След избора на Даниил: Политиката винаги е съпътствала църквата

Надделя разумът на най-големия църковен събор
1 юли 2024 23:31, Инна Ангелова
41

След като новият патриарх Даниил отслужи първата си литургия, богословът Иван Йовчев сподели, че това може би е най-критикуваният кандидат от всички.

"Дали този избор е благодатен, смятам, че да. Това е един млад човек, един активен човек. Това, че има някои критики по отношение на конкретни въпроси, разбира се като частно лице в ролята си на митрополит той може да дава такива мнения. Той по-скоро разсъждава като църковник. Неговият поглед е общ, не можем да отречем и това, с което е допринесла Руската православна църква", заяви богословът Иван Йовчев в "Денят ON AIR".

По думите на проф. Стоян Денчев патриаршеската корона е тежка. Въпреки това, той не е изненадан от избора за нов ръководител на БПЦ.

"24 години съм член на Настоятелството на патриаршеския храм "Св. Александър Невски". Уважавам и тримата митрополити, които бяха избрани, но си мислех, че ако остане един от двамата - Даниил и Гавриил, те ще прехвърлят гласовете си един на друг. Така и стана. Не е толкова важно това как някои го определят като русофил. За мен е важно той да бъде българофил, другото са политически етикети", коментира общественикът за Bulgaria ON AIR.

Богословът е категоричен, че не трябва да се политизира църквата. Това се е правело и в миналото, тъй като политиката винаги е съпътствала църквата.

“Това, че ние се опитваме да политизираме църквата, е голям проблем. Това наистина е сложна математика. Ние не можем да преценим дали има прехвърляне на гласове", посочи Йовчев.

"Това би могло да бъде една реакция на атаките, които имаше срещу него в периода, когато беше митрополит и в периода след като обявиха тримата митрополити, които да се борят за патриаршеския стол. Надделя разумът на най-големия църковен събор, в случая около 150 души, които избраха българския патриарх", добави Денчев.

Според Йовчев щом е успял да въведе ред като митрополит, ще успее да се справи и като патриарх.

"Заради всичко това, което се артикулираше дотогава в публичното пространство, затова и той е изненадан. Хората жадуват за справедливост и правдина. Няма как един добър митрополит, който е бил митрополит на отделна митрополия да бъде лош патриарх", каза богословът.

По думите на Денчев в църквата всички се отнасят с уважение един към друг. Допълни, че е присъствал на първата литургия и не е видял никакви разединение.

“Те започнаха да се разбират, защо това да не стане и в държавата. Българският патриарх и Софийски митрополит обича България. Важно е да изповядва общочовешкият морал", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Страната
Трима пловдивчани припаднаха в жегите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
6
 
! Отговори
Денчев капуцина преди 4 дни
Дрът комунист и пенция и заплата влачи.
14
7
 
2
 
! Отговори
Бохо Павиана преди 4 дни
Архонт на Данаил ДС сатаната
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Денчев е ДС мерзко създание, сатанинско...
12
9
 
2
 
! Отговори
Абе преди 4 дни
Не знам защо, но нещо не ми вдъхна доверие от пръв поглед , прилича ми на проводник на чужди интереси !
11
4
 
5
 
! Отговори
Агджа преди 4 дни
Кой е Денчев? Жив ли е или покойник? Чиста ли в съвестта му масонска? Да си носи локумите в гроба!
10
3
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 4 дни
Не намисайте БПЦ във вашите дребно политически и мерзки интриги!
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дърта баба Гусиии.... ментосва за пари 50 милиона попска субсидия :)))
8
7
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 4 дни
Е как може един евро-атлантически подлизурко да е българофил? Що за идиотщини ги плещи тоя коментатор?
7
3
 
6
 
! Отговори
Ханко Брат преди 4 дни
Корупцията винаги е съпътствала църквата. *** и данъчните измами също.Знае се всичко.. това е гавра с миряните. Коя е причината Бачковския и Троянския да имат един да усвоява проекти? Да насилва деца и да отблъсква от вярата? Добре е, че тефтерите с греховете се водят тук на Земята, от смъртни, а не на небето от незнайни.Земните не чакат страшния съд.
6
3
 
3
 
! Отговори
История преди 4 дни
Баба ми разказваше, когато на леля Мария от селото починал мъжа й, чичо Ставрю, поп Грую отивал да го опява в дома им. И викаше, той оставеш сам в стаята с покойника и леля Мария го видяла извадил една ножица от ръкава си и му отрязал от косата. Бях дете, той почина някъде края на 70-те години, накрая беше много стар и няколко години не излизаше, та дойде едно младо момче свещеник. Имаше едно старо гробище зад църквата, само там помня висеше.
5
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 дни
:)))))))
4
4
 
5
 
! Отговори
История преди 4 дни
Тия попове съм ги намразил от времето, когато живях още на село. Имахме един разиздан поп Грую. И преди съм разказвал. Правеше магии на хората в селото. Старите хора казваха за него, че навремето стигнал до архимандрит в София, но и там го хванали да прави такива мръсотии и братята го отлъчили от Църквата и той се върнал на село и оглавил местната църква. Близо 60 години беше свещеник на селото. Всякакви истории разправяха за него. Кои верни, кои не. Много страховити имаше.
3
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 дни
ВЗАИМОДЕЙСТВА ЛИ СИ ПОЛИТИКАТА И ЦЪРКВАТА.ДА ДААААА ДАААА ТАКА Е ТАКА Е...КАЗА РАДЕВ... АМИ ЩОМ СИ ВЗАИМОДЕЙСТВА,НАЛИ ТАКА РАДЕВ АЗ!!!!!!????ДА ПЛАШАТ ДЕСЯТЪКА СИ ВСИЧКИ ЦЪРКВИ И ДЖАМИИ , ВСИПКИЯТ ДЕСЯТЪК ОТ ПЕЧАЛБИТЕ В ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ, АМИН!ХААА ХААА ХААААААА ОООХ КОТЬООО УДАРИХ ВА ЕЙ ДЕТО НАЙ ВИ БОЛИ...ВСИЧКИ ЦЪРКВИ И ДЖАМИИ 10 ПРОЦЕНТА. ПОНЕЖЕ ДО АВРААМ СА СТАРОЗАВЕТНИ. АВРААМ Е ПЛАЩАЛ НААА МЕЛХИСЕСЕК. И ВИЕ ПЛАШАЙТЕ В ДЪРЖАВАТА!!!!!! ХАЙДЕ ДА ЧУЯ ПО НОВИНИТЕ , ОНЯ БОНГО ХА ХА ХА ХА
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
как бързо се разбра с отцепника Никанор
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Е как може един русофил да е българофил? Що за идиотщини ги плещи тоя богослов? А като е млад новичкият, още по-зле. По-дълго ще служи на КГБ.