За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският

За 39% няма достатъчна причина да се учи чужд език
21 май 2024 21:45, Елка Василева
219
За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският
Снимка: Евробарометър

За 57 на сто от българите познанията по английски език са с най-голяма полза за личното им развитие, за 10 на сто такава важност дава руският език, за 14 на сто - немският, а за пет процента - френският. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

За сравнение в ЕС ползата от английския се отчита от 77 на сто от участвалите в допитването, 14 на сто посочват немския, три процента - руския и 13 на сто - френския език.

За своите деца участниците посочват отново на първо място избора на английски език (81 на сто у нас и 85 процента в останалата част на ЕС), а руският е със 7 на сто у нас и два процента в другите държави от ЕС.

Най-често гражданите на ЕС заявяват, че познанията по чужд език им служат за работа в друга страна (51 на сто), за намиране на по-добра работа (42-43 на сто), за да разбират хора от други култури (41 на сто у нас и 45 на сто в ЕС). Разлики се наблюдават в количеството на отговорите, че това е необходимо при пътуване за почивка в чужбина (42 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), при работни пътувания (40 на сто в ЕС и 31 на сто у нас), за учене в чужбина (30 на сто у нас и 37 на сто в ЕС).

Всеки трети българин и почти половината (47 на сто) от останалите в ЕС уточняват, че могат да водят разговор на английски. Общо 14 на сто у нас и три процента от останалите в ЕС могат да разговарят на руски, пет процента - на немски (10 на сто в ЕС), три процента - на френски (11 на сто в ЕС).

Най-често европейците използват чужд език онлайн и за гледане на филми, като всеки втори в ЕС (всеки трети у нас) говори на чужд език, когато отива на почивка в чужбина. Почти двойна е разликата в броя на българите, които ползват чужд език за четене на книги и новини (15 на сто спрямо 28 на сто в ЕС) и за учене (7 на сто срещу 12 процента в ЕС).

Мнозинството (71 на сто у нас и 60 на сто в ЕС) заявяват, че не използват машинен превод. За 39 на сто от българите няма достатъчна причина да се учи чужд език, а 28 на сто казват, че нямат време за това. Всеки пети у нас заявява, че ученето на език е твърде скъпо.

Европейците признават стойността на изучаването на езици, заявява по този повод еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщение на ЕК. По нейните думи ученето на езици е важно за взаимното разбирателство. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
О неразумний юруде преди 3 месеца
91 Немаш нищо
81
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера един приятел се върна от Русия и разправя, че 90% от руснаците живеят без канализация и ползват външни тоалетна. Извън Москва и Петербург положението е страшна трагедия - някакви блата, няма пътища, разруха. Руснаците никога не са виждали друг живот като на запад при цивилизацията, и за това 90% гласуват за Путин.
80
4
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
До АнонименАнглийският е признат и наложен език в корабоплаването, въздухоплаването и всички останали международни дейности.
79
4
 
9
 
! Отговори
Стъкмистика ООД преди 3 месеца
Попитахме 100 човека,срещнати случаЕно и спонтанно на улицата... :) :) :)
78
4
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
10% пълни ***. 39% *** и все пак е светлинка в мрака, че имаме 57% рационални и умни българи.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това с камерите го има от около 30 години и на запад и в Русия. БГ затъва толкова дълбоко че няма на къде
76
9
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Време е народът да се усети и да почне да учи руски. Че както вървят нещата е доста вероятно в близките 1-2 години РФ да ни анексира и ще им му е от полза да поназнайва езика!
75
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НРБ - Научете Руски Бързо.
74
11
 
3
 
! Отговори
Officer Nolan преди 3 месеца
82 Бугарянския е супер беден и про с т език а английския е богат и хубав
73
8
 
3
 
! Отговори
До 80 преди 3 месеца
Тоз па. Къв испански. Испанския е латинския, тоест римски. Най полезен е италианският, който е най чистата форма на езика на римляните. Тая мафия дето вършееше САЩ 100 години още им държи влажно.
72
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ми е ясно защо наложиха английския в цяла Европа, като реално в ЕС няма англоговорящи страни. Всички се кланят на кравария, което е грозно. Даже частниците които превзеха държавните сектори налагат чуждия език, което е грозно и предателство към страната ни. Няма сила която да ме накара в Бг да ползвам този беден език за разлика от супер богатия български.
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е. Най полезен е испанският. Даже в сащ като кажеш хаста ла виста половината щати го разбират, какво остава за другата америка. Португалският е много близък до испанският също
70
4
 
6
 
! Отговори
Няма да стане преди 3 месеца
Без националност и пол и религия с един език за цял свят - целта на неокомунизма в лицето на либералната демокрация. Непостижимо е. И преди са го пробвали.
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Времето когато да знаеш някакъв език и най вече английски беше голямо предимство отмина,новите технологии направиха чудеса,а Al ще направи напълно излишно знанието на чужди езици!
68
6
 
8
 
! Отговори
Най полезен е преди 3 месеца
Английският език
67
4
 
7
 
! Отговори
Учете история преди 3 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
69 всички знаят руски но тогава в училищата се учеше и френски вместо английски. Сега не се учи даже и английски а някакъв американски жаргон. Половината не знаят как се пише лазер на английски обаче joint змавт как се пише и мислят че е трева. Ако ги питаш какво е joint-venture ще те гледат като меринджеи
65
4
 
3
 
! Отговори
Я пак за мечтите преди 3 месеца
Сине това че харесваш мъже си е твои проблем и аиде да не се изказваш по болна тема ,мечтата на българина е да има партньорка ...както каза рускиня ,украинка ,беларуска сръбкиня,хърватка ,полякиня е норма-това са красиви жени.А покажи ми една красива немкиня,французоика,белгиика,австриика,холандките що годе.Всичките са борсуци ,грозни като смърта,също като англичанките
64
3
 
9
 
! Отговори
Факти преди 3 месеца
Първата расийска граматика е е написана от Ломоносов през 1765. Първата българска граматика е 9 век.
63
2
 
5
 
! Отговори
Злата реалност преди 3 месеца
До ХристоХората с английски, юристи и програмисти с лопата да ги риеш. Дефицит са хората, които мислят трезво и могат да преценяват ситуацията. Липсват хора, които могат да общуват адекватно на живо, а не по имейла и в социалните мрежи. Липсват лидери и си личи. В целият ЕС има един лидер и това е г-н Орбан. На програмистите трябва да има някой със всичкия си, който да има даде задание. На онези с английски някой трябва да им слага думите в устата.