информатика от унсс вишо образование кадарен сам грамотен и неми се обаждал никои никога за работа затова карам баничарката.всичи вав ит секторат са враскари а на кадарни хора като мен не дават шанс!!!!!!!!!!!!!!111111111111
65
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 дни
Докато някакви смешни академии и ВУЗ-ове бълват "специалисти" така ще е.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В IT сектора ако някоя фирма иска специалисти, да наеме хора и да си ги обучи.Това е начина.
63
1
 
8
 
! Отговори
Секторl7 преди 4 дни
Обаче чиновници бол - скръм мастър, продукт оунър, яйчарка, меринжей, все айляк персонал, не влизат в събрания, а в миитинги, като мини не мини времето къса ластика и изчезва
62
1
 
6
 
! Отговори
Да уточним... преди 4 дни
АйТита , назначени с връзки, по квота за приемане на хора от малцинствата, третополови и инвалиди или гъзоблизане мнооооого..... ДОБРИ специалисти нямало .