Обмислят такса "водомер". Ще скочат ли още сметките ни за вода?

Таксата ще се плаща, дори да не се живее в жилището
Обновена: 13 юни 2024 12:43 | 13 юни 2024 11:55, Анисия Иванова
61
Обмислят такса "водомер". Ще скочат ли още сметките ни за вода?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Регионалното министерство обсъжда идеята за въвеждането на изцяло нов метод за ценообразуването на водата. Заговори се и за "такса водомер". Законопроектът все още е на обществено обсъждане, но стана повод за притеснение относно това ще плащаме ли по-високи сметки за вода.

"Искам основно да подчертая, че няма да се плащат по-големи сметки, поради това, че ВиК услугите са регулирани и ако вследствие на тази допълнителна такса се повишат приходите на ВиК операторите, то тогава регулаторът ще прецени тези по-високи приходи, които ще влязат в дружествата, до каква степен ще може чрез тях да се изпълняват бизнес плановете, които са защитили всяко едно от дружествата.

Ако се окаже, че приходите са повече от тези, които са необходими за изпълнението на бизнес плана, то по всяка вероятност регулаторният орган или ще задържи цените, или дори ще има случаи, в които ще спаднат цените на ВиК услугите", каза председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски в студиото на "България сутрин".

Идеята за такса "водомер" е все още на база обсъждане, но тя предвижда всеки, който има апартамент, да заплаща такава такса, дори да не живее в него.

"Тази промяна е вследствие на това, че е необходима по-голяма социална справедливост, когато се формират приходите на ВиК дружествата. В момента има потребители, които имат собственост, която не посещават с години, но когато отидат в тази собственост, те ползват веднага наличните ВиК услуги в това населено място в пълен размер.

Но през тези години, когато са били в чужбина, например, някой е плащал сметките на операторите и е поддържал някаква цена в тази обособена територия. За тези услуги плащат предимно хората, които живеят постоянно там. С тази такса се задължават и тези хора, които имат имоти, да имат участие в издръжката на тази обособена територия", разясни Престойски за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: водаценаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
28
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 месеца
Вчера четох статия , че енергодуржествата искали такса електромер. След повече от 20 г война да бъде въведена такса, сега са на път да спечелят гадовете. Кажете, че не са се наговорили. КЗП?
29
0
 
30
 
! Отговори
И вашата ма... преди 3 месеца
А кога ще спрат да ми надписват кубици от общия водомер и кога ще въведат дистанционно отчитане. Теца отчита дистанционно, тока отчитат дистанционно, а водата кога ? И не е проблема в таксата водомер. А да си плащат всички които ползват вода. И да не е 80 %, загубата на вода по ВИК мрежата. И когато има авария да не тече водата с месеци а да се оправя по-най бързия начин. Не ни прехвърляйте мърлящината на ВИК-то на нас потребителите.
28
0
 
26
 
! Отговори
ссс преди 3 месеца
Те вече товарят с такси. Хем да дадеш хиляди лева за дистанционно отчитане /за да съкратят негодниците още служители/ хем те товарят с доста висока такса, за това че те са спестили, а теб са набутали. Верно не сме държава, а див капитализъм. И за каква пазарна икономика става въпрос, като всичко е монополи и картели.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чия гуша пак ще тъпчи народа. Те немат наяване колко гуши се натъпкаха да сега за сметка на народа.
26
0
 
28
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Какви глупости говори тоя, ако може да се чуе отстрани сигурно много ще го хване срам :))) Регулатора щял да следи отстрани и ако види, че ВиК имали по-високи приходи щял да задържи, а може би и да намали цените :))))))))
25
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
А такса въздух кога...
24
0
 
23
 
! Отговори
ясно преди 3 месеца
Ще слагат такса МЕК ЧЛЕН не ползваш но плащаш! а да ви видим тогава .
23
0
 
27
 
! Отговори
дедо ви преди 3 месеца
предлагам да има и такса телевизор , хладилник , лаптоп , радио , телефон , слушалки , очила , обувки , джапанки , потник , сутиен ,,,,, и т.н. също така да се плаща данък хубаво време и данък сняг и дъжд . ааа , да не забравя , и данък мандръсане !!!
22
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От къде на къде ще плащам такса за нещо, което си мое. Тогава те трябва да сменят водомерите, а не да ни карат нас.
21
2
 
17
 
! Отговори
не ползвай но плащай преди 3 месеца
При мобилните е същото. Може да не гледаш тв но си плащаш че можеш да гледаш.
20
0
 
21
 
! Отговори
Ай, чупка, бре! преди 3 месеца
По един зад врата заслужава тоя, всеки месец, от всеки който плаща такава измислена такса )))
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
халкидики по време на избори ли... плащайте сега като попове. искахте порко и курьо простьото, получихте си ги.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така 1 л вода може да излезне 1000 лева такси което е абсурд.
17
0
 
17
 
! Отговори
ссс преди 3 месеца
До Ром'с То отдавна се доказа, че най-големите кражби и на ток и на вода са 1. В тежкарските квартали2. Хотели и заведения3. Ромските махалиСигурно има още, но за тези се сещам сега.
16
0
 
17
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Тоя от снимката е мазна турко-армвнска физиономия. Толкова са грозни,че трябва да бъдат забранени да се разхождат по улиците.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обмислят такса "водомер". - Значи за да ми се смени водомера ,понеже трябвало на 5г да се сменя ,трябва да го платя .След това ,че го имам ,ще трябва и такса да плащам ? А такса тръбопровод с жилището няма ли да има ,може да се смята според това колко метра тръбопровод има :)))))
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тея ни имат за Роби ! -надписаха ми 200 лв. и Няма на кого да се оплачеш , можело жалба до кевр ,Но я пускаш пак в соф.вода - Абсурд ! -това не е демокрация ,а Робовладелски строй
13
0
 
21
 
! Отговори
Ром'с преди 3 месеца
Абе първо да се справят с тез които краднат,а и със свойте служители които допускат задълженията на много абонати да не си плащат сметките и да достигнет до четирицифрени суми... А след Това да мислят за такса водомер,а и да следят тези с басейните.
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В мутренска държава, мутренски такси! Данък спокойствие...
11
0
 
25
 
! Отговори
Петрова преди 3 месеца
Ей, акъл-липсо , а коги ще започнете да обмисляте таксите : 1, Некарана кола. 2.Неполз вана вила. 3.Не ходил на курорт... и други подобни ?! Ми, аре не се бавете, де !? Пфу ! От където и да погледнеш - ГАДОСТИ !!!