Криза за хора: С 20% намалели за 4 г. завършващите средно образование

Васил Велев: Има спад в индустрията, съкращения, растяща безработица
12 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
62

Въпросителните около съставянето на кабинет все още остават. Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в индустрията спадът продължава.

"През май и юни виждаме продължаващ спад на годишна база. Причините за това не са само вътрешни, но няма адресирани мерки при управлението. Безработицата расте. При този недостиг на човешки ресурси, в резултат от демографската катастрофа и в резултат на погрома в средното и висшето образование, си позволяваме да ги губим. Губим от съкращения в предприятията с рязко спаднали продажби", обясни той в "България сутрин".

Има погром в редица системи, алармира Велев. Според него има много работа, за да се възстанови изпуснатото.

"Важно е да се създаде конструкция, но не сглобка. Управление на широка основа, което да разчита на таланта на цялата нация. За нас приоритетите остават Еврозона, Шенген, ОИСР. Постижими са. За Еврозоната нещата са ясни - трябва да отговорим на критериите", напомни гостът.

С 20% са намалели за 4 години завършващите средно образование, отчете още Велев пред Bulgaria ON AIR.

"В средното образование цари хаос. План-приемът не е съобразен с нуждите на пазара. По подобен начин се процедира и във висшето образование. Имаме капацитет да обучаваме 419 000 студенти, обучаваме 180 000. От тях най-накрая на позиции, изискващи висше образование, работят около 100 000. В такива нереформирани системи, за да се подкупят избирателите, се изливат щедро пари, които вземаме назаем", коментира гостът.
97% от пратките в България, според спедиторите, са по суша и само 3% по въздух и вода.

"Формално и сега отговаряме на изискванията за Шенген, но няма целенасочена, масирана, компетентна политика в тази посока. България губи пряко от това, че не е в Шенген, около 1 млрд. всяка година. Инвестициите никога не са били на такова ниско равнище", настоя Велев.

По думите му от управлението в България не се очаква само да подобри бизнес средата, но активно да участва в управлението на процесите в ЕС.

"ЕС не са ни началници. Ние сме началници. Ние трябва да защитаваме българския интерес. Трябва компетентно управление, а не управление от туристи. Основното предизвикателство пред бизнеса остава недостатъчното търсене, липсата на човешки ресурси, скъпата енергия и многото регулации", обобщи Велев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от Общество
Инспекцията по труда: Все повече непълнолетни у нас работят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко да го пишем на сметката на "корупцията" и готово. Така би било най-удобно.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами това е положението след 17 години "членство". Значи ЕС не е това, за което ни се представяше със захаросана глазура. Но разбира се, няма проблем да продължим още 17 години "членството" и да си обясняваме неудачите с "руското влияние". Защо не.
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И с всяка изминала година, Процентът на завършилите Средното си Образование юноши и девойки в Бг ще е все по-нисък и по-нисък, заради все по-ниската раждаемст...
35
1
 
14
 
! Отговори
до 30 преди 2 седмици
Колега, от 6 Млн. ни население днес, около 2,2 Млн. са на възраст 65+, каква мислиш, че ще е графиката на населението на Бг след 25 години??? Ами когато след 25 г., хората на 55+ г. възраст днес, ще са достигнали и надхвърлили 80 г. възраст, ако въобще доживеят до 70 + години??? Та, след около 30 години ние ще сме почти на границата на оцеляването!!!
34
1
 
28
 
! Отговори
Гадове преди 2 седмици
Същите тези който 35 години се подиграват с работниците си, сега пищят че нямало кой да работи?!
33
1
 
11
 
! Отговори
киро мъглъта преди 2 седмици
по - добре бандит с основно, отколкото бачкатор на някой с више !
32
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
за сметка на тва просветния министър знае как да ни оправи и мяса на фантомас. уин/уин.
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затова пък цените на жилищата ни са като в Манхатън ! Мутро-комунистическа слуз !
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА МНОГО ИЗОСТАНАЛА ДЪРЖАВА НА КОЯТО ПРЕДСТОИ ДЕМОГРАФСКИ СРИВ ДО 5 МИЛИОНА.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България я чака демогравски срив до към 4 милиона. От 2 милиона емигрирали в детеродна възраст - никой няма да се върне. Останаха само старци, които бързо ще измрат, щото държавата се подиграва с тях и неемигриралите, които са около 2 милиона и вероятно ще се размоножат t.e. + 2 милиона. Комунистите продължават с унижението на народа, който управляват. Правят мили очи на избягалите и неглежират проблемитге на останалите в България. Това допълнитгелно отблъсква хората от управляващите.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТИ НЕ СИ ПАЗАРА
27
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още няколко пъти изберете Бойко и Пеевски да управляват и няма да остане 1 свестен човек да живее на тази комунистическа територия ! Успех.
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сектата Величие ще ви оправи .. Има план за 100г.
25
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
мислят се за природно интелигентни... Не сте.
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напълни се само с фирми и брокере за човешки ресурси и бюра по труда.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За какво са им хора като нема икономика и стоят безработни?!@
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България има деца, на които родителите им (да не правим други уточения) просто не ги пускат на училище след основното. Повечето са момиченца между другото....
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наблюдавам девалвация на средното и като цяло на образованието. Младият човек е все по-немотивиран да го завършва. Пишман учители искат майка си и баща си за допълнителни уроци, а качество няма, защото системите и програмите са булонски.
20
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"ЕС не са ни началници", - така е, начальник е пендос. В нормална държава редно е да има про-народно правителство. Всички издънени партии, включително гербанки и дъпъсанки, морално нямат право да влизат в Народното събрание. При народен вот 72% против техни 28%. Нито една коррумпирана партия няма работа в Парламент. Какво е това "Народно" събрание дето не представлява интереси на две/трети булгари! Президентска вертикал е решение.
19
2
 
8
 
! Отговори
Крива сабя преди 2 седмици
Това са гласоподавателите на Меча.