Криза за хора: С 20% намалели за 4 г. завършващите средно образование

Васил Велев: Има спад в индустрията, съкращения, растяща безработица
12 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
62

Въпросителните около съставянето на кабинет все още остават. Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в индустрията спадът продължава.

"През май и юни виждаме продължаващ спад на годишна база. Причините за това не са само вътрешни, но няма адресирани мерки при управлението. Безработицата расте. При този недостиг на човешки ресурси, в резултат от демографската катастрофа и в резултат на погрома в средното и висшето образование, си позволяваме да ги губим. Губим от съкращения в предприятията с рязко спаднали продажби", обясни той в "България сутрин".

Има погром в редица системи, алармира Велев. Според него има много работа, за да се възстанови изпуснатото.

"Важно е да се създаде конструкция, но не сглобка. Управление на широка основа, което да разчита на таланта на цялата нация. За нас приоритетите остават Еврозона, Шенген, ОИСР. Постижими са. За Еврозоната нещата са ясни - трябва да отговорим на критериите", напомни гостът.

С 20% са намалели за 4 години завършващите средно образование, отчете още Велев пред Bulgaria ON AIR.

"В средното образование цари хаос. План-приемът не е съобразен с нуждите на пазара. По подобен начин се процедира и във висшето образование. Имаме капацитет да обучаваме 419 000 студенти, обучаваме 180 000. От тях най-накрая на позиции, изискващи висше образование, работят около 100 000. В такива нереформирани системи, за да се подкупят избирателите, се изливат щедро пари, които вземаме назаем", коментира гостът.
97% от пратките в България, според спедиторите, са по суша и само 3% по въздух и вода.

"Формално и сега отговаряме на изискванията за Шенген, но няма целенасочена, масирана, компетентна политика в тази посока. България губи пряко от това, че не е в Шенген, около 1 млрд. всяка година. Инвестициите никога не са били на такова ниско равнище", настоя Велев.

По думите му от управлението в България не се очаква само да подобри бизнес средата, но активно да участва в управлението на процесите в ЕС.

"ЕС не са ни началници. Ние сме началници. Ние трябва да защитаваме българския интерес. Трябва компетентно управление, а не управление от туристи. Основното предизвикателство пред бизнеса остава недостатъчното търсене, липсата на човешки ресурси, скъпата енергия и многото регулации", обобщи Велев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от Общество
Инспекцията по труда: Все повече непълнолетни у нас работят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И по-зле ша става. Квой туй средну, дету за нищу не ти служи. По-дубре да си тъпуглав и дан подлежиш на убучение. Тогаз най-лесно се класираш за 10 социалки и децата ти навсякъде ги вземеат да ти ги гледат к хранят за без пари, докат ти си зает да прайш нови!
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Балъците да работят за трици наистина свършват
16
2
 
17
 
! Отговори
Кире преди 2 седмици
Споко. Имотите вървят. Значи всичко е точно :)
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе този господин на практика казва, че му било терсене, че се съкращават хора, защото завършващите, тоест новите потенциални роб.чета са намаляваща бройка. Значи, ако не бяха намаляваща/ недостатъчна бройка новите потенвиални роб.чета, на господинът съвсем нямаша да му дреме за съкратените, както и на много други като него. (справка - какво се случи 90те)
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от Безразличие ще ни оправят
13
1
 
21
 
! Отговори
МОЛОДЕЦ СУКА преди 2 седмици
Хора! има влезте в "алото"бг да видите колко обяви Колко моми какви услуги предлагат за по 100лв за 15- 20мин. А хипермаркетите търсят хората.Та търсете питам хора.
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"предприятия с рязко спаднали продажби" - ми търсете си пазари къде да си продавате стоката! Държавата ли да ви търси къде да си продавате стоката ?! То ако Тя ви търси, вие за какво сте тогава? Само да се пъчите и да мрънкате?
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ето това е стабилността и просперитета, за които говори Пеевски. Постигаме я. Браво на Пеевски. Сега с Величие съвсем ще се стабилизираме и само успехи.
10
3
 
33
 
! Отговори
Когато от сутрин преди 2 седмици
до вечер, рекламирате гангстерски живот на момчетата и проституция на момичетата, в продължение на 35 години, защо се изненадвате, че няма желаещи да ходят на училище?
9
1
 
17
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
Ами да си внесат от работници от ЕС бе. Правят заплатите европейски+ и готово, кво се чудят. Или то вече в целия ЕС толкова могат да работят.
8
1
 
32
 
! Отговори
еее аре са преди 2 седмици
Бай Тошо ви го е казал , след като плащаш с фъстъци получаваш маймуни ! ЯСНО!!!!
7
1
 
22
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
И още повеке няаа има,от не плащате. Хак ви е.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Туй момче с глава колкото хандбална топка не спря да говори и върши глупости. Назначен, като 90% от "едрите бизнесмени", той остана в 90-те години на миналия век. Когато работодателите бяха робовладелци. Те и сега се изживяват така, но вече няма роби, даже от Шри Ланка. Друг е въпросът за количеството и качеството на завършващите млади кадри, но и това се дължи на умните ни "бизнесмени". С трици мамуни не се ловят.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ефекта Боко, Шиши и Кирцата
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Промяната е факт!!!
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Видяли са, че може като Гонзо да си купят дипломата за средно.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами фенове са на еднокнижника! Нормално, просташки приказки клюки обиди простотии, имитират го, Нормално