Голяма част от българите не могат да си купуват въобще лекарства

Профилактиката е от изключително значение
14 мар 2024 14:45, Анисия Иванова
114

Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават безплатни. Така се осигурява безплатна терапия за пациентите със сърдечни заболявания.

"Има още доста крачки, които да се направят. Наслушал съм се на много обещания. Касата ще плаща най-евтиното лекарство. Ще има едни българи, които според терапията, която ползват, могат да се възползват от най-евтините лекарства, но тези, които на които терапията не им позволява, отново ще си доплащат", заяви Иван Димитров от Българския пациентски форум в студиото на "България сутрин".

Той коментира и изказването на премиера Николай Денков, че 600 хиляди българи ползват лекарствата.

"Не знам премиерът откъде има тези данни. Ще има хора, които няма да могат да си позволят терапията. Хубава е идеята, въпросът е как ще се реализира. Подобен акт ще позволи повече хора да имат достъп до лекарствата. Голяма част от българите не могат да си позволят лукса да си купуват въобще лекарства", смята Димитров.

Трябва да започне Национална програма по отношение на кардиологичните заболявания, защото това, че пациентите имат достъп до лекарства, не означава, че се лекуват, настоя още представителят на Българския пациентски форум.

"Кардиологичните заболявания са голям бич не само в България, в целия свят. Българинът е беден. Нека фармацевтите да уважават лекарите и да не се опитвам да сменят терапиите на пациентите", апелира той.

Председателят на Българската асоциация по сърдечно съдова образна диагностика доц. д-р Красимира Христова обясни, че става въпрос за определен брой лекарства - 56 опции, които покриват една част от заболяванията.

"България е водеща по отношение на сърдечно-съдовата смъртност. Ние не покриваме пациентите със сърдечна недостатъчност. Като погледнем се получава сума от около 50-60-80 лв. на месец, които отиват само за лекарства на сърдечно-съдовата система. Няма да има фалстарт на идеята. Механизмът ще заработи, но пациентите ще бъдат принудени да закупуват евтини лекарства", заяви д-р Христова пред Bulgaria ON AIR.

Пада границата на децата със сърдечни заболявания, които претърпяват инциденти, информира Димитров: "Имаме 9-годишни деца с инциденти, инсулти, инфаркти. Част от тези заболявания са наследствени. Нямаме скрининг, което го правят в Европа. Моите лекарства тук са 180 лв., в Италия ми струват 17 евро".

Д-р Христова припомни, че профилактиката е от изключително значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: лекарстваBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
-Муцка, защо си толкова тъжна? -Днес разбрах, че съм бременна с близнаци! - Еха! Ами, че това е супер! - Да, бе! Ама доктора ми каза, че сега трябва да ги нося цели 18 месеца в корема си!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И двамата как говорят с премрежени погледи небрежно и отпуснато и раздават ум и разум всред населението. Да им фанеш главичките и да ги праснеш еда в друга просто.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тоя горе на снимката, кой му е сложил тия очила?
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От аптеките си купувам само билки!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, ПЪРВО - по комунизма не е било възможно да кажат ТЪРСИ В ГЪРЦИЯ, и ВТОРО - лъжеш за всичко останало.
26
7
 
10
 
! Отговори
Нов шанс преди 1 месец
Време е за Възрждане
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
преди малко група пенсионери се опитаха да питат Лорер за този и други върпос, не знам защо повика полиция хаха
24
5
 
7
 
! Отговори
на 10та степен преди 1 месец
Във френския парламент нежният премиер размахвайки френетично ръчички и с обезумял поглед вика, че една победа на Русия ще бъде катаклизъм за покупателната способност на францетата, инфлация при храните на 10та степен, експлодиране цените на енергията на 10та степен, като подчерта, че "говорим за защита на Украйна, без да водим война с Русия". А в България на коя степен, или скача на експонента.
23
2
 
13
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
Истинският лукс не е да си купуваш лекарства, а да се поддържаш здрав. И той не е толкова въпрос на пари, колкото на правилен начин на живот.
22
7
 
25
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 1 месец
При Тодор Живков когато бяхме с Русия всички българи можеха да си купуват лекарства.
21
0
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Чудесна новина! Значи хората са здрави, все пак лекарствата разболяват! Най-важното нещо, което си поставям всяка сутрин като цел е да НЕ ПИЯ ДОРИ И ЕДНО ЛЕКАРСТВО! Както казват фармацевтите - ние гледаме да НЕ ПИЕМ лекарства!
20
4
 
13
 
! Отговори
Виденов преди 1 месец
Иван костов и червените олигарси не са обещавали никога лекарства а само банани за населението ако им даде властта -защо ревете сегаКолко бяха цените на лекарствата при мен
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9 Освен ако не падаш от Марс или ако не си излязъл вчера от някоя дупка, трябва да знаеш, че причината за гастрит и язва се намери една бактерия - хелико бактер. И за лекуването от нея се намериха лекарства. Но всичко това се случи преди 10 - 15 години. Преди това не беше ясно нито как се получава това заболяване, нито имаше методи за лекуването му. Няма нужда да завираш Социализма/Комунизма в тая област.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19 И тук ли намери да досаждаш с псевдо "спомени" от Социализма умнико? Катаракта се лекува с операция. Писна ми да ти чета измислиците, какво било през Социализма, ама преразказани от лъжите на този или онзи
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оправете си заглавието! Голяма част от българите ВЪОБЩЕ не могат да си КУПЯТ лекарства.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е това издевателство над пациентите с така наречените електронни рецепти да се премахне!!! Авторите на това нещо се подиграват с българския народ. При положение, че далаверите с лекарствата се случват в складовете на едро и при дистрибуторите, изглежда изключително нахално опита на текущите управници да възпрепятстват достъпа на пациентите до лекарства, с помощта на тези E-рецепти.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да имам Висока КИСЕЛИННСТ В СТОМАХА често пия ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ! Високата киселинност обработва правилно храната и се образуват СВОБОДНИ РАДИКАЛИ - МОЛЕКУЛИ накрая с АТОМ който се нуждае да бъде неутрализиран ВЕДНАГА, понеже като влезе в клетките на тялото взема от тях ЕЛЕКТРОН и ги унищожава. Затова всеки ден по 5 минути стой на тревата БОС и си напълни АКУМУЛАТОРА - ТЯЛОТО с ЕЛЕКТРОНИ от Земята, за неутрализиране на СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ.... Така сме създадени от как Свят Съществува!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма част от Българите не ходят на Къмпинг !Просто,защото Т.Н . Къмпинги ,са се превърнали в Градове !Каравани ,които са се превърнали в 2-3 стайни апартаменти с постоянна локация !Завинаги !Една Илюзия за Държава !
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да. Рициново масло и английска сол също имаше в аптеките при комунизма.
12
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При комунизма дядо ми получи катаракт (перде). В аптеките на НРБ лекарство за тая болест нямаше. Казаха ми - търси от Гърция. Ама как се търси при соца от Гърция? Така че който ви разправя колко било хубаво при соца е чистокръвен измамник.