Склонни ли сме да напуснем работа, ако не ни увеличат заплатата?

Липсват квалифицирани кадри в много сфери, казаха специалисти
16 май 2024 13:20, Инна Ангелова
75

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година. Пред Bulgaria ON AIR Константин Цонев, съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа сподели, че в IT сферата има най-голяма трудност за намиране на кадри.

"Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни",  Цонев в студиото на "България сутрин".

Според Мария Петрова липсата на кадри не е само в IT сектора. В сферата на администраията, обслужването на клиенти, финанси и счетоводство също непрекъснато се търсят кадри.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред телевизията.

Петова допълни, че в момента Европейската комисия обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници. Според нея това ще направи пазара по-прозрачен, но е категорична, че заплатата е водеща при търсенето на работа.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпроса не е правилен! Би ли напуснал работа ако някъде ти предложат повече, а на старата която ти харесва не ти я увеличават?
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
бе ади бе ше *** онижават те мене за няква си там заплта айй *** им...
46
3
 
5
 
! Отговори
477 ойро заплатка преди 3 месеца
Да, защо не?!
45
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според мен държанието на шефа и на другите колеги често е по-важно от увеличаването на заплатата. Аз и да ми увеличат заплатата няма да търпя лошо отношение и ще си хвана шапката и ще си тръгна.
44
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те жените като те грабнат за чатала, немат спирачка, те са много по-големи хищници от нас мъжете :))) Разбира се ако те харесат, то не е гаранция при тех :)))
43
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Специалистите, които си тежат на мястото ще си тръгнат на момента. Напускал съм на секундата, само защото някой меринджей си е позволил да ми държи тон, който не харесвам. Нямам кредити, не съм роб на банките и имам достатъчно спестени пари, а и не ми липсват предложения за работа. Виж, бачкатора с ипотека, плазма и айфон на изплащане + кредити за кола и ремонт ще мълчи и ще търпи.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За новоизлюпените предприемчиви капиталисчета да си знаят, че шопэт жтдовно и намерил решенито на пролемите си: Те не могат да ми платят по-малко от колкото аз че им изработя! Така че -- малки заплати - малък изходен продукт, няма автоматизация - слабо производство!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 41, same here, но треснах Скейлфокус :) Сега уж оправили заплатите на хората си :)
40
1
 
9
 
! Отговори
вгз преди 3 месеца
Да, бих напуснал.
39
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мен ме харесват като външност жените, ама като няма кеш, гледат малко странно... :))) Има жени, дето ще те направят на нищо, ама като не си роден със сребърна лъжица в устата, нема как да стане работата :)))
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 36 - и моите в DXC се правиха на интересни по същите причини и да видиш как 1 от екипа ни мина в HP и след 1 месец ни дръпна 15 човека, а до края на годината взехме 15 от 30 клиента на DXC и им взехме целия data protection service. DXC се правиха на интересни за по 300лв, а в крайна сметка изгърмяха с няколко стотин милиона.
37
0
 
42
 
! Отговори
Ей така става... преди 3 месеца
У нас работодателите масово не ценят труда на служителите. В много фирми заплатите не се пипат с години, просто се сменя персонала. Особенно в големите вериги... Там в един обект, от седем дни в седмицата, може да видиш 3 пъти нови служители...
36
5
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
В България няма фирма с готин екип. Като бях от работническата класа бая сменях фирмите. Някой път наистина заради колеги. Друг път, че шефа бави парите, а веднъж напуснах, защото без да искам счупих някакво декоративно, рязано на рутер дръвче, дето го продаваше шефката по 20 лв, понеже машината беше сложена в склада пълен с какви ли не *** за продажба и тя ми ги удържа от заплатата. Но навсякъде колектива се дели на групички, дето се пеят на шефа и си правят мръсно и се топят едни други.
35
2
 
26
 
! Отговори
Джони Кеш преди 3 месеца
Фирми, било то чуждестранни или български нямат намерение да наемат нови служители, камо ли да ги задържат! Днешните бизнеси са перачески и не произвеждат нищо стойностно. Обявите за работа и интервюта са само фасада, фиктивни колкото да мине номера. Много хора напускат заради лош мениджмънт, лоши условия, неспазени уговорки, лошо отношение от ръководствата! Само парите не са достатъчни, нужни са условия и отношение г-да работонаематели!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как, като работиш за жълти стотинки, некой да се върже за постояно на работа, нали искаш жена, нали искаш туй-онуй, не че жените не се вързват и без да нямаш нищо, те са по-големи хищници от нас :)))
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 28 Това е повсеместно в големите фирми. Проблемът е ***- всеки отдел има бюджет и мениджърът трябва да държи нещата в него. Ако вдигне заплати, ще бъде наказан. Затова старите не се увеличават освен с 1-2% за цвят. При наемане на нови хора отгоре дават допълнителен бюждет спрямо заявеното и там вече ще кажеш, че ти трябват примерно 1000лв отгоре, защото вече пазарът е станал такъв. А и не обичат стари работници. Амазон се славят, че средно до 11м гонят хората си. Гугъл- 2г.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е ВАЖНОТО Е,ЧЕ СА НАЕЛИ МАРА ПЕТРОВА!!...
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 32, за мое щастие не се научих да не чакам някой да ми дава шанс. Просто започнах да преследвам мои цели. От тогава насетне нещата се подобриха много :) Чувствително много :) Не вярвам в късмета, шанса или нещо подобно. Вярвам в образование, труд, интелект, знания, умения и опит. Работи в моя случай!
30
4
 
10
 
! Отговори
Doktora преди 3 месеца
Зависи, като начинаещ зъболекар работих на заплата,което е демотивиращо, имах процент, който беше обидно нисък , правих се, че съм доволен, но когато видях, че няма какво да взема от него повече, на секундата напуснах ,взех смяна под наем и си правих заплатата за 1 ден
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 27 Уважавам умните хора, за съжаление аз не съм от тях, требва да съм мутра на всяка цена и се боря за всяка стотинка... :))) Но в БГ е много сложно, не на всеки му се дава шанс, камо ли да получава що годе добри пари, или да върже некоя мацка и да създаде семейство :))