Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
3
 
! Отговори
Защо преди 1 седмица
Българина , не се застрахова ? Първо , защото възприема застраховката , като хвърляне пари на вятъра , няма европейска култура . Второ , българските застрахователи са престъпни групировки и гледат как да те прецакат. Съберете тези два фактора и получавате отговор.
155
1
 
1
 
! Отговори
666666666 преди 1 седмица
Заради чартърите гнусните гербаджий не стрелят по градоноснитее облаци. Заради тия *** се размаза половин България.
154
0
 
8
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Защото застрахователите не изплащат щети. Застрахователя иска да та застрахова срещу градушка до 15 май, ама градушките почват след 20 май итн. Като си застраховал колата щети за 10х,ти плащат 3х.Тя затуй е задължителна иначи никой няа си прай.
153
0
 
9
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 седмица
1. Защото е много скъпо.2. Защото ако събитието се случи е цяло чудо да получиш обещаната сума пари в пълен размер. Най-вероятно застрахователите ще намерят вратичка и нищо няма да ти платят.3. Дори са получиш някакви пари, те няма да покрият нищо.
152
0
 
11
 
! Отговори
Самата истина преди 1 седмица
Българина не се застрахова защото знае ,че нищо няма да получи от застрахователя.
151
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оставиха да удари градушка за да стимулират застраховането! Е това в ГЕРБ и ДПС да те управляват.
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Застрахователните компании са на ГЕРБ и ДПС. Всичко и всички сте тяхна собственост!
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колите за полицаите и за гранична полиция са купени с 75% пари от европейския съюз. Това са пари на гражданите на ЕС! Много неща се купиха и не само купиха , а и се направиха с пари от ЕС, но неблагодарния Българин ще измисли всичко само и само да не благодари. А по отношение на градушката, проблема е че няма истинска защита. Системите срещу градушки са измислени от над 50 години. Вие сами си избирате ГЕРБ и ДПС! Сега си трайте!
148
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще ти измислят хиляди причини да не ти платят, а ако платят, то ще е колкото за Бог да прости, а българина не е балама.
147
0
 
23
 
! Отговори
защо ли? преди 1 седмица
Защото след 1 застрахователно събитие с изплатено обезщетение всички ни отказаха нова застраховка. Освен да лапат, застрахователите друго не знаят!
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Май Юни бури градушки цял живот тука..!Зимата сняг има!!!Лятото слънце!!!Затопляне има !! Тоест изпарява се повече вода съответно се връща повече после!!Едни мрежи не опъвате върху насъждениятаКак да стане. Тва имам чувството че всички чакат градушката и да иска помощи тоест пари без труд
145
0
 
7
 
! Отговори
Пенко преди 1 седмица
Щети за милиони и нови автомобили за полицията!Колкото повече глоби,толкова по скъпи автомобили и джипове за полиция! Колкото повече щети,толкова повече крадци!Като всичко в държавата!
144
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите не се застраховат защото застрахователя лъже , маже и ***. Бях застрахован за 1 година календарна трудова злополука . Лекаря от Германия ме излекува и документа представих на Българския застраховател и нищо . Резултат нула лева. И при двете лечения. Второ направих опит за застраховка на частна земя 5 хектара за земеделска продукция против кражба . И нищо не излее . Законите така се правят , че да печели Държавата на гърба на Частника.
143
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
защото на българина ще му е по-полезно ако има пари за застраховка, да ги спестява, а не да ги дава на застраховател, тия нищо не плащат, спестяванията дори (за средностатистически човек говоря) ако са в банка, вместо да му начисляват лихва, ще му вземат такси, та и там няма смисъл
142
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Смисълът на застраховането е да се разхвърля риска върху много обекти /коли, сгради хора/. Държавата няма нужда от такова нещо защото е огромен собственик и реално е застрахована сама при себе си. НО застрахователите с лобито си са я принудили по закон да застрахова всичкото си имущество. Стотици милиони плаща държавата на застрахователи годишно. Насреща получава едно НИЩО. Точат се публични пари.
141
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Българинът не се застрахова защото застрахователите са олигархия и мутри в едно. И крадат коли за да си продават застраховките. В Америка и къщите им палят щото са картонени и така принуждават народа да се застрахова.Застрхователите точат държавата. Държавата задължително застрахова имуществото си и всяка година им дава огромни пари. Насреща получава 1/10 от тях като обезщетения.
140
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо българинът не се застрахова? Може би защото по селата пари нема за леб, камо ли да мислят за застраховки.
139
3
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
До 136 Чакай сега на мут-рите като вас може и да плащат. Няма случаен човек с 30 жилища, дори ЦЦ на Бойко май няма 30. По принцип ако е пред дилемата да плати или да го гръмнат най-вероятно ще плати. За малък клиент с един застрахован обект на застрахователя не му дреме дали ще си тръгне (за това клиентите на ДЗИ растат по-бавно от пазара, но все още има хора, които си мислят че е Държавен ЗИ....).
138
9
 
4
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Защото ,сме свикнали само да вземаме, не да даваме, не че няма пари българина.
137
4
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Имам опит с дал Богг и ДЗИ - еднакво нищо не плащат, но "всичките са маскари"! Прекратих с тях и вече дори ГО с други, защото ДЗИ и по Каско отказват плащания с безумния аргумент - много били щетите!!!! Не се занимавайте да се застраховате освен задължителното - просто няма никакъв смисъл. Никога няма да ви платят.