Голяма част от българите не могат да си купуват въобще лекарства

Профилактиката е от изключително значение
14 мар 2024 14:45, Анисия Иванова
114

Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават безплатни. Така се осигурява безплатна терапия за пациентите със сърдечни заболявания.

"Има още доста крачки, които да се направят. Наслушал съм се на много обещания. Касата ще плаща най-евтиното лекарство. Ще има едни българи, които според терапията, която ползват, могат да се възползват от най-евтините лекарства, но тези, които на които терапията не им позволява, отново ще си доплащат", заяви Иван Димитров от Българския пациентски форум в студиото на "България сутрин".

Той коментира и изказването на премиера Николай Денков, че 600 хиляди българи ползват лекарствата.

"Не знам премиерът откъде има тези данни. Ще има хора, които няма да могат да си позволят терапията. Хубава е идеята, въпросът е как ще се реализира. Подобен акт ще позволи повече хора да имат достъп до лекарствата. Голяма част от българите не могат да си позволят лукса да си купуват въобще лекарства", смята Димитров.

Трябва да започне Национална програма по отношение на кардиологичните заболявания, защото това, че пациентите имат достъп до лекарства, не означава, че се лекуват, настоя още представителят на Българския пациентски форум.

"Кардиологичните заболявания са голям бич не само в България, в целия свят. Българинът е беден. Нека фармацевтите да уважават лекарите и да не се опитвам да сменят терапиите на пациентите", апелира той.

Председателят на Българската асоциация по сърдечно съдова образна диагностика доц. д-р Красимира Христова обясни, че става въпрос за определен брой лекарства - 56 опции, които покриват една част от заболяванията.

"България е водеща по отношение на сърдечно-съдовата смъртност. Ние не покриваме пациентите със сърдечна недостатъчност. Като погледнем се получава сума от около 50-60-80 лв. на месец, които отиват само за лекарства на сърдечно-съдовата система. Няма да има фалстарт на идеята. Механизмът ще заработи, но пациентите ще бъдат принудени да закупуват евтини лекарства", заяви д-р Христова пред Bulgaria ON AIR.

Пада границата на децата със сърдечни заболявания, които претърпяват инциденти, информира Димитров: "Имаме 9-годишни деца с инциденти, инсулти, инфаркти. Част от тези заболявания са наследствени. Нямаме скрининг, което го правят в Европа. Моите лекарства тук са 180 лв., в Италия ми струват 17 евро".

Д-р Христова припомни, че профилактиката е от изключително значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: лекарстваBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смятайте какъв грабеж е на всичко , след като вече си поръчах два картона яйца от Турция за по 18 стотинки на бройка .След Великден смятам да ходя да си взема и гуми за колата .
50
5
 
3
 
! Отговори
Последен валс ! преди 1 месец
Много от нашенците не знаят, че играят последния валс в живота си. Българина се страхува да не настине и да не се мине.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг-депутатит :На кой му пука ?
48
1
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Мизерните заплати които получавате няма да ви стигнат за лекарства и лечение накрая.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля че е време военните да вземат власта и да върнат всичко открадното което е по офшорни сметки ! После може и конфискация на хотели други благинки
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво са им тия лекарства. Да дават парите на "мигрантите" и да се каляват на студено. Щото и дърва не им трябват
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма част не можели да си купят лекарства ?! хахахахаха Ама могат да хвърлят пачки през терасата , а други десетки хиляди да ходят по 2 пъти в Гърция на почивка , да не говорим, че не слизат от колите си при гориво 3 лв. ! Айде да не се оплакваме много много ...
44
2
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Да, ама имаме евро-атлантически ценности, ЛГБТ общности, членуваме в НАТО и живеем в демокрация! И от Козяк-16 ни управляват юдео-ционисти от САЩ...
43
1
 
12
 
! Отговори
много ясно казано преди 1 месец
"Който краде, за здраве ще плаче!" - Ванга
42
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До при Тодор Живков : Заминавай при Тодор Живков, ватенко ! Там няма да ти трябват лекарства ...
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един човек си купил мотоциклет. Тръгнал на село, обаче понеже нямал подходящи дрехи си облякъл ватенката наопаки, за да не му духа на гърдите. По пътя станала катастрофа. Събрал се народ и първа пристигнала линейката. Пристига полицай и пита: - Какво се случи, как е пострадалия? Един от тълпата отговаря: Ами в началото дишаше, а като дойде линейката, доктора му обърна главата в правилното положение и той спря да диша!
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
8,5 милиарда е бюджета на касата за тази година . Да приемем , че за 200 милиона може да се построи модерно оборудвана болница .Ами с 8,5 милиарда можем да построим поне 40 нови , модерни болници . Тези 8,5 милиарда са само за една година , представяте ли си каква колосална сума е това и как ни крадат зверски .Ако подобни неща се случват в Америка , много хора щвха да са на електрическия стол.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви здравни каси , какви монополи , какви измислици ? Навремето имаше едно Аптечно което снабдяваше цялата държава с лекарства , точка по въпроса . Как да не искат хората социализма като е било подредена и перфектно работеша система . Време е народа да се изправи .
38
7
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да пият чай и парацетамол като в ЕС. А също и профилактиката трябва да се намали: рак на гърдата и веднъж на 5 години тест за кръв в изпражненията са достатъчни - както в ЕС демокрациите с най-добро здравеопазване!
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни и същи лекарства в България 180 лева , в Италия 17 евро ! Е добре де , как искате да не изринем цялата държава .
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Скъпа, вече имаме пари за доктора! - От къде бе Гошо? - Ми вчера чух, че е починал!
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И вас от здравна каса и там целия бандитлък трябва да ви провесим .Да убиваш народа си е повече от престъпление
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Червената шапчица попитала: - Бабо, защо ти са толкова червени очите? - Току що ми дойде сметката за тока бабиното и трябва да итида при доктора да ми премахне червения цвят на очите!
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може в Румъния да ме заболи главата от дълго шофиране , да вляза в аптека и да купя опаковка аспирин , за забележете 28 стотинки
32
13
 
3
 
! Отговори
и за какво преди 1 месец
са му на българина лекарства,здрав е като камък,няма как да се разбоеле,защото болестите идват или от стрес или от много изхабяване на организма от работа,българина не си емръднал пръста да работи,за стрес да не говорим,всичко му пада от небето,единствено е болен от алчност и злоба,но за това няма измислени лекарства