Голяма част от българите не могат да си купуват въобще лекарства

Профилактиката е от изключително значение
14 мар 2024 14:45, Анисия Иванова
114

Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават безплатни. Така се осигурява безплатна терапия за пациентите със сърдечни заболявания.

"Има още доста крачки, които да се направят. Наслушал съм се на много обещания. Касата ще плаща най-евтиното лекарство. Ще има едни българи, които според терапията, която ползват, могат да се възползват от най-евтините лекарства, но тези, които на които терапията не им позволява, отново ще си доплащат", заяви Иван Димитров от Българския пациентски форум в студиото на "България сутрин".

Той коментира и изказването на премиера Николай Денков, че 600 хиляди българи ползват лекарствата.

"Не знам премиерът откъде има тези данни. Ще има хора, които няма да могат да си позволят терапията. Хубава е идеята, въпросът е как ще се реализира. Подобен акт ще позволи повече хора да имат достъп до лекарствата. Голяма част от българите не могат да си позволят лукса да си купуват въобще лекарства", смята Димитров.

Трябва да започне Национална програма по отношение на кардиологичните заболявания, защото това, че пациентите имат достъп до лекарства, не означава, че се лекуват, настоя още представителят на Българския пациентски форум.

"Кардиологичните заболявания са голям бич не само в България, в целия свят. Българинът е беден. Нека фармацевтите да уважават лекарите и да не се опитвам да сменят терапиите на пациентите", апелира той.

Председателят на Българската асоциация по сърдечно съдова образна диагностика доц. д-р Красимира Христова обясни, че става въпрос за определен брой лекарства - 56 опции, които покриват една част от заболяванията.

"България е водеща по отношение на сърдечно-съдовата смъртност. Ние не покриваме пациентите със сърдечна недостатъчност. Като погледнем се получава сума от около 50-60-80 лв. на месец, които отиват само за лекарства на сърдечно-съдовата система. Няма да има фалстарт на идеята. Механизмът ще заработи, но пациентите ще бъдат принудени да закупуват евтини лекарства", заяви д-р Христова пред Bulgaria ON AIR.

Пада границата на децата със сърдечни заболявания, които претърпяват инциденти, информира Димитров: "Имаме 9-годишни деца с инциденти, инсулти, инфаркти. Част от тези заболявания са наследствени. Нямаме скрининг, което го правят в Европа. Моите лекарства тук са 180 лв., в Италия ми струват 17 евро".

Д-р Христова припомни, че профилактиката е от изключително значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: лекарстваBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
11
 
! Отговори
До бьлгария преди 1 месец
На едно ниво сме с ботсвана по -бвпАма те са напред - зимата не плащат баснословни сметки за ток и парно
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Личи си,че не си пият лекарствата масово и в МС. Киро вече не можел да си купува лекарствата за дислексия. Всичко отивало за памперси на най-малката му дъщеря. Асен не се пиел хапчетата за кръвна захар и за базедовия поглед.Денков вече не можел да си купи хапчетата за простатата. Започнал да иска направление за катетър от Хинков, че като отишъл в Украйна - Зеленски нарочно пускал сирените, за да ги вкара в бункера, а там направил голяма бела Денков и сега иска лекарство за запек по здравна каса.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - важното нещо е да си поддържате Функцията на Стомаха за Производство на Киселина и да поддържате КИСЕЛИННСТТА в СТОМАХА ВИСОКА, понеже Киселината в стомаха обработва ХРАНАТА и след това сока от Задстомашната Жлъчка неутрализира КИСЕЛИНАТА.... ТАКА, ЧЕ Викока КИСЕЛИННОСТ и ИЗПРАВНА ФУНКЦИОНАЛНА ЗАДСТОМАШНА ЖЛЪЧКА са в основта на ЗДРАВЕТО.... ако си намялявате киселинноста то храната става НЕОБРАБОТЕНА, и идват БОЛЕСТИТЕ.....
8
1
 
3
 
! Отговори
До Чехия преди 1 месец
Заради такива като теб я нарисува така
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До при комунизмаПри комунизма нмаше лекарства. Лекарства които белите хора ползваха от 1960-та и 70-та като например най банално лекарство против киселини което между другото е перфектно за язваджии като инхибитори на протонната помпа (видът на лекарствата) тук стана известно след 1995-та. Сега няма язваджии щото има това лекарство.Преди гълтаха сода за хляб и се гърчеха в болки като ги врътне язвата. Хубавото на кумунизма беше евтините сметки и храната дето не винаги я имаше.Другото-не.
6
5
 
8
 
! Отговори
1221 преди 1 месец
До при комунизма Тя тази демокрация я докараха другарите ти от ДС и КГБ. Я върви 1000 км на запад да видиш истинската демокрация.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това,че не могат да си купуват лекарства го пиша в коментарите от години. А знаете ли, че на зъболекар не ходят?
4
4
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Как може да опровергавате Сапунения Министър Мижитурков ? Той вчера заяви,че със спестените от лекарства пари,пенсионерите ще ходят на театър. Тоест,ще сменят културните мероприятия , след като 9 месеца при управлението си изпрати пенсионерите а и цялата държава " на кино".
3
5
 
10
 
! Отговори
България преди 1 месец
По икономическо развитие е на едно и со ниво с Ботсвана и двете страни имат по 9000$БВП на глава от населението. Вие панели си мислете, че живеете в държвава, а не дупка от Третия свят!!
2
4
 
17
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 1 месец
за това пък лекарствата за мигрантите са безплатни .
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната е факт!!!