Склонни ли сме да напуснем работа, ако не ни увеличат заплатата?

Липсват квалифицирани кадри в много сфери, казаха специалисти
16 май 2024 13:20, Инна Ангелова
75

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година. Пред Bulgaria ON AIR Константин Цонев, съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа сподели, че в IT сферата има най-голяма трудност за намиране на кадри.

"Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни",  Цонев в студиото на "България сутрин".

Според Мария Петрова липсата на кадри не е само в IT сектора. В сферата на администраията, обслужването на клиенти, финанси и счетоводство също непрекъснато се търсят кадри.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред телевизията.

Петова допълни, че в момента Европейската комисия обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници. Според нея това ще направи пазара по-прозрачен, но е категорична, че заплатата е водеща при търсенето на работа.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България добри пари взима само този който е човек на някой друг човек.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпросът е изключително глупаво зададен. И на него не може да отговори мислещ човек. Зависи каква е работата, с каква натовареност. Зависи колко е настоящата заплата. Зависи как върви инфлацията. Зависи от обективната възможност да сменим тази работа с друга - по-добра и по-платена.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18 Тези компании не освобождават хора заради изкуствения интелект, поне не технически лица. Проблемът е данъчно облагане в САЩ влязло в сила от 2022ра, според което заплатите на разработчици не са разход и им се плаща данък печалба. От там идва намаляне на щата, щото това им е основния разход на тези фирми. Другото е ДЕИ политиката- наемане на квоти жени и малцинства. Срещу всеки нает за знания в един момент са стояли 2-3 наети от квота без оглед на умения. Съкращават основно тези.
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много от фирмите изобщо не поощряват хората, които бачкат здраво. Те или получават нищожно малко повече спрямо тия, които нищо не правят или дори получават по-малко. Новите служители идват на повече пари от предишните, а на предишните се казва, че политиката на компанията не позволява да се даде по-висок "рейндж". Пълно е и с аверчета на шефчетата. Докато фирмите не се научат да си стимулират служителите подобаващо кадърните хора ще се махат, но това няма да се случи скоро, не и в България.
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
преди години работих в Лукойл. Имах мениджър, който очакваше да работим извънредно напълно безплатно. Изказа възмущение че в днешно време никой не прави нищо заради кауза. Неговата заплата беше 5К нето(преди 10 години). Моята беше 1К. Днес все още не правя нещо про боно :) Заплатата е онова, което ми е най-важно. Съжалявам за каузтие ви :) Моята банкова сметка е по-важно. Simple as that!
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нито секунда работа за гнилия капитализъм !
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"И без това повечето от работещите са пълни мързеливци и не работят с удоволствие, дори да им плащаш това което" - да, но винаги има изкрючения, които блъскат и разлика няма. Бил съм свидетел как на най-добрите служители не им вдигат заплатите в продължение на години като най пресен пример са ми DXC където инструкторите получаваха с по 1500лв под заплатата на новодошлите. Работещите без удоволствие са следствие на слабия мениджмънт, а не обратното.
21
0
 
3
 
! Отговори
ЛУДОСТА ПОДПЛАТЕНА преди 3 месеца
До РабоТОГАВА СВОБОДНО МОЖЕШ ДА НАЕМЕШ ЖЕНА СИ ИЛИ ДЕТЕТО И ..... ДА ТИ СВЪРШАТ НЕЩО ...........
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги. Особено, ако е западна корпорация, на която в договора има залегнала клауза за атестация на всеки 6 месеца. Поне 4-5 такива съм напускал, а със себе си съм повличал и много мои колеги.
19
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 месеца
Ами, това е "менажер"-----ДА СЕ ПРАВИШ НА "ЧОРБАДЖИЯ"--- НА ЧУЖД, ИЛИ ДЪРЖАВЕН ИМОТ.....ХАХАХА....ЩОТО ТАКА Е НАЙ- ЛЕСНО И НЕ НОСИШ ОТГОВОРНОСТ!!!
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отиваш да работиш при некой, те те сриват психически, дават ти пари на ръка и требва да си им верен до гроб... :))) Нема как да стане мен... :)))
17
7
 
4
 
! Отговори
АМИ, ДА НАПУСКАТ.... преди 3 месеца
...и да идват други, които работят....ХАХАХА......егати " РАБОТНИЦИТЕ" , ГДЕТО НИЩО НЕ ПРАВЯТ!!!!БЪЛГАРИНА ---- НЕ Е РАБОТНИК....ИСКА ДА Е ЧОРБАДЖИЯ, АМА НА ЧУЖД ИМОТ!!!!
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как така? Водещи компании освобождават масово айти специалисти, защото вече изкуственият интелект се справя по-добре с работата им, а в същото време не достигали кадри? Цели отдели вече се закриха, защото няма нужда от такава работна ръка.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те не са марзеливи, обаче не знаеш за кого работиш, мейби така е по-добре, да не знаеш нищо... :)))
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И без това повечето от работещите са пълни мързеливци и не работят с удоволствие, дори да им плащаш това което искат.
13
2
 
18
 
! Отговори
Златното правило преди 3 месеца
За получавате редовно увеличения на заплатата трябва да си сменяте работата средно на всеки 2 години
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Работата е божа работа в БГ, особено ако немаш връзки, направо си скъсан отвсякъде... :)))
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой работодатели се правят на ударени, после като напуснахме почти целия екип и се чудят ама как така!
10
0
 
16
 
! Отговори
Да не обиждам преди 3 месеца
гостите на предаването, но не ви ли се струва, че твърде много хора работят в сектора, който посредничи за подбора на кадри? :D
9
1
 
23
 
! Отговори
erger преди 3 месеца
До Работодат Ей работодареля не се прави на много голям ,че нали знеш лафа много като тебе вече плакаха. *** работодател.