Българите използват все повече пари в брой

Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв.
2 май 2024 08:30, Анисия Иванова
63
Българите използват все повече пари в брой
Снимка: БГНЕС

Българите използват все повече банкноти. Парите в обращение в края на миналата година достигнаха 29,46 млрд. лв., като за година се увеличиха с над 2 млрд. лв., или със 7,4%, става ясно от годишния отчет на БНБ, цитиран от "Труд".

Към края на миналата година в обращение са 605,9 млн. броя банкноти със съвкупна стойност 28,826 млрд. лв. За година те се увеличават с 9,2 млн. по брой и с близо 2 млрд. лв. по стойност.

Запази се тенденцията от предходните години към нарастване на броя на банкнотите с високи номинали - 50 лв. и 100 лв. За година броят на банкнотите от 50 лв. се увеличи с 13 млн., а на банкнотите от 100 лв. съответно със 17,4 млн.

Тези две банкноти имат най-голям принос за увеличението на банкнотите в обращение. Броят на банкнотите в обращение от 5 лв. през миналата година се увеличава с 2,7%, а броят на банкнотите от 10 лв. и 20 лв. намалява съответно с 5,2% и 14%. Освен банкнотите, в обращение са и 3,222 млрд. броя монети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: парибанкноти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на българите. Има надежда.
38
2
 
23
 
! Отговори
Готвача преди 1 месец
Нормално осигурява се на 933 лева и още 2000 кеш пара . Повечето готвачи и сервитьори са така да не кажа всички.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да бе и пред мен една истанбулска тойота в Гърция на магистралата и хората означили къде се плаща с карта, къде с кеш и къде с годишен абонамент, ей обърква на първия диод, след 100 км обърква и на втория пак се прережда на грешното място, момичето скача от съседната кабинка, защото на този дето се плаа с карти няма човек, и задръстване заради този анадолски *** - 2 пъти обърква и глупав не може д се осъзнае, след това свих за Солун, може и трети път да е объркал
36
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борба до дупка за кеша! Кешът е свобода, а парите в картата могат да бъдат блокирани за 1 минута от новите демократи!
35
0
 
0
 
! Отговори
Арменчето преди 1 месец
До Анонимен Жив ***:) си, и не само ти
34
4
 
4
 
! Отговори
Сириец преди 1 месец
те и в България турците са много глупаввви, има и работливи, но акъл йок, в София сирийците, арабите, гърците и руснаците си живеем царски - бизнеси, коли, гаджета, висок стандарт, турците все бараби, ама нормално език не знаят от 500 години в Бг и масово на турски говорят, аз съм от 30 години в бг и перфектен български, за нищо не стават турция, язък че са братя мюсюлмани и ислямът осраххха в Турция
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
турция е 90 милиона население, Германия - 81 милиона, Великобритания -67, Франция -66 милиона, Италия - 59 милиона, Испания - 44, Холандия - 17 милиона и всички тези държави а и доста други са в пъти по-големи икономики, само с множене, плодене и работа и ислямизиране не става, трябва и акъл и да в докажа колко са прости: турчин 3 пъти не се прережда на магстралата в Гърция н кабинките за плащане на ръка, а за плащане с карта , то написано и означено, иначе с ново пежо хубаво но глупавввв
32
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само убитаци и *** имат пачка в джоба си. В цивилизованя свят никой не носи кеш.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Afganistan, Пакистан, Индия, Турция, Бангладеш масово се множат и плодят, турците разчитат на 70-80 милиарда долара на година от турстите и още над 200 милиарда долара от над 50те милиона гастербайтери в Европа и пак са много зле , Бг БВП на глава почти 16 000 долара , Турция 11 000 долара, ТРАГЕДИЯ СА ТУРЦИТЕ, НИКОЙ ЗА НИЩО ГИ НЯМА, САМО В БГ ИМ ЦЕЛУВАТ ГЪЗОВЕТЕЕЕЕ
30
9
 
20
 
! Отговори
Арменчето преди 1 месец
Кеша е цар,като плащате само с карта много хора остават без работа,все повече хора ще плащат в брой,за 1 баница от 2лв.с карта ли ще плащате,може ли мъж да няма 500-700лв.в брой,*** цървулите с карти:)
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
все повече бг се турцизира, в Турция е така сива икономика, мизерия, ама иначе се плодят и множат нищо че пълно с маргинални мангалллчета по булевардите в Стамбул. Ходих в Швеция, Норвегия, Литва, Латвия, Естония, Полша - подредено, няма мизерници и прошляци кат в Турция и Бг да ровят по казаните. НЕ СЕ МНОЖЕТЕ И ПЛОДЕТЕ ТУРЦИ, НЯМА ДА СТАНЕТЕ ВЕЛИКА СТРАНА, ИЙОНОМИКАТА ВИ Е ГОЛЯМА САМО ЗАРАДИ НАСЕЛЕНИЕТО, БЕЗ ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ, С МАСОВО НЕГРАМОТНО НАСЕЛЕНИЕ НА 99,5 % ИСЛЯМИЗИРАНО
28
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е странно, защото милиони хора минахме само на плащане с карта още по ковида, явно рушветите и заплати в пликове се завърнаха!
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До значиТърговеца никога не губи от едно картово плащане понеже ако не предлага такова плащане клиента, може да отиде при негов конкурент и от там да пазарува.
26
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9Точно тези които отказват плащането с карта са с прекалено високи цени.
25
19
 
11
 
! Отговори
х преди 1 месец
Всичко плащам с карта. Освен на фризьорката и кварталния плод и зеленчук, които нямат ПОС.
24
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално да плащат в кеш. Доходите на половината население са на тъмно. Управниците Не успяха да извадят и 1/100 на светло. За толкова години не можаха да намерят начин да накарат певачките да си платят данък върху десетките хиляди бакшиши които прибират на участие. И примери още много може да се дадат. За рушветите да нв говорим. Бяха писали преди мн години как митничари с години не си били пипали заплатите и станал скандал накрая.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат има инфлация бройката се повишава. Елементарно Уотсън.
22
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз лично избягвам да ползвам пари в брой.
21
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подмяната върнаха 70% сива икономика, честито пари на ръка и в плик!
20
0
 
31
 
! Отговори
значи преди 1 месец
Всичко е направено само и единствено в полза на банките. Хората си плащат като теглят от банкомати. А търговците - като им ползват ПОС терминалите. И всички плащат такси обслужване.