Склонни ли сме да напуснем работа, ако не ни увеличат заплатата?

Липсват квалифицирани кадри в много сфери, казаха специалисти
16 май 2024 13:20, Инна Ангелова
75

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година. Пред Bulgaria ON AIR Константин Цонев, съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа сподели, че в IT сферата има най-голяма трудност за намиране на кадри.

"Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни",  Цонев в студиото на "България сутрин".

Според Мария Петрова липсата на кадри не е само в IT сектора. В сферата на администраията, обслужването на клиенти, финанси и счетоводство също непрекъснато се търсят кадри.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред телевизията.

Петова допълни, че в момента Европейската комисия обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници. Според нея това ще направи пазара по-прозрачен, но е категорична, че заплатата е водеща при търсенето на работа.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
13
 
! Отговори
Развейте още някой преди 3 месеца
украински байряк, направо в студиото, защо само на видео екрана?
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители. Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили.
6
22
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 3 месеца
В зависимост от ситуацията на пазара на труда, работодателят понякога е принуден за определени позиции да плаща запалата много повече отколкото наетата стока от паза на труда може да възпроизведе като печалба, с цел да запази бизнеса, като това се компенсира с по ниското заплащане на дриги наети от пазара на труда.
5
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Склонни сме да напуснем директно ЕС и да се присъеденим към БРИКС
4
26
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 3 месеца
Работодателят е само един обикновен наемател на стока от пазара на труда който наема стоката за да я въведе в експлоатация за изпълнението на бизнес проект който да донесе печалба. Работодателя наема стоката на пазарна цена която се определя от пазара - на възможно най-ниската за която някой ще се съгласи да се наеме за тази работа, така се оптимизира печалбата. Когато стоката повече не носи печалба тя се освобождава и договорът за наем се прекратява.
3
30
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 3 месеца
Ми напускайнте бе, защо работите като не сте доволни от заплащането. Напускайте и се позиционирайте на пазара на труда да взимате големи заплати. Никой не ви кара на сила за заплати които не ви удовлетворяват.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не
1
18
 
13
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 3 месеца
Време е да кажа цялата истина.Да,мой любо.вник и интимен приятел е пасивният г.ей Асен Василев.Да ,правим опити да забременее ,но за сега само го пълня кат агне.Гласувайте за мен за са сме заедно и в парламентя.